Elemi érdekünk, hogy minden pénzzel, fizetéssel és egyéb megállapodással kapcsolatos műveletet írásban feljegyezzünk. A foglaló átvételi elismervény kifejezetten ebből a célból szükséges, legyen szó foglalóról vagy bármilyen ingóság tulajdonosváltásához kötődő pénzmozgás rögzítéséről.

Az oldalunkról letölthető minta nem csak gépjárművekhez, hanem gyakorlatilag bármilyen ingóság adásvételekor letett foglaló igazolásához használható.

A foglaló átvételi elismervény megfelelő pontjaiban meghatározott átvevő és átadó kijelentik, hogy tisztában vannak a foglaló mibenlétével, vagyis tudják, hogy ha az eladó eláll a vásárlástól, a foglaló kétszeresével kell kárpótolnia a vevőt, ha pedig a vevő áll el a vásárlástól, elveszíti a foglaló összegét. Ha a jövőbeli szerződés megkötői nem azonosak a jelen foglalóban megnevezett átvevővel és eladóval, akkor a felek kijelentik, hogy a megfelelő meghatalmazás birtokában járnak el a későbbi eladó és/vagy vevő nevében.

Vannak olyan oldalak az interneten, amelyek jobban hasonlítanak egy sajtpapírra, mint a foglalóról szóló átvételi elismervényre. Akit valaha vertek már át ilyen “elismervénnyel”, az soha többé nem fog megbízni a zsemlészacskóra ráfirkantott “szerződésekre”…

Az átvételi elismervény lényege, hogy tökéletesen beazonosítja mind a foglaló kifizetőjét, mind az átvevőt, és lehetőleg a foglaló tárgyát is. Az általunk készített szerződésmintán azért található egy második oldal a foglalóval elindított adásvételről, mert tapasztalataink szerint nem elég, ha csupán a foglaló átadásáról van szerződés a felek kezében.

Nagyon fontos, hogy a foglalóról szóló átvételi elismervényt két, egyértelműen azonosítható személy tanúként aláírja. Tanúk nélkül a papír semmit sem ér, hiszen bárki hamisíthat bármit mások nevében, akár aláírást is, ahogyan arra számtalan esetben volt már példa a kriminalisztika történetében.

Nem véletlen, hogy a foglalóról szóló átvételi elismervényeknek ilyen nagy keletük van, hiszen a magyarországi járműeladások és ingatlaneladások a világválság évei után ismét pörögni kezdtek. Szerencsére egyre többen szeretnék autó, motor, sőt ingatlan vásárlására költeni a pénzüket, és hogy a régóta gyűjtött bankók ne vesszenek el örökre, szeretnék bebiztosítani magukat a csalók ellen. Az átvételi elismervény sajnos nem véd olyan személyek ellen, akik hamis személyi igazolványt mutatnak be, hamis adatokat adnak meg magukról, netán több tíz vagy több száz személytől vesznek fel foglalót valamire, és utána nyomtalanul lelépnek a pénzzel Thaiföldre vagy Uruguayba. A bűnözők ellen csak a rendőrség léphet fel, de ami Önnek hatalmában áll, azt megteheti a nálunk letölthető átvételi elismervénnyel: bebiztosíthatja, hogy a foglalót megkapó személy néhány nap múlva ne tudjon ártatlan (és hazug) tekintettel nézni Önre, amikor a foglaló felől érdeklődik.

Az átvételi elismervény a számítógépen és kinyomtatva is kitölthető. Mivel mind a foglaló átadójának, mind az átvevőnek, végül pedig két tanúnak is alá kell írnia, az elismervényt akkor is ki kell nyomtatni és alá kell írni, ha az adatokat a számítógépén töltötte ki.