Ha megvásárolunk vagy akár ingyen megszerzünk egy autót, motort, teherautót stb., akkor át kell íratnunk az autó tulajdonosának nevét a megfelelő hatóságoknál, és ki kell cseréltetnünk a tulajdonlást igazoló iratokat is, hogy azokban a mi nevünk szerepeljen.

Teljes autó kártörténet lekérdezése rendszám/alvázszám alapján!Gépjármű átírás kalkulátor

Kötelező, adja meg a jármű típusát!
Kötelező, írja be a jármű életkorát! Minimum 1 év!
év
Kötelező, írja be a jármű teljesítményét! Minimum 1 LE vagy kW!
Kötelező, írja be a jármű lökettérfogatát!
cm³
Türelem, dolgozunk Betöltés
Türelem, dolgozunk
0% Complete
Az email kiküldése folyamatban
0% Complete

Kiszámolt költségek

Vagyonszerzési illeték: Ft
Új forgalmi engedély: Ft
Törzskönyv: Ft
Eredetvizsga: Ft
ÖSSZESEN FIZETENDŐ: Ft
Teljes autó kártörténet lekérdezése rendszám/alvázszám alapján!

 

A jelenlegi törvény szerint a következő kötelességeink és költségeink lesznek, ha törvényesen kívánunk eljárni, és átíratjuk a járművet a nevünkre:

1.    Eredetiségvizsgálat (táblázat szerint fizetendő)
2.    Kötelező biztosítás megkötése és legalább egy részlet befizetése
3.    Vagyonszerzési illeték megfizetése (táblázat szerint fizetendő)
4.    Új forgalmi kiváltása (6.000 Ft)
5.    Új törzskönyv kiváltása (6.000 Ft)

A korábbi szabályozás kedvezőbb volt, például külföldi jármű után nem kellett vagyonszerzési illetéket fizetni, de ma már egyforma szabályozás vonatkozik a külföldről behozott és az itthon forgalomba állított minden járműre, ide értve a pótkocsikat is.

A megvásárolt (vagy bármilyen úton a tulajdonunkba került) gépjármű átírására 15 nap áll rendelkezésünkre. Nagyon fontos részlet, hogy ez 15 naptári nap, és nem 15 munkanap! Ez az évvégi munkaszünetdömping idején különösen fontos megkötés!

A szerződés aláírásától számított 15 napon belül át kell írnunk az autót az eladó nevéről a sajátunkra. A határidő elmulasztása nem jogvesztő, természetesen, viszont az okmányirodák lejelentik, ha 15 napnál később megyünk átíratni az autónkat.

Sajnos a 15 napos határidő lejártát az okmányiroda könnyen ellenőrizni tudja a szerződés vagy éppen az eredetvizsga dátuma alapján. A határidő elmulasztása több tízezer forintos bírságot vonhat maga után!


1. Eredetiségvizsgálat díja

Mielőtt megvennék a kiszemelt járművet és az eladó tenyerébe csapnánk, csináltassuk meg az eredetiségvizsgálatot (ha van rá lehetőségünk, és nem kell sokat várni a vizsgálónál). Az autó átírását mindenképpen intéznünk kell előbb vagy utóbb, tehát jobb előbb, mielőtt meglepetés ér az eredetiségvizsgálatot végző állomáson. De tegyük fel, hogy az autót körözik. Könnyű belátni, hogy jobban járunk, ha a körözött autót ráhagyjuk a mostani tulajdonosára, és nem mi fogunk rendőrségre járni. Vagy esetleg nem tőlünk kobozzák el az autót/motort/teherautót, és adják vissza az eredeti tulajdonosnak – a mi kárpótlásunk nélkül.

Vizsgálati kategória / alkategória Hatósági díj
SZEMÉLYGÉPJÁRMŰVEK  
Kiskategória (1400 cm³ hengerűrtartalomig) 17000 Ft
Középkategória (1401-2000 cm³ hengerűrtartalomig) 18500 Ft
Felsőkategória (2001 cm³ hengerűrtartalom felett) 20000 Ft
MOTORKERÉKPÁROK  
500 cm³ hengerűrtartalomig 15500 Ft
500 cm³ hengerűrtartalom felett 17000 Ft
Négykerekű segédmotoros kerékpár 14000 Ft
KISTEHERGÉPJÁRMŰVEK (megengedett össztömeg: 3.5t-ig) 20000 Ft
PÓTKOCSIK  
Könnyűpótkocsi (lakókocsi) 16000 Ft
Nehézpótkocsi (megengedett legnagyobb össztömeg 3,5t-ig) 17500 Ft
Különleges pótkocsi (felépítménnyel ellátott) 19000 Ft

Az eredetiségvizsgálat árát akkor sem bukjuk el, ha kiderül, hogy az autót körözik. Ugyanis megállapodhatunk úgy, hogy az eladó fizesse a vizsgálatot – vagy legalább a felét.


2. Kötelező felelősségbiztosítás (KGFB)

Hazánkban kötelező felelősségbiztosítás nélkül nem mehetünk ki az útra. A biztosítás legalább egyetlen részletét be kell fizetnünk, és be kell mutatnunk a befizetést igazoló bizonylatot, csekkszelvényt. Az adásvételi szerződés aláírása után a KGFB megkötése teljes egészében a vásárló, vagyis az új tulajdonos feladata és törvényi kötelezettsége. A biztosításról szóló visszaigazolást ne feledjük elvinni az okmányirodába!


3. Vagyonszerzési illeték

A vagyonszerzési illeték mértéke a megszerzett jármű korától és teljesítményétől függ. Vigyázat! A jármű korát a gyártás időpontjától kell számítani, nem pedig az első üzembe helyezéstől. A lenti táblázattal kiszámolhatjuk, adott teljesítményhez és korhoz mekkora vagyonszerzési illeték társul.

A jármű teljesítménye A jármű kora: 0-3 év A jármű kora: 4-8 év A jármű kora: 8 év fölött
0-40 kW 550 Ft/kW 450 Ft/kW 300 Ft/kW
41-80 kW 650 Ft/kW 550 Ft/kW 450 Ft/kW
81-120 kW 750 Ft/kW 650 Ft/kW 550 Ft/kW
120 kW fölött 850 Ft/kW 750 Ft/kW 650 Ft/kW

A pótkocsik átírási illetéke 2,5 tonna alatt 9000 Ft, e felett 22000 Ft.


4. Új forgalmi engedély költsége

Az okmányirodában le kell adnunk a forgalmi engedélyt, amely helyett azonnal kapunk egy újat, immár a saját nevünkkel.Az új forgalmi engedély ára 6000 Ft.


5. Törzskönyv kiállításának díja

A régi törzskönyvet szintén le kell adnunk az új igénylése előtt. A törzskönyv kiállításának ára újabb 6000 Ft.

Áttekintés

Az átíráshoz magával kell vinnie az okmányirodába az eladó és a vevő által aláírt adásvételi szerződést, az eredetiségvizsgálótól kapott igazolást, a személyes okmányainkat, a jármű forgalmi engedélyét és törzskönyvét, illetve a kötelező felelősségbiztosítás kötvényét.

 • Tulajdonszerzést igazoló okmány (adásvételt bizonyító szerződés)
 • Törzskönyv
 • Eredetiségvizsgálat igazolása
 • Új kgfb igazolása
 • Cégek esetén:
  Lepecsételt meghatalmazás az eljáró személy részére
  3 hónapnál nem régebbi cégkivonat
  Aláírási címpéldány
 • Adószám
 • Személyi szám
 • Személyes okmányok

Ha külföldről hozunk be autót Magyarországra, speciális költségek is vannak: a külföldi járművet speciális helyen le kell vizsgáztatnunk és értelemszerűen új rendszámot is kell igényelnünk rá. Ez a két tétel nagyjából 20–30000 forinttal drágítja a vagyonszerzést. Ehhez jön még hozzá a regisztrációs adó, amelynek befizetése a magyarországi ügyintézés megkezdésének legfontosabb előfeltétele.