Mit kell tudnunk, ha leint bennünket a rendőr vezetés közben?

Legyünk akár friss jogsisok, akár rutinos sofőrök, a legtöbb autósnak görcsbe rándul a gyomra, ha leinti a rendőr, és a lehető legrosszabbra gondol. Hogyan kell reagálni, ha vezetés közben megállít bennünket a rendőr? Hol álljunk meg, hogyan jelezzük, hogy észrevettük a szándékát, és milyen okiratokat kell magunknál tartani? Cikkünkben ezt mutatjuk be. 

Milyen okok miatt állíthat meg a rendőr?

Sok autós retteg attól, hogy egy napon megállítja vezetés közben a rendőr, és megbüntetni. Ha azonban minden szabályt betartunk, akkor aggodalomra semmi okunk. A hatóság emberei ugyanis a szabálysértőket szeretnék kiszűrni az ellenőrzések során, így amennyiben mi mindent az előírások szerint csinálunk, akkor semmitől nem kell tartanunk.

Számos ok miatt megállíthat egy rendőr egy sofőrt. Gyakran látjuk, hogy az út szélén lehúzódva figyelik a forgalmat, és olykor-olykor egy-egy autóst leintenek, hogy ellenőrizhessék őt. Az ilyen ellenőrzések szervezett akciók keretei között zajlanak, amikor ugyanis az a céljuk, hogy kiszúrják a szabályszegőket: elsősorban azt vizsgálják, hogy betartjuk-e a maximális sebességet, hogy ne vezetünk-e ittasan és bekötöttük-e a biztonsági övünket. Gyakran emiatt olyan helyszínt és időpontot választanak az ellenőrzésekre, ahol és amikor gyakori a szabályszegés. Például szombat nyári estén Siófokon gyakori az ittas vezetés, ezért itt gyakran leintenek sofőröket, hogy megszondáztassák. A húsvéti locsolkodás során legurított pálinkák után is sokan hajlamosak volán mögé ülni, így ilyenkor is gyakoribbak az ellenőrzések. 

A rendőrök azonban nem csak akképpen állíthatnak meg bennünket, hogy az út szélén állva leintenek. Az is előfordulhat, hogy a hatóság emberei haladnak a forgalomban, és észreveszik, hogy valamilyen szabályszegést követünk el. Ilyenkor menet közben jeleznek nekünk, hogy álljunk meg a lehető leghamarabb, mert ellenőrizni szeretnének bennünket. Tudnunk kell, hogy a rendőrnek bármikor jogában áll megállítani bennünket, ha felmerül a szabályszegés gyanúja: ha a vezetésünkből arra következik, hogy ittasak vagyunk, vagy észreveszi, hogy a telefonunkat nyomkodjuk, akkor teljesen jogosan ellenőriz bennünket. Mindenképpen eleget kell tenni a jelzésüknek és félre kell húzódnunk, különben súlyos következményekkel kell számolnunk. 

Hogyan jelzi a rendőr, hogy ellenőrizni kíván bennünket?

Nagyon sokan tartanak attól, hogy egyszer egy rendőr ellenőrizni szeretné őket, és ők nem veszik észre a jelzésüket. A félelem persze nem alaptalan, hiszen ha nem állunk félre a rendőr kérésére, akkor sokszászezer forintos büntetésre kell számítanunk. Éppen ezért mindenképpen figyeljünk, ha rendőrautót látunk a közelünkben.

Amennyiben menet közben, a forgalomban szeretne bennünket ellenőrizni a hatóság, akkor többféleképpen megpróbálhatják felvenni velünk a kapcsolatot: elsősorban fény- és hangjelzést küldenek, így tehát elkezdenek szirénázni és villogni nekünk, akár hangosbemondóval is utasíthatnak, hogy álljunk félre. Ezen kívül megesik, hogy fényhídon közölt felirattal tudatják velünk a szándékukat, vagy tárcsával jelzik, hogy álljunk félre. Olyan is előfordulhat, hogy a rendőr civil autóban utazik, és onnan küld nekünk jelzéseket. Tudnunk kell, hogy ez teljesen legális, általában rendőrségi tárcsával, hangszóróval vagy mobil megkülönböztető jelzésekkel tudatja velünk, hogy ellenőrizni kíván. 

Természetesen sokkal egyszerűbb a helyzetünk, ha valamilyen szervezett igazoltatási akció keretei között az út széléről jeleznek nekünk, hogy álljunk félre. Ilyenkor általában a rendőr kiáll az út szélére, és határozott, jól felismerhető mozdulatokkal int nekünk, esetleg még szirénázik is röviden. 

Mi van akkor, ha nem vesszük észre a jelzést?

Mingt fentebb már említettük: ha a rendőrség jelzése ellenére nem húzódunk félre, akkor akár 150 ezer forintos bírságra is számíthatunk. Éppen emiatt jogos a félelem amiatt, hogy nem vesszük észre a jelzést, így tehát nagyon fontos, hogy ha rendőrt látunk, mindig figyeljünk rá. Az ördög azonban nem alszik, ezért felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi történik akkor, ha nem vesszük észre a jelzést, vagy ha esetleg villog nekünk út közben a forgalomból, hogy álljunk félre, de nincs lehetőségünk biztonságosan félrehúzódni?

A helyzet azonban nem tragikus, és igen kicsi rá az esély, hogy ne vegyük észre a jelzést. A hatóság emberei többféleképpen próbálják felhívni a figyelmünket: villog, szirénázik, fényhídon üzen stb. Ha pedig rövid időn belül egyiket sem vesszük észre, akkor hamarosan megerősítést fog kérni, így tehát további egységek érkeznek ki a helyszínre, hogy meg tudjanak bennünket állítani. Pánikra azonban semmi ok, hiszen ez nem jelenti automatikusan azt, hogy bajban vagyunk. Megbüntetni csak akkor fognak, ha valóban valamilyen szabálysértést produkáltunk. Csak azért, mert nem vettük észre a jelzést és erősítéssel tudtak csak félreállítani, még nem fognak megbüntetni. Ennek ellenére igyekezzünk nagyon figyelmesen vezetni, és mindenképpen figyeljünk a megkülönböztető jelzésekre, így ugyanis nem adunk helyet a csúnya félreértéseknek. 

Sokan bepánikolnak, ha út közben, a forgalomban kapnak jelzést a rendőrtől, és gyakran felmerül az a probléma is, hogy nem tud hol leállni. Például ha egy forgalmas autópályán vezetünk, akkor nem olyan egyszerű félrehúzódni, hogy le tudjanak bennünket ellenőrizni. Ilyen esetekben mindig jusson az eszünkbe, hogy a rendőrök semmiképpen nem arra bíztatnak, hogy húzódjunk félre szabálytalanul, ezzel veszélybe sodorva másokat és magunkat is. Akkor húzódjunk le, amikor ezt biztonságosan meg tudjuk tenni. A vonatkozó rendelet is azt mondja ki, hogy az első biztonságos helyen kell megállnunk. Ennek megtalálásában a rendőr is segíteni fog, a leggyakoribb módszerük erre az, hogy elénk húzódnak, és így könnyedén el tudnak vezetni arra a pontra, ahol biztonságosan megtörténhet az ellenőrzés. 

Milyen iratok legyenek nálunk?

Nem kell előre felkészülnünk arra az esetre, hogy mi lesz, ha leint bennünket a rendőr, hiszen a hatóság emberei egyértelmű instrukciókat fognak nekünk adni, hogy mi a további teendőnk. Arra mindenképpen számítanunk kell, hogy kérni fognak egy olyan okmányt, amellyel igazolni tudjuk személyazonosságunkat. Éppen ezért – ahogyan egyébként is – mindenképpen legyen nálunk személyi igazolvány vagy útlevél, enélkül ugyanis megbüntetnek. (Ez persze nem csupán az autósok igazoltatásánál igaz, a személyi igazolványt mindig magunknál kell tartanunk.) 

Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk, a 2023-as év nagy újítása az utósok számára, hogy januártól már nem kell magunknál tartanunk a jogosítványt és a forgalmit, azt ugyanis a rendőrök már nem kérhetik el tőlünk. Ennek az az oka, hogy a központi adatbázis kezelhetősége annyit fejlődött, hogy a rendőrök onnan ellenőrzik a jogosultságainkat. A hatóság ugyanis az autónk rendszáma alapján megnézi, hogy minden rendben van-e a jogosítványunkkal, és hogy van-e érvényes forgalmink. Ne gondoljuk tehát, hogy ezzel a módosítással már nem tudják kiszúrni, hogy lejárt-e a forgalmink. A központi adatbázis segítségével ugyanis mindent látni fognak, egyszerűen a rendszámunk beírásával: látják azt, hogy van-e érvényes műszaki vizsgánk, hogy kötöttünk-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, hogy nem körözik-e, és hogy nem vonták-e ki a forgalomból. Természetesen arra is rálátnak a rendszám alapján, hogy az autó tulajdonosának nem vonták-e be a jogosítványát, és hogy vezetheti-e törvényesen az autót.

Arról azonban semmiképpen ne feledkezzünk meg, hogy csak azok mentesülnek a jogosítvány és a forgalmi engedély felmutatása alól, akiknek a jogosítványát Magyarországon állították ki, és akiknek a járművük szerepel a hazai nyilvántartásban. Ha tehát az autónk külföldi, és nem honosítottuk, akkor mindenképpen legyenek nálunk az okmányok, hiszen komoly büntetést kapunk ennek hiányában. 

Hogyan igazoljuk, hogy kötöttünk az autóra biztosítást?

Mint az ismeretes, az autónkra minden évben meg kell kötnünk a kötelező felelősség-biztosítást, enélkül ugyanis nem vehetünk részt a forgalomban, nem vezethetjük az autónkat. Sokakban szokott felmerülni a kérdés, hogy ha megállítja őket a rendőr, akkor miképpen bizonyítsa, hogy ő bizony megkötötte a biztosítást. Hordjuk magunknál a csekket? Vagy őrizgessük a visszaigazoló e-mailt, hogy szükség esetén meg tudjuk mutatni? 

Hivatalosan semmilyen formában nem kell megőrizni a befizetést igénylő igazolást, hiszen ahogyan a jogosítványt, a forgalmit és minden mást, a biztosítás állapotát is látják a központi adatbázisban a rendszám alapján. Noha régen valóban magunknál kellett hordani a csekket, ma már nem kérhet el semmilyen igazolást a rendőr. Mi azonban azt szoktuk javasolni, hogy a visszaigazoló e-mailt mégse töröljük ki, hiszen ha valamilyen adminisztrációs hiba miatt a rendőr nem látja a rendszerben, akkor könnyedén meg tudjuk magunkat védeni. 

Abban az esetben azonban nálunk kell lennie a csekknek vagy igazolásnak, ha a biztosítás még annyira új, hogy nem kerül bele a rendszerbe. Tipikusan olyankor szokott ez előfordulni, amikor veszünk egy új kocsit, és a helyszínen kötjük meg a biztosításunkat. Kell egy kis átfutási idő, hogy a biztosítás adatai bekerüljenek a nyilvántartásba. Ha ilyenkor állít meg bennünket a rendőr, akkor csak ezzel az igazolóval tudjuk bizonyítani, hogy az autónak van biztosítása. 

Mint fentebb már említettük, a biztosítás nem csupán egy opció: addig nem vehetünk részt a forgalomban, ameddig nem biztosítottuk be az autónkat. Ez tehát azt jelenti, hogy ha autót veszünk (akár újonnan, akár használtan), már a hazaút előtt kössük meg a biztosítást, különben még haza sem tudjuk vezetni szabályosan.