Ha már régen vásárolt használt autót, netán most áll élete első használtautó-vásárlása előtt, bizonyára sok ellentétes információt olvasott a neten az adásvétellel kapcsolatban. Ha úgy érzi, képtelen kibogozni, mit is kell tennie pontosan és sorrendben, hogy a jármű a nevére kerüljön, akkor ne önmagát hibáztassa. Számos elavult oldalt felejtettek a neten, amelyeket évek óta nem frissítenek, csak ez nem feltétlenül derül ki a gyakorlatlan szem számára.

Nézzük most végig, hogyan is néz ki a használt autó megvásárlása az első pillanattól az utolsóig.

Miután fixen elhatározta, hogy mely autót szeretné megvenni, vagy foglalózza le a kocsit, vagy fizesse ki egy összegben az egész vételárat. A foglalóról írjanak alá szerződést az eladóval. Az adásvételi szerződést négy példányban kell kitölteni. Fontos, hogy minden oldalt saját kezűleg kell aláírni – ha Ön nem a számítógépén tölti ki a szerződést, hanem kézzel, sőt indigóval, akkor is alá kell írnia minden oldalt – az indigó által másolt aláírás nem érvényes!

A szerződés megkötése után azonnal, ha lehet aznap vagy másnap kössön KGFB-szerződést az autóra, és még aznap hívja fel az Önhöz közelebb eső eredetiségvizsgáló állomásokat, illetve kérjen időpontot egy okmányirodában (bárhol az országban) a jármű átírására. (Elméletileg az eredetiségvizsgálat megejthető az adásvétel előtt is, de a gyakorlatban mindenki későbbre halasztja. Egyébként az állomások több napra adnak csak időpontot, ezt pedig senki nem szereti kivárni.)

A kötelező felelősségbiztosítás megköthető interneten – vagy személyesen bármelyik postán. Általában érdemes neten körülnézni, ha a legolcsóbb biztosítást keresi, bár a Posta általában a legjobb árakat (vagy ahhoz közeli árakat) kínál. Ha különleges biztosítást szeretne kötni, amely többet ad, mint az alapellátás, mindenképpen egy biztosítási alkusznál érdemes megkötni a biztosítását. Az sem baj, ha nem azonnal fizeti be az összeget, lényeg, hogy legyen egy igazolása, hogy megkötötte a biztosítást, és a megvett jármű ne legyen kötelező nélkül egyetlen napig sem. Nem a fedezetlenségi díj miatt, hanem egy baleset esetére. A KGFB mellé köthet cascót is, ez már Önre van bízva.

A biztosítás megkötése után (vagy még az adásvétel előtt) eredetiségvizsgálatot kell végeztetnie. A KGFB és a vizsgálat között nem kell tennie semmit: használja az autót nyugodtan. A vizsgálatról szóló dokumentum az utolsó dokumentum, amelyet be kell mutatnia az okmányirodában.

Ha megvan az időpontja, akkor az adásvételivel, a jármű és az Ön minden iratával, illetve az eredetiségvizsgálat eredményével be kell mennie az okmányirodába. Itt be kell fizetnie a vagyonszerzési illetéket, az új forgalmi és az új törzskönyv díját.

Nagyon fontos, hogy az adásvételi aláírásának napjától kezdve a vevőnek 15 naptári nap áll rendelkezésére, hogy minden papírmunkát elintézzen. Az eladónak 8 napja van, hogy kijelentse a járművet. Ehhez az adásvételi eredetijét vagy másolatát kell benyújtania postai vagy elektronikus úton valamely okmányirodába.

Ha külföldről szeretne autót behozni, akkor a tortúra és a költségek sokkal jelentősebbek – egy gyakorlott nepper persze mindent lejátszhat egy-két nap alatt, de outsiderként jobb felkészülni egy több hetes procedúrára. Ez nem azt jelenti, hogy az átírás ügyintézése hetek vesz igénybe, hanem azt, hogy a forgalmi honosítása vagy a műszaki vizsga lefolytatása akár több hétig is húzódhat. 2015-ben soha nem látott mértékben özönlötték el az országot a külföldi autók, és erre az apparátus nincs felkészülve. Ezért a több hetes várakozási idő.

Külföldi autóvásárlás esetén:

Mindenképpen ki kell fizetni az autót, nem nagyon van helye előlegezésnek meg foglalónak. A rendszámot vetessük le a járműről, és kérjünk rá ideiglenes rendszámot, mégpedig egy hónapig érvényeset, mert a heti rendszám érvényességi ideje alatt csak szerencsével tudjuk elintézni az itthoni tennivalókat.

Ha haza hoztuk az autót, jelentkezzünk be valamely vizsgaállomásra a jármű minden eredeti papírjával, osztrák autó esetén külön igazolás is kell (TÜV), ha honosítani szeretnénk a forgalmit, és nem akarjuk újra levizsgáztatni a járművet. Sajnos a honosítást csak azokon a helyeken tudják megcsinálni az országban, amelyek a Nemzeti Közlekedési Hatóság megfelelő ügyosztálya alá tartoznak. Másutt nem lehet a forgalmit honosítani, és külföldi autót levizsgáztatni sem lehet. Jelenleg összesen 27 hely van az országban, ahol külföldi jármű ügyében eljárhatunk. Ezek a következő városokban levő vizsgaállomások: Miskolc, Budapesten több, Székesfehérvár, Gödöllő, Vác, Szigetszentmiklós, Kaposvár, Nyíregyháza, Kecskemét, Baja, Békéscsaba, Győr, Sopron, Debrecen, Eger, Szolnok, Salgótarján, Pomáz, Cegléd, Pécs, Szeged, Tatabánya, Szekszárd, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg.

Ha megvan a műszaki honosítása vagy az új vizsga, akkor következik a NAV. Itt az autó iratai alapján megállapítják a regisztrációs adót. Van, ahol csekket adnak az összegről, de a visszaélések miatt ez nem általános. (Ez megérne egy külön leírást…) Másutt a NAV össze van kötve bizonyos bankokkal, és a befizetésünket azonnal látják. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy miután befizettük a regadós NAV-számlára a pénzt, napokig nem fogják látni az adóhivatalnál, ezért nem is fogják kiállítani a befizetésről szóló igazolást.

A NAV tehát kiállítja az igazolást 10 perc vagy néhány nap múlva (ezt ott meg tudják mondani, hogy mennyi ideig fog tartani, amíg látják a befizetésünket).

Utolsó előtti lépésként kell megkötnünk a kötelező felelősségbiztosítást. Jogos a kérdés: ha a külföldi, ideiglenes rendszámhoz tartozik biztosítás, akkor miért kell magyart kötni azelőtt, hogy megkapnánk a magyar rendszámot? Csak. A biztosítás kiváltható rendszám nélkül is, de később meg kall majd adnunk a rendszámunkat.

Végül az összes papírossal be kell haladnunk az okmányirodába, ahol befizetjük az összes terhet, leadjuk az iratokat, megkapjuk a rendszámot. Ezután a KGFB-szerződést módosíttatjuk a biztosítónkkal, hogy az alvázszámot cseréljék ki a rendszámra, illetve írják be a forgalmi engedély számát is a biztosításba. Ezzel van vége a külföldi autó honosításának.