Új törvénymódosítás: nem kell magunknál hordani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt

Ezeddig ha úgy ültünk volán mögé, hogy otthon felejtettük a jogosítványunkat vagy forgalminkat, akkor bizony azzal a következménnyel kellett számolnunk, hogy ha ezt a rendőrök észreveszik, akkor csúnyán megbüntethetnek bennünket. Az új törvénymódosítással azonban kimondták: immáron nem kell magunknál hordani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt. De mikortól lép érvénybe a módosítás, és mit kell róla tudni pontosan? Cikkünkben ezt mutatjuk be. 

Sok szabályra kell figyelnünk

Ha autótulajdonosok vagyunk, bizony sok szabályra oda kell figyelnünk. Ezalatt pedig nem csupán a KRESZ-szabályok fejben tartásáról és alkalmazásáról van szó, hanem számos egyéb megjegyezni valóról is. Nem szabad például megfeledkeznünk a járműadó befizetéséről, az éves kötelező gépjárműbiztosításról, a CASCO-ról, a műszaki vizsgákról, a gumicseréről, és még folytathatnánk a sort. 

Ezeddig azt is észben kellett tartanunk, hogy amennyiben elindulunk valahová, akkor mindig legyen nálunk a jogosítványunk és a forgalmi engedélyünk, hiszen ha valamilyen oknál fogva megállít bennünket a rendőr, akkor jogában áll elkérni ezeket a dokumentumokat. Ha pedig nem tudjuk felmutatni, mert nincs nálunk, akkor bizony komoly büntetésre számíthatunk. Mivel jelenleg ez szabálysértésnek számít, ezért több kimenetele is lehet az ügynek:

  • A rendőr határozhat úgy, hogy csupán egy szóbeli figyelmeztetéssel elenged bennünket.
  • A rendőr határozhat úgy, hogy minimum ötezer forint büntetést szab ki.
  • A rendőr határozhat úgy, hogy maximum 50 ezer forint helyszíni bírságot szab ki.

Amennyiben ezen büntetéseket nem fogadjuk el, és nem teszünk eleget a büntetésnek, akkor szabályszegésért eljárást indítanak ellenünk, és végsősoron akár 150 ezer forintnyi bírságot is kiszabhatnak.  Alapvetően nem nehéz megjegyezni, hogy mindig legyenek nálunk ezek a dokumentumok: a legtöbb ember állandó elemként a táskájában tartja, vagy az autó kesztyűtartójában. Könnyen megeshet azonban a gond, ha táskát cserélünk, és elfelejtünk átpakolni, vagy ha két autónk van, és a jogsit a másik autóban felejtjük. 

2023. január 1-től azonban megszűnik az a szabály, hogy a sofőrnek fel kell tudnia mutatni a jogosítványát és a forgalmi engedélyt – legalábbis nem kell fizikai formában felmutatnia. Az újonnan meghozott törvénymódosítás értelmében ugyanis a rendőrök a közúti ellenőrzések során elektronikus úton ellenőrzik a dokumentumokat, azonnal, néhány adat felvitele után meg tudják nyitni és tudják csekkolni a szükséges információkat. Éppen emiatt 2023. január 1-től az autósok már nem lesznek kötelezve arra, hogy maguknál hordják ezeket a dokumentumokat. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben egy rendőr megállít bennünket, akkor a közúti ellenőrzés során már nem kell felmutatnunk a forgalmit és a jogosítványt, hiszen ezeket a elektronikus úton is le tudja ellenőrizni. Ha pedig annak látja szükségét, akkor elektronikusan is be tudja vonni a jogosítványunkat, és elektronikusan is ki tudja vonni a járművet a forgalomból, a fizikai dokumentumok kézbevétele nélkül. 

Kire érvényesek az új szabályok?

Igen nagy könnyítés tehát a módosítás az autósok számára, nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy nem érvényes minden autósra. Vannak ugyanis feltételek, körülmények, amelyekhez kötve van a mentesség. Csak és kizárólag azok hagyhatják otthon a forgalmit és a jogosítványt, akiknek az adatai szerepelnek a nyilvántartásban. A polgárók személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény pedig úgy határoz, hogy kizárólag a magyar okmányokat lehessen tárolni az elektronikus adatbázisban. 

De nézzük meg pontról pontra, hogy kinek kell magánál hordani a dokumentumokat, és kinek nem kell!

  • Nem kell magunknál hordanunk a jogosítványt abban az esetben, ha magyar állampolgárok vagyunk, a jogosítvány magyarországi, és az autónk magyar rendszámú.
  • Nem kell magunknál hordanunk a jogosítványt abban az esetben, ha magyar állampolgárok vagyunk és a jogosítvány magyarországi, ugyanakkor a forgalminak nálunk kell lennie abban az esetben, ha az autónk külföldi rendszámú.
  • Magunknál kell hordanunk a jogosítványt és a forgalmit abban az esetben, ha nem vagyunk magyar állampolgárok, a jogosítványunk nem magyarországi, még akkor is, ha az autónk rendszáma magyarországi.
  • Nem kell magunknál hordanunk a jogosítványt abban az esetben, ha magyar állampolgárok vagyunk, a jogosítvány magyarországi, mi pedig külföldre utazunk. A határainkon túl ugyanis elkérhetik a rendőrök a dokumentumokat a maguk fizikai valójában. 

Hogyan vehetik el a jogosítványunkat vagy a forgalminkat?

Ha nincs nálunk a jogosítvány, akkor el sem vehetik azt; ha nincs nálunk a forgalmi engedély, akkor be sem vonhatják – gondolhatjuk. A helyzet azonban az, hogy 2023. januárjától nem kell fizikailag is elvenni a jogosítványt ahhoz, hogy megszűnjön a jogosultságunk. A rendőrök ugyanis a Belügyminisztérium adatbázisán keresztül egyetlen kattintással be tudják vonni a jogosítványunkat, és egyetlen kattintással ki tudják vonni a forgalomból az autónkat. Ez tehát gyorsabban fog működni, mint valaha, és azonnal be is kerül a rendszerbe a változás. 

Nem lesz már szükség a dokumentumok fizikai formájára?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy amennyiben nem kell magunknál hordanunk a dokumentumokat, akkor a jövőben szükség lesz-e egyáltalán azoknak kiállítására? Kell-e a hivatalokban jogosítványokat és forgalmi engedélyeket nyomtatni? Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint már évek óta bevett szokás, hogy a rendőrök elektronikusan ellenőrzik az adatokat. Amikor tehát egy rendőr ellenőrizni szeretné a sofőrt, akkor egészen egyszerűen elő kell vennie a mindig náluk lévő kéziszámítógépet, ezen megnyitja a Belügyminisztérium nyilvántartását, ezen keresztül pedig megnézni, hogy minden stimmel-e. E rendszeren belül egyébként számos egyéb információ is megjelenik. Csupán néhány kattintás, és a rendőr már látja is, hogy az adott járművek érvényes-e a rendszáma, megvan-e a műszaki vizsgája, nem volták-e korábban a forgalomból, van-e rajta kötelező biztosítás, esetleg nem körözik-e. Ez tehát azt jelenti, hogy már egy jópár éve fölöslegesen hordozzuk magunknál a dokumentumainkat, hiszen ha a rendőr le szeretett volna ellenőrizni, eddig is megtehette a Belügyminisztérium felületén. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy 2023. januárjától ne kelljen maguknál hordaniuk ezeket a dokumentumokat azoknak, akik szerepelnek a nyilvántartásban, hiszen a dokumentumok fizikai jelenléte nem szükségszerű. Természetesen ha nem szerepelünk az adatbázisban a fentebb foglaltak miatt, akkor mindenképpen magunknál kell tartanunk ezeket. 

És bár nem kell magunknál tartanunk a dokumentumokat, ezeknek fizikai előállítása mindenképpen szükségszerű, azaz egyenlőre nem várható az, hogy már csak virtuális jogosítványunk és virtuális forgalmink lesz. Ennek az az oka, hogy amikor külföldre megyünk, akkor mindenképpen magunknál kell tartanunk az okmányokat.