Online átváltó kalkulátorunk segítségével egyszerűen átszámolhatja a lóerőt (LE) kilowattra (kW) és fordítva. A legördülő menüből kiválaszthatja az átváltás irányát.

Teljes autó kártörténet lekérdezése rendszám/alvázszám alapján!

kW lóerő átváltó kalkulátor

Kötelező, írja be a jármű teljesítményét! Minimum 1 LE vagy kW!
Türelem, dolgozunk Betöltés
Türelem, dolgozunk
0% Complete
Az email kiküldése folyamatban
0% Complete

Eredmény

Az eredmény:
Teljes autó kártörténet lekérdezése rendszám/alvázszám alapján!

 

A lóerő elavult mértékegység, 1980 óta pedig kerülni kellene a használatát, hiszen immár több mint három évtizede bevezették hazánkban az SI-mértékegységrendszert. Azonban ha valaki az autója teljesítményét szeretné megadni (netán fényezni), akkor bizonyosan nem azt mondja, hogy “200 kilowattos a kocsim”, mert ez úgy hangzik, mintha egy gigantikus hajszárítóról beszélne. A közbeszédben tehát a mai napig is lóerőben mérjük a járművek teljesítményét, és a gyártók is feltüntetik ezt az értéket.

Egy lóerő egyébként valóban egy ló becsült erejével egyenlő, és a mértékegység sokkal korábbi, mint az Otto-motoros járművek: James Watt találta ki, aki az által készített gőzgép teljesítményét akarta meghatározni a korban (1800 körül) közérthető mértékegység segítségével. Ebből következik, hogy a lóerőt nem 1900 körül, és nem arra találták ki, hogy a hintókat és a korai autókat összehasonlítsák.

Tulajdonképpen maradhatott volna a lóerő a járművek teljesítményének hivatalos mértékegysége – azonban ahány ház, annyi lóerő, ráadásul a teljesítmény hivatalos mértékegysége a watt a fizikában (a lóerőt kitaláló Watt után…), tehát egyszerűbb volt átállni az egységes mértékegységre, mint váltogatni a világ különböző lóerői között.

Ennek ellenére a közbeszédben máig is lóerő alapján értékelünk egy járművet, és ha azt halljuk, “ez az autó 120 lóerős”, akkor könnyebben el tudjuk dönteni, hogy elég erős-e a motorja, mint ha azt mondják “89 kilowatt” a teljesítménye. Pedig ugyanarról van szó. A lóerő egyébként nagyjából 0,75 kw-nak felel meg, de a pontos átváltáshoz készítettünk egy kalkulátort.