Ilyen támogatásokat vehetünk fel zöld- és családi autókra

Ma már szinte elképzelhetetlen az élet autó nélkül. A családi életet igen nehéz lebonyolítani, ha nincs autónk. Az előrelátóbbak elektromos- vagy nagycsaládi autóban gondolkodnak, hiszen ezekkel a jövőben sokat spórolhatunk. Ráadásul az ilyesféle autók vásárlását az állam milliókkal támogatja. De milyen kedvezményekre, anyagi támogatásra számíthatunk pontosan, ha ilyen autót vásárolnánk? És mik a lehetőségeink? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Drága dolog ma autót venni

A 21. században már majdhogynem alapvető emberi szükségnek tekinthető az autó. Nagyon nehezen tud úgy zajlani a családi élet, ha nincs kocsink: két-három gyerekkel eljutni az orvoshoz, a kirándulóhelyre, a nagymamához igen problémás lehet tömegközlekedve, arról nem is beszélve, hogy jelentősen több időt is vesz igénybe. Gyerekekkel sokkal nehezebb időben elindulni, a vonat, busz, villamos pedig nem fog megvárni bennünket, csak azért, mert a kisgyerekünk a küszöbön szólt, hogy elfelejtette felvenni a cipellőjét. A legtöbb felnőtt ember tehát úgy van vele, hogy autóra mindenképpen szükség van. Jelenleg azonban – mint minden másnak – az autóknak az ára jelentősen megugrott. Már a koronavírus alatt is jelentősen megtorpant az autógyártás, a háború miatt pedig most is igen nehéz beszerezni az alkatrészeket, éppen ezért az új autók piacán igen nagy hiány alakult ki. Sokat kell várni egy-egy modellre, nincs olyan márka vagy típus, amilyen autót mi venni szeretnénk, ráadásul az árak is nagyon megemelkedtek. Komoly versenyhelyzet alakult ki, bizonyos modellekre már egyéves várólisták íródnak. De ki szeret éveket várni arra, hogy megvásárolhassa az autót? A jelenlegi inflációs helyzetben egy év alatt ráadásul annyit emelkedhet a kocsi ára, hogy mire sorra kerülnénk a listán, lehet, hogy olyan drága lesz a jármű, hogy már meg sem tudjuk venni. Ebből adódóan sokan döntenek úgy, hogy átbandukolnak a használt autók piacára. Mivel azonban a használt autók körében is megnőtt a kereslet, ezért az árak is robbanásszerűen megugrottak. Csakhamar a használt piacon is kialakult az a szomorú helyzet, hogy bizonyos modellekhez hosszú-hosszú, akár egyéves várólistákat írnak a kereskedők, hiány alakult ki, és az árak is megemelkedtek. Ráadásul jelenleg a használt piacon farkastörvények uralkodnak. Ha nem autókereskedésben vásárolunk, hanem magánszemélytől, akkor mindenképpen készpénzzel kell megjelennünk, mert egy jó autót jó áron azonnal elkapkodnak, a vevők egymásra licitálnak, és az viheti el a kocsit, aki hamarabb tud fizetni. Egyszóval nincsenek könnyű helyzetben azok, akik autót szeretnének most vásárolni.

Szerencsre bizonyos helyzetekben támogat bennünket az állam, ha autóvásárlásról van szó. Akkor élhetünk kedvezményekkel, ha a tudatosan tervezzük a jövőnket, és hosszútávra vennénk autót. Két esetben lehet olcsóbbá tenni az autó vásárlását:

  1. Amennyiben nagycsaládosok vagyunk, és ennek megfelelően nagycsaládi autót vásárolunk újonnan. Így ugyanis hosszú ideig kényelmesen használhatjuk a gyerekekkel az autónkat.
  2. Amennyiben fontos számunkra a fenntarthatóság, ezért elektromos autót szeretnénk venni. 

Milyen kedvezményekre számíthatunk, ha elektromos autót veszünk?

Zöld autót, azaz elektromos autót venni nem olcsó mulatság. Jelentősen magasabb az áruk, sok esetben a „normál” autók sokszorosába kerülnek. A tapasztalat azonban az, hogy jelenleg mégis igen nagy népszerűségnek örvendenek, és egyre több polgár dönt úgy, hogy befektet a jövőjébe, és elektromos autót vásárol. S hogy miért számít ez jó befektetésnek? Az elektromos autók – ahogyan a nevük is elárulja – elektromossággal működnek. Ez pedig a jelenlegi benzinárak mellett alapvetően nagy előny. Már a nagy benzinár-emelkedés előtt is jó gondolatnak tűnt, hogy az autót megvesszük drágábban, azonban a jövőben soha többé nem veszünk benzint, üzemanyagot. Most azonban ez a koncepció felértékelődött, hiszen a benzinár napról napra emelkedik, és szinte már jóval drágább fenntartani egy kocsit, mint megvásárolni azt. Így tehát ha nem benzinnel működik az autónk, hanem elektromossággal, akkor többé nem kell üzemanyagra költenünk, ami néhány éven belül óriási anyagi előnyhöz juttathat bennünket. 

A benzinár mellett azonban egyéb előnyökkel is jár az elektromos autó. A legtöbb helyen ugyanis teljesen ingyen lehet parkolni, ami szintén igen nagy megtakarításokhoz vezethet. Itt pedig nincs vége: Magyarországon nem kell fizetni gépjárműadót és útadót az elektromos autók után, hovatovább vagyonszerzési illetéket sem kell fizetnünk. Ha céges autóként vennénk az elektromos barátunkat, akkor cégautó adót sem kell fizetnünk. Mindezekkel együtt nem kevés pénz maradhat a zsebünkben ahelyett, hogy parkolásra, benzinre és adókra költekeznénk. Ha 10-15-20 évig számolunk az elektronikus autónk használatával, akkor ennyi idő alatt rengeteget spórolhatunk meg. 

Azt persze könnyű mondani, hogy hosszútávon megtérül az elektromos autó, amikor egy ilyen jármű sokszor annyiba kerül, mint egy „normál” benzines autó. Jogosan mutathatunk rá arra, hogy nagyon kevés embernek van annyi megtakarított pénze, hogy egy ház árából vásároljon magának autót. Ugyanakkor nem szabad túl tragikusan sem megközelíteni a kérdést. Jelenleg nagy segítséget jelent a zöldautó-vásárlásban a hitelpiac. Hosszabb futamidővel és valamivel nagyobb havi törlesztővel ugyanis megvásárolhatjuk álmaink zöldautóját személyi kölcsönnel, szabad felhasználású jelzáloghitellel, ugyanakkor lízingelni is tudunk ilyen kocsit (is). Sőt ha van egyéni vállalkozásunk vagy cégünk, akkor kifejezetten kedvező konstrukciót ajánlanak elektromos autó-vásárlási célokra a bankok, így igen alacsony kamattal, kedvezőbb havi törlesztőrészlettel juthatunk egy nagyon modern járműhöz. 

Jelenleg a K&H Bank kínál nagyon kedvező hiteleket zöldautó-vásárlási célokra. E bank finanszírozásával vehetünk fel rá hitelt, de akár lízingelhetünk is. A vállalkozások – amennyiben kizárólag zöldautó-beszerzésre költik a pénz – nagyon kedvező feltételekkel kaphatnak hitelt. Amennyiben pedig lízingelni szeretnénk, akkor azzal kell kalkulálnunk, hogy a minimális futamidő két év, a maximális futamidő pedig hét év. A lízing lehet nyílt és zárt végű is. Amennyiben a hat éves futamidőt választjuk, akkor évi 10 százalékos kamattal kell számolnunk, ami pedig jóval kedvezőbb, mint egy személyi kölcsön.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a zöld beruházásokat támogatja az állam. Nemrégiben például nagy sláger volt a zöld lakáshitel, amelynek keretei között az állam rekordkedvező lakáshitelt adott azoknak, akik vállalták, hogy környezetbarát otthont építenek vagy vásárolnak. A szakemberek számításai szerint hamarosan az autók terén is várható hasonló támogatás. Érdemes figyelni tehát az állami kiírásokat, ugyanis könnyen lehet, hogy hamarosan kedvezményesen vehetünk zöld autót. 

Milyen támogatásra számíthatnak a nagycsaládosok?

Már a 20. század második felétől megkezdte drasztikus zuhanását a születő gyermekek száma, ez a tendencia azonban a 21. században még elkeserítőbb lett. E század gyermektelenségi trendje, valamint a klasszikus társadalmi modellek átalakulásával évről évre kevesebb gyermek születik, ami komoly társadalmi és gazdasági katasztrófákba torkollhat. 

Ennek megakadályozása céljából a kormány igen komoly erőforrásokat összpontosít a nagycsaládos életmodell népszerűsítésére, ennek pedig egyik legkamatozóbb eszköze az anyagi juttatások. Már egy gyermek után is támogatásra számíthatnak a szülők, de három gyermekkel igazán jelentős segítségek kapnak jövőjük megalapozására. A támogatások elsősorban az otthonteremtésben segítik a családokat, ugyanakkor 2022. végéig az autóvásárlásra is kaphatunk támogatást. Amennyiben ugyanis van három (vagy annál több) gyermekünk, és újonnan szeretnénk vásárolni egy olyan személygépjárművet, amellyel a család könnyedén mozoghat, s így a családi élet minősége javulhat, akkor az állam többmillió forinttal beszáll a vásárlásba. Ilyen esetben ugyanis az állam kifizeti az autó felét, de legfeljebb 2 500 000 forintot (az persze más kérdés, hogy hol tudunk venni ötmillió forintért egy nagy, új autót). Persze a támogatást nem kaphatja meg akárki, komoly feltételekhez van kötve:

  • A családnak minimum három gyermeket kell nevelnie.
  • Új autót kell vásárolnunk.
  • Az autónak hétülésesnek kell lennie.

Ha megkapjuk a támogatást, akkor az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízing megkötését követő harmadik év végéig nem adhatjuk el az autót. Arra is figyelnünk kell, hogy ebben az időszakban a járművet átalakítani – különös tekintettek a szállítható személyek számára vagy a járműkategóriára – nem megengedett. Ha állami segítséggel tudtuk megvenni az autót, akkor három éven keresztül kötelesek vagyunk a „Családbarát Magyarország” logóval ellátni az autónkat, azt jól látható felületre helyezni. 

És hogy hogyan kaphatjuk meg ezt a támogatást? Természetesen nem alanyi jogon jár minden három gyermekes szülőnek, hanem igényelnünk kell. Amennyiben jogosultak vagyunk a támogatásra, akkor valamelyik Kormányablaknál, esetleg a Magyar Államkincstárnál kell benyújtanunk a kérelmünket. Az autót így csak azután vásárolhatjuk meg, ha megkaptuk a támogatást jelző határozatot. Ha elnyerjük a támogatást, akkor a szerződés elfogadása utáni legkésőbb 15. napon fogja utalni a számunkra az összeget a Kincstár. Mivel pedig állami finanszírozásról van szó, a szerződésben fel kell tüntetnünk, hogy az autót támogatással vásároltuk meg.