Ha személyautót vásárolunk vagy adunk el, nagyon fontos, hogy hiteles (jogi szakkifejezéssel teljes bizonyító erejű magánokirat) szerződéssel tudjuk bizonyítani az adásvétel tényét.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a kitöltött nyomtatványnak meg kell felelnie bizonyos, az állam által meghatározott követelményeknek, másrészt írjunk bele a szerződésbe mindent, ami egy későbbi jogvita esetén megkönnyíti a bírónak a döntést.

Az oldalunkról ingyen letölthető, pdf formátumú szerződésminta mindkét fenti elvárásnak megfelel.

A szerződés alapján egyértelműen beazonosítható az eladó és a vásárló, és a mintanyomtatvány kétségbevonhatatlanul beazonosítja az adásvétel tárgyát képező autót vagy haszonjárművet is. A „hiteles” magánjogi okirat követelménye a tanúk aláírása is. Ezek a rubrikák mind megtalálhatók a Letöltés menüpontban található nyomtatványmintákon.

Azonban a szerződés annál jobb, minél több tényt rögzít. Emiatt a szerződéstervezetet jelentősen kibővítettük.

A felek tetszésére van bízva, hogy kitöltik-e a kötelező pontokon kívül a többi pontot is, vagy írnak-e valamit az Egyéb pont alá – érdemes megfontolni az adásvétel előtt, hogy melyik fél mire vállal kötelezettséget, és ezeket feltüntetni a későbbi viták elkerülésére. A dokumentumokat folyamatosan frissítjük a hatályos jogszabályoknak megfelelően, ennek során okmányirodai munkatársak véleményét is kikérjük, hogy Önt ne érje kellemetlen meglepetés.