Az adásvételi szerződések mellett oldalunkról gépjármű kölcsönadási szerződést (más néven: használati engedélyt) is letölthet magyar, illetve magyar-angol kétnyelvű változatban is. A személyautók kölcsönadását elméletileg minden esetben le kellene papírozni.

Ez azt jelenti, hogy ha a tulajdonos (vagy üzembentartó) átengedi az autót akár száz méter erejéig egy barátjának vagy családtagjának, kölcsönadási szerződést kellene kötnie.

A személyautók kölcsönadását elméletileg minden esetben le kellene papírozni.

Ez azt jelenti, hogy ha a tulajdonos (vagy üzembentartó) átengedi az autót akár száz méter erejéig egy barátjának vagy családtagjának, kölcsönadási szerződést kellene kötnie, azaz a járművet átvevőnek rendelkeznie kellene használati engedéllyel. A rendelkezés indoklása egyértelmű: egy lopott autóra is mondhatja bárki, hogy csak kölcsön kapta, pedig a járművet a tulajdonosa bizonyosan nem fogja látni többet…

Természetesen az esetek nagy részében a rendőrség nem jár el ilyen szigorúan: a rendőrök nem állítanak meg minden autót, a legtöbb esetben a járművet vagy a tulajdonos, vagy az üzembentartó vezeti – vagy legalább bent ül a járműben. Ha egy autót nem a forgalmiba bejegyzett személy vezet, akkor sem kell a rend szilárd őreinek rögtön bűncselekményre gondolni: a sofőr lakcímkártyája, személyi adatai is segíthetnek eldönteni, hogy tolvajt fogtak vagy csak a tulaj gyanútlan felesége/férje ugrott el a CBA-ba élesztőért.

Mindazonáltal huzamosabb idejű kölcsönadás esetén mindenképpen szerződést kell kötni a tulajdonos/üzembentartó és a kölcsönvevő között. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a használati engedély kitöltésével az autó/motor/teherautó tulajdonosa minden jogáról lemondana. A szerződésben ki lehet kötni, hogy a kölcsönvevőnek milyen kötelezettségei adódnak. Az általunk biztosított kölcsönadási szerződésmintából például szabadon kihúzhatók vagy bővíthetők a 6. pontban felsorolt kölcsönadási feltételek. Ezeket aláírás előtt mindenképpen tisztázzák, hogy később ne legyen vita – nem a bíróság előtt, hanem a magánéletben. A szerződés ugyanis a bíróság előtt teljes értékű dokumentumnak minősül.

A magyar-angol kétnyelvű kölcsönadási szerződés minta akkor jöhet jól, amikor a kölcsönkapott járművel külföldre (is) szándékozik látogatni.