Az Eurotax kód egy nyolc jegyű, betűkből és számokból álló kód, amellyel pontosan beazonosítható az autó márkája, típusa és felszereltsége (alap és extra is). Ez az a kód, amellyel az Eurotax katalógusból kikereshető a jármű aktuális piaci értéke.

Ma már ez a kód az alapja a hivatalos ügyintézésnek, a hitelfelvételnek, a használtautó-eladásának és a biztosítási kárrendezésnek is – mindez a 60 évvel ezelőtt létrejött Eurotax-katalógus mára kialakult általános érvényűségét bizonyítja. Napjainkban már minden autómárka minden olyan típusa rendelkezik Eurotax-kóddal, amelyet Európában forgalomba hoztak. Nem is olyan régen még papír alapon is megjelent a katalógus, mostanra azonban csak digitális formában érhető el előfizetés ellenében.

Jármű előéletének, kártörténetének lekérdezése itt!

Az értékelés használatakor kiemelten fontos, hogy pontos/valós adatokat adjunk meg, hiszen értelemszerűen csak így kaphatunk pontos kalkulációt az autó értékéről, más szóval a kapott értékelés annyira lesz pontos, amennyire pontosak a bevitt adatok. Tévedés esetén 10-20%-os eltérés komolyabb értékű autók esetén milliós eltéréseket okozhat.

A nyilvántartás rögzíti az egyes autók újkori és használtautó-piaci árát 1993-tól napjainkig. Óriási segítséget jelent az avulás, értékvesztés ütemének megállapításához.

Mikor érdemes használni?

Néhány tipikus felhasználás a teljesség igénye nélkül:

  • magánszemély saját autója eladása előtt lekérdezi a katalógusban szereplő árat, így reális árat tüntethet fel a hirdetésben;
  • magánszemély egy kiszemelt autó megvásárlása előtt lekérdezi a katalógusban szereplő árat, így elkerülheti a túlárazott példányokat;
  • autólízing-ügyintézéshez a finanszírozó a jármű Eurotax-értékének legalább 20%-át kéri önerőként;
  • autókereskedő autóbeszámítás vagy ügyfél autójának megvétele előtt végez járműérték-lekérdezést;
  • kárrendezés-ügyintézés: a biztosítótársaság a káresemény bekövetkeztekor érvényes Eurotax-értéket veszi figyelembe a kártérítéshez.

A járművek tényleges piaci árát egy járműpiaci-keresettséget mutató “korrekciós tényező” belekalkulálásával szokták meghatározni. Ma is előfordulhat, hogy 1-2 éves, kevesett futott modellek bizonyos kerettebb márkák esetén új autó áron kelnek el. Ennek az ellenkezője is bekövetkezhet természetesen, tehát Eurotax-érték alatt is vehetünk autót, ha szerencsénk van. A katalógus egyébként nem csupán az autók értékét mutatja meg, hanem már az alkatrészek felsorolását és azok beszerelési normaidejét is, azaz a szervizeknek is nagy aegítség ajánlatadáshoz

Hogy érhetjük el?

Az Eurotax nem nyilvános, azaz ingyen nem elérhető – nem meglepő, hiszen ez egy jelentős munkával létrehozott, folyamatosan karbantartott, frissített adatbázis. Rendszeres felhasználók számára előfizetéssel érhető el, alkalmi felhasználók számára ideális megoldás a díjfizetés ellenében elérhető alkalmi lekérdezés használata. A néhány ezer forintos díj valójában elenyésző ahhoz képest, amennyit veszíthetünk egy autó adás-vételekor, bármelyik oldalon is álljunk, ha nem vagyunk képben a pontos értékkel. Az értékelés gyors és egyszerű, indításához meg kell adnunk a jármű első forgalomba helyezésének dátumát, típusát, felszereltségét, a futott km-ek számát.

Kíváncsi autója, teherautója vagy motorja Eurotax értékére? Csekély díj ellenében könnyedén megtudhatja.

Az Eurotax kalkulátor, bár nem nem a hagyományos értelemben vett kalkulátor, de ugyanazt a célt szolgálja: egyszerű és gyors tájékozódási eszköz arról, hogy mennyi az Ön gépkocsijának jelenlegi forgalmi értéke. Mi az Eurotax katalógus? Az Eurotax katalógus érték egyfajta szabvánnyá, hivatalos értékeléssé lépett elő az idők folyamán, amelyet a bankok, biztosítók, autókereskedők stb. messzemenőkig figyelembe vesznek.

Miért ennyire megbízható?

Egy használtautó értékét meghatározhatjuk egy bizonyos szoftver segítségével. Az Eurotax program szinte minden gépjárműtípust felismer, mert folyamatosan frissítik. Ez nem csak a gépkocsikra, hanem a motorokra, tehergépkocsikra is vonatkozik.

Használt autó értékelés

Az Eurotax katalógusban megtalálhatóak az Európában forgalmazott járművek. Ez az érték már hivatalos szabvánnyá vált, havi szinten frissítik az adatbázist. Viszont nem minden esetben támaszkodhatunk erre, hiszen rengeteg tényező befolyásolja egy autó értékét. Figyelembe kell például vennünk, hogy mekkora a kínálat az adott modellből. Az sem utolsó szempont, hogy az ország melyik részén áruljuk kocsinkat, hiszen előfordulhat, hogy egyes régiókban túlkínálat van, így csökken az értéke, ellenkező esetben pedig fordítva.

Fontos szempont továbbá, hogy autónk szakszerűen volt-e szervizelve, milyen állapottal rendelkezik kívül-belül, például törésmentes-e, megfelelő állapotban vannak-e az üléshuzatok. Az árat befolyásolhatja továbbá, ha egyedi színre van festve gépkocsink, ez akár dobhat rajta, viszont ronthat is, ha az esetleg ízléstelen és a vevőnek éppen nem tetszik.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a használtautó piaci értékét rengeteg tényező határozza meg. Viszont mégis nélkülözhetetlen az Eurotax, ezt kijelenthetjük. Sok területen használják, például biztosítók, autófinanszírozók, eladók, vevők és kereskedők. Viszont nem szabad csak erre alapozni, érdemes körülnézni kicsit, mielőtt eladjuk autónkat, vagy éppen újat szeretnénk venni. Érdemes még lekérdezni az alvázszámot is, hogy a korábbi sérülésekkel kapcsolatban naprakészek legyünk. Elmehetünk például kereskedésekbe, beszélhetünk az értékesítőkkel, így még pontosabb képet kaphatunk a kiszemelt autó árával kapcsolatban. Ha gépjármű hitelt szeretnénk felvenni, akkor sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mit mond az Eurotax. Sok cég ez alapján dönti el, milyen összegű kölcsönt adhat az ügyfélnek.