A gyorshajtás büntetés kalkulátorral azonnal kiszámolhatjuk, hogy a sebességtúllépéssel arányosan mekkora összegű bírság megfizetésére vagyunk kötelesek és hány büntetőpontra (előéleti pontra) számíthatunk.

Gyorshajtás büntetés kalkulátor

Kötelező, írja be a sebességhatárt!
km/h
Kötelező, írja be a sebességet!
km/h
Türelem, dolgozunk Betöltés
Türelem, dolgozunk
0% Complete
Az email kiküldése folyamatban
0% Complete

Kiszámolt költségek

A túllépés nagysága: km/h
Előéleti pontok száma: pont
Bírság összege: Ft

 

Először is azt kellene tisztázni, hogy mikortól kezdődik a gyorshajtás. Bennfentes információk szerint (“oldalunk nyilatkozó, névtelenséget kérő rendőrségi alkalmazottak információja alapján”, írhatnánk) a rendőrségi traffipaxok 4 km/h-val feljebb vannak állítva, mint a valóságos sebesség. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy az autók kilométerórája meg lefelé van kalibrálva, akkor rájövünk, hogy a büntetéshez 50 km/h helyett kb. 56–57-tel “kell” haladnunk. Nyilván mindenki hallotta azt a mesét, hogy “engem 52-vel” büntettek meg. 30-as tábla után ez reális. 50 helyett viszont senki nem fognak megbüntetni, ha 52-vel megy.

A notórius gyorshajtók, akik még igazolást is keresnek a gyorshajtásnak, azt is fejben szokták tartani, hogy “ha nem megyek tizenöttel többel, mint szabad, akkor nem büntetnek”. A vonatkozó kormányrendelet vonatkozó mellékletében a bírságok valóban úgy vannak meghatározva, hogy a bírság csak annak jár, aki legalább 15 km/h-val átlépi a megengedett sebességet, sőt 100 km/h felett már csak akkor jár a bírság, ha legalább 120 km/h-val megyünk. De akkor miért nem írták át a KRESZ-t? Hiszen ezek szerint városban 65-tel lehet menni, plusz a kilométeróra csalása és a traffipax türelmi zónája = lakott területen büntetlenül mehetünk 73-mal is 50 km/h helyett.

Valójában a helyzet a következő: ha 15-tel vagy 20-szal gyorsabban megyünk, mint szabadna, akkor közigazgatási bírságot fogunk kapni. Ha ennél kisebb mértékben lépjük át a sebességhatárt, akkor csak úgy büntetnek meg, ha a rendőrök megállítanak a traffipax után néhány száz méterrel, és helyszíni szabálysértési bírságot fizettetnek. Ami akár 50000 forint is lehet – vagyis több, mint ha 50 helyett valahol 80-nak mennénk… A 15 km/h alatti sebességtúllépés szabályszegés, ezért nem szerepel az imént említett, vonatkozó kormányrendeletben. De ettől még nem feltétlenül marad büntetlenül, csak az esetek nagy részében a rendőrök nem szabálysértőket keresnek az úton, hanem igazi gyorshajtókat. A fentiekhez tegyük még hozzá, hogy a közúti balesetek kb. 25–30%-át okozzák a gyorshajtók.

Bónuszként a kalkulátor azt is kiszámolja, hogy a gyorshajtásért hány büntetőpont jár.