Ingyenes gépjárműadat-lekérdezés 2019-től

Jármű Szolgáltatási Platform

2019. január végétől elérhető lesz az úgynevezett jármű szolgáltatási platform. A rendszerben ingyen lekérdezhetőek a gépjárművek adatai.

A Belügyminisztérium (BM) egyesítette a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Januártól rendszám alapján megtudhatóak az autó műszaki adatai, például

  • a kilométeróra állása,
  • a jármű baleseti előélete, valamint elérhetőek
  • az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is.

A szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül. A tulajdonos személyes adatai továbbra sem lesznek hozzáférhetőek.

A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybeveheti. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert január végétől vehetik igénybe az autósok.

Jármű Szolgáltatási Platform alkalmazás rendszer

A jármű életút szolgáltató rendszer alapvető célja, hogy az ügyfelek egy egységes szolgáltató felületen keresztül lekérdezhessék egy vagy több gépjármű azon adatait, amelyek egyrészt közhiteles forrásból származnak, másrészt lefedhetik akár a gépjármű egész életútját is, a gyártástól a bontási jegyzőkönyv kiállításáig.

A járművekről az adatokat a platform rendszer az alábbi nyilvántartásokból nyeri:

  • Közúti Közlekedési Nyilvántartás (“1999. évi LXXXIV. törvény a közúti közlekedési nyilvántartásról” szerinti, nemzeti adatvagyon hatáskörébe tartozó nyilvántartás)
  • Kötvénynyilvántartás (“2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról” szerinti, nemzeti adatvagyon hatáskörébe tartozó nyilvántartás)
  • Közúti jármű előéleti nyilvántartás;
  • Kárnyilvántartás

A fejlesztéssel lehetővé válik, hogy egy-egy jármű jövőbeli tulajdonosa pontos és valós adatokhoz jusson. Így elkerülheti, hogy manipulált, esetleg körözött járművet vásároljon meg. A platform egyaránt szolgálja az autóvásárlók és a kereskedők érdekeit.