A fedezetlenségi díj kalkulátorral a jármű típusának és teljesítményének megadása után kiszámolhatjuk, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás meg nem kötése esetén mekkora összegű fedezetlenségi díjat és baleseti adót kell megfizetnünk.

Fedezetlenségi díj kalkulátor

Kötelező, adja meg a gépjármű típusát!
Kötelező, írja be a jármű teljesítményét! Minimum 1 LE vagy kW!
Kötelező, írja be a férőhelyek számát!
Kötelező, írja be a jármű össztömegét!
kg
Kötelező, írja be a vásárlás óta eltelt napok számát!
nap
Türelem, dolgozunk Betöltés
Türelem, dolgozunk
0% Complete
Az email kiküldése folyamatban
0% Complete

Kiszámolt költségek

Baleseti adó nélkül: Ft
Baleseti adó: Ft
ÖSSZESEN FIZETENDŐ: Ft

 

A fedezetlenségi díjat alapesetben akkor kell befizetnünk, ha az általunk megvásárolt használt jármű legalább egy napig KGFB biztosítás nélkül maradt. A fedezetlenségi díjat az a biztosító fogja behajtani, amelynél a kötelező biztosítást megkötjük a fedezetlen időtartam után. Sajnos a biztosítók nem mérlegelhetnek és nem is adhatnak kedvezményt a díjból, mivel annak mértékét központilag határozzák meg. A fedezetlenségi büntetést a biztosítással együtt kell befizetni, kivéve, ha egy összegben fizetjük a KGFB-t, mert akkor a megelőző időszak fedezetlenségi díjának befizetésére további 30 nap áll rendelkezésünkre.

Ha valakinek azért halmozódtak fel fedezetlen napjai, mert nem fizette a KGFB-jét, akkor az új kötelező megkötése után mindent behajtanak rajta: a fedezetlenségi díjat, a türelmi időre járó díjat és a biztosítási időre járó teljes díjat. Ha a fedezetlenségit nem fizetjük be, a biztosító nemfizetés miatt fel fogja bontani a KGFB-szerződésünket.

A díjjal kapcsolatban a legérdekesebb kikötés a következő: ha önhibánkon kívül lesz fedezetlen a járművünk, mert pl. a biztosító nem emeli le a számlánkról a díjat, vagy nem küldi ki időben a csekket, akkor is fedezetlen állapot áll elő, és a büntetést ki kell fizetni.

Szintén fontos tudnivaló, hogy a KGFB-t akkor is meg kell kötni a járművünkre, ha egy métert sem megyünk vele 50 évig. Ha nem fizetjük be a biztosítást, akkor felmondják, és fedezetlenségi költséget számítanak fel. Ha tehát tudjuk, hogy járművünket nem kívánjuk használni soha többé, vagy legalábbis huzamosabb ideig, akkor ideiglenesen vonassuk ki a forgalomból.

Végül térjünk még ki arra, hogy miért emlegetünk a menüben végig járművet, ahelyett, hogy azt írnánk: autó, motor, teherautó. Nos, azért, mert az oldalunkon megtalálható kalkulátorok közül a fedezetlenségi kalkulátor minden elképzelhető járművet érint. Ez szó szerint értendő: a rendeletben az autókra ugyanúgy gondolnak, mint a trolibuszokra, félpótkocsikra és négykerekű segédmotoros kerékpárokra. Utóbbi definícióját idézzük ide néptanító céllal: “4 kerekű jármű, melynek belsőégésű motorja maximálisan 50 cm3, egyéb erőforrás esetén a motor teljesítménye legfeljebb 4 kW, saját tömege maximum 350 kg, legnagyobb sebessége 45 km/h.”