A kalkulátor segítségével kiszámolhatja a járműve után évente fizetendő adó összegét, amelynek alapját a jármű hajtómotorjának teljesítménye határozza meg.

A teljesítményadónak vagy gépjárműadónak / súlyadónak is nevezett adónemet a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megfizetnie, akár cégről, akár magánszemélyről van szó. A teljesítményadót a tulajdonos/üzembentartó lakóhelye szerint illetékes önkormányzatok szedik be. Lassú jármű, munkagép, segédmotor vagy DT, CD, CK és Z rendszámú gépjármű esetében nem kell megfizetni.

Teljesítményadó kalkulátor

Kötelező, adja meg a gépjármű típusát!
Kötelező, írja be a jármű gyártási évét!
Kötelező, írja be a jármű teljesítményét! Minimum 1 LE vagy kW!
Kötelező, írja be a jármű saját tömegét!
kg
Kötelező, írja be a jármű terhelhetőség!
kg
Kötelező, válassza ki a megfelelő opciót!
Kötelező, adja meg a környezetvédelmi besorolását!
Türelem, dolgozunk Betöltés
Türelem, dolgozunk
0% Complete
Az email kiküldése folyamatban
0% Complete

Kiszámolt költségek

Éves teljesítményadó összege: Ft

 

A teljesítményadó a régebben gépjárműadónak vagy súlyadónak nevezett adófajta új elnevezése. A többi adóval szemben az önkormányzatok szedik, vagyis nem a NAV-hoz kell elutalnunk az összegét, hanem az önkormányzat küldi ki a teljesítményadó elszámolását és a hozzá járó csekket.

Az adótípust a tulajdonos, vagy, ha van, akkor az üzembentartó fizeti meg, mégpedig a lakhelye szerinti önkormányzatnak. Hatálya alól bizonyos járműfajták (munkagép, segéd-motorkerékpár, lassú jármű) és bizonyos rendszámokkal rendelkező autók (diplomataautók, Z-s rendszámú járművek) ki vannak vonva.

Kiszámításához azért van szükség kalkulátorra, mert számos variáció képzelhető el: nem mindegy, hogy személyautó, teherautó, pótkocsi, autóbusz, utánfutó, lakókocsi, lakópótkocsi vagy nyerges vontató után kell befizetnie az adót, ráadásul külön bonyolítja a helyzetet, hogy az sem mindegy, légrugós-e pótkocsi vagy nem, mennyi a terhelhetősége és így tovább.

Ez az adónem egyébként magánszemélyeknek nem egy jelentős összeg, azonban egy komolyabb méretű kamion + pótkocsi esetén már súlyos százezrekre számíthatunk évente. Igaz egy kamion ki is termeli az adót… A teljesítményadó befizetésekor, noha az önkormányzat a kedvezményezett, ugyanúgy be kell tartani a határidőt, mintha a NAV-nak utalna. Ne feledje, hogy az önkormányzatnak fizeti, de ettől függetlenül ez egy adó, vagyis, ha az önkormányzat nem kapja meg időben, akkor inkasszózhatnak, sőt akár az is előfordulhat, hogy ledolgoztatják Önnel az adót – és egy napi munkát nem annyival számolnak el, mintha Ön valóban dolgozna.

A teljesítményadó, mivel a lakhely szerinti önkormányzat kapja, nem egy tipikus sáp, vagyis egy olyan adófajta, amelyet az állam azért szed be, mert csak. Mindenki tudna olyan adókat mondani, amelyek valójában arról szólnak, hogy az államnak szüksége van például 43 milliárd forintra a költségvetésbe, ezért kiveti a “kamarai hozzájárulást” – noha ilyen alapon kivethetne adót a levegővételre is. Viszont a gépjárműadót az önkormányzat kapja (régebben súlyadó volt a neve), és azt saját céljaira fordíthatja. Az adóelkerülés amúgy sem szép dolog, de ha ezt az adót nem fizetjük be, akkor a saját lakókörnyezetünket, szűkebb pátriánkat büntetjük.