Mindent egy külföldi autó múltjáról (autóbehozatal vagy itteni, de külföldi eredetű jármű esetén). Ha jót akarunk venni, akkor jó tudni az igazságot is. Főleg, ha használt autóról van szó. 2019 januárjától majdnem mindent megtudhatunk néhány kattintással.

De mi a helyzet a külföldről behozott vagy behozatalra váró autókkal? Elsősorban a külföldi autók ellenőrzése van írásunkban terítéken.

Külföldi vagy külföldi eredetű autó előélet (km futás, sérülések, tulajdonosok stb.) lekérdezése »

A magyar lekérdezés csak a hazai forgalomba helyezésű járművek adatait tartalmazza attól a pillanattól kezdve, hogy itthon forgalomba helyezték őket. A nagy számú importautóra való tekintettel szükség van egy olyan megbízható adatbázisra, amellyel a külföldi eredetű autókat is le tudjuk kérdezni.

Előélet
Erre a problémára kínál megoldást az alábbi szolgáltatás, amely bár nem ingyenes, de csekély díj ellenében bármely külföldi autó lekérdezése elvégezhető alvázszám (VIN) alapján. A tapasztalatok alapján a használt autók 40%-ánál megpróbálnak valamilyen fontos tényt eltitkolni. A néhány ezer forintos díj elenyésző ahhoz képest, amekkora bosszúságtól vagy ami még rosszabb, szervizszámlától kímélhetjük meg magunkat. Az alvázszám lekérdezést nem csak behozni kívánt külföldi autók, hanem az itthon már forgalomba helyezett, de egyébként külföldi eredetű autók megvásárlása előtt is érdemes használni, hiszen a hazai forgalomba helyezés nyilvánvalóan nem teszi semmissé az autó előéletét.

Egyre jobban pörög a használtautó piac, így egyre több az átverés is. Mindenki szeretne egy olcsó, de jó állapotú, keveset futott autót, de már néhány szépészeti trükkel, és pár okos szóval is elég könnyen rászedhetőek a laikus vásárlók. Mindenki legalább egyszer hallott már az ismeretségi körében olyanról, aki manipulált kilométeróra-állású autót vásárolt. Rosszabb esetben egy korábban össze-vissza törött gépjárművet pofoztak ki komoly szintű kárpittisztítással, polírozással és egy kevés szilikonnal. Ha az üzlet megkötetett, és a pénz gazdát cserélt, akkor nincs reklamálás, általában sarokgarancia van csak (ha valaki nem tudná, a sarokgarancia azt jelenti, hogy addig érvényes, amíg a sarokig el nem érünk új szerzeményünkkel), bár manapság legalább már jogi útra tudjuk terelni az ügyet, ha bizonyítható a csalás.

Külföldi eredetű jármű előélet lekérdezése alvázszám alapján itt!

De nem egyszerűbb inkább otthonról ellenőrizni az autó adatait, és inkább meg sem venni, ha megpróbálnának átverni? De igen! A magyar forgalomba helyezésű autókat rendszám lekérdezés, ellenőrzésként a külföldi autókat alvázszám (VIN) alapú lekérdezés segítségével “világíthatjuk át”.

Miért éppen az alvázszámot ellenőrizzük le?

Az alvázszám megnevezésére nemzetközi gyakorlatban a VIN szám szolgál (a Vehicle Identification Number angol kifejezés rövídítése). Tulajdonképpen ez az autók ujjlenyomata, egy 100%-ig egyedi, 17 karakterből álló azonosító, melyet a gyártó rendel a legyártott gépjárműhöz. A VIN / alvázszám szerepel a gépkocsi különféle alkatrészeibe ütve is, de a forgalmi engedélyben is megtaláljuk.

Mennyire megbízhatóak ezek a lekérdezések?

Kijelenthetjük, hogy 100%-os bizonyosság nincs. A minden hájjal megkent csalók mind itthon, mind külföldön meglehetősen dörzsöltek, nem lehetetlen, hogy így vagy úgy bizonyos esetekben túljárnak a hatóságok eszén minden épkézláb erőfeszítés ellenére. Minden más, de német, holland, francia, osztrák, litván és svájci autók esetében az alvázszám ellenőrzés vagy előélet lekérés jó eséllyel kiszűri a csalásokat és tényleg sok bosszúságtól kímélhet meg minket. Kissé távoli példa, de az orvosi szűrővizsgálatokhoz hasonlíthatjuk a hatékonyságot: ritkán ott is előfordul minden jó szándék ellenére is, hogy nem derül ki, aminek ki kellene derülnie, az esetek túlnyomó többségében azoban mégis célrevezető az ellenőrzés.

A külföldi autók alvázszám lekérdezése

Mikor és miért érdemes ilyen fajta ellenőrzéseket futtatni? A jelentésben megtalálható minden információ segíthet elkerülni a rossz autókat, a csalásokat, segíthet kiválasztani a megfelelő kocsit, és mindenképpen előnyünkre válhat az áralku során. Elsősorban vevőként érdemes, hogy lekérdezzük a kiszemelt autót, azonban eladóként is bizalmat ébreszthetünk, ha meg tudjuk mutatni a vevőjelölteknek.

Külföldi eredetű jármű előélet lekérdezése alvázszám alapján itt!

A járműtörténeti jelentéssel tehát egy komoly érv lesz a kezünkben az áralkuban, akár védeni szeretnénk az általunk kért árat, akár letörténk az eladóét.

Mit tartalmaz az előélet jelentés?

  • A jármű szerviztörténetét
  • Jelentést az eltitkolt sérülésekről
  • Kilométeróra-állásokat
  • Korábbi fényképeket
  • A tulajdonosok számát
  • Információt az esetleges lopásokról, körözésekről stb., azaz a bűnügyi nyilvántartásban való részvételről
  • Adott járműtípus szériahibáit

Autó származási helye lehet BÁRMELY ország, Európa vagy akár más kontinens is. Az autóbehozatal szempontjából kedvelt célpontok magyar szempontból Németország, Ausztria, Hollandia, Litvánia, Svájc, Franciaország (nem teljes lista).

Miért érdemes elvégezni az ellenőrzést?

Autó előéleti képe
Mit találhatunk…

Minden fontos információ, amit esetleg szándékosan kihagytak a jármű történetéből, akár több százezer forintos szervizkiadást is okozhat hosszú távon. Biztos, hogy azzal jár jól, ha a lehetőségekhez mérten mindent tud az autóról, mielőtt megvásárolja. Ha anélkül vásárol autót, hogy tisztában lenne annak teljes elérhető történetével, akkor azzal nem csak a pénztárcáját, de a személyes biztonságát is kockára teszi. Kerülje el a költséges problémákat a jármű történetének ellenőrzésével. Szerezze be a jelentést most!

Miért nem ingyenes?

Ilyesfajta adatbázis folyamatos karbantartása, frissítrése, fejlesztése, az adatok beszerzése rengeteg költséggel jár, sok erőforrást igényel. Csak magunkat ismételjük, de valóban arról van szó, hogy az egyszeri néhány ezer forintos díj bőven kifizetődik: gondoljon csak arra, hogy hány alvázszám lekérdezés díját “tartalmazza” egy 800.000 Ft-os szervizszámla…

A magyar rendszám lekérdezés

Gyorsan és ingyenes tudunk informálódni gépjárművek előéletéről. A nem alvázszám, hanem rendszám alapú magyar autó lekérdezésről itt írtunk bővebben: a funkció korábban is létezett, bár akkor még pár száz forintot kellett fizetni autónkként, és a rendszer közel sem volt tökéletes. A fejlesztők szerencsére összeszedték magukat, és egy harmonikusabb platform van kialakulóban. A jelenleg működő felületet érdemes kipróbálni, amihez mindenképpen szükség lesz egy ügyfélkapu-azonosítóra. Ha ilyenünk nincs, akkor díjmentes igényelhetünk egyet bármelyik okmányirodában. Az Ügyfélkapu honlapjára való bejelentkezés után rengeteg ügy intézésére van lehetőségünk, de a rendszer eléréséhez az Adatigénylés alatt keressük a Járműszolgáltatási Platform fület. Innen indíthatjuk az elektronikus lekérdezést, miután kiválasztottuk, hogy milyen információ érdekel minket, illetve megadtuk a gépjármű rendszámát.

Egy sikeres keresés után .pdf formátumban tudjuk letölteni a bekért információt. Remélhetőleg pozitív eredményeket kapunk, ha ezeket összehasonlítjuk a kiszemelt autóról szóló hirdetéssel. Az alap adatokon túl (évjárat, szín, márka, típus, rendszám, alvázszám stb.) olyan hasznos információkat tudhatunk meg, mint a korábbi tulajdonosok száma. Ha minden jól megy az autó nem áll körözés alatt, és a megtett kilométerek száma sem csökkent a múltban drasztikusan. Sőt, a pdf-ben egy linket is kapunk, amin keresztül meg tudjuk nézni az eredetvizsgán és műszaki vizsgán készült képeket. A lekérdező platform jelenleg tesztüzemben van csak, így még ennél is többre számíthatunk a végleges verzióban. Mindenki örömére egy jó ötletet valósítottak meg, méghozzá nagyon is jó formában, mindezt pedig a használtautót vásárlók védelme és támogatása érdekében. Így a jövőben mindenki egy helyen tudja nyomon követni a gépjárművekkel kapcsolatos legfontosabb információkat, és próbálkozhat majd bármilyen jó szöveggel az árus, nem tud majd minket átverni. Csak a telefonunkat vagy számítógépünket kell elővenni, koppintani párat, és máris megtudhatjuk, hogy épp az arcunkba hazudtak-e, vagy tényleg életünk üzletét fogjuk megkötni.