Gépjármű ajándékozása lépésről lépésre

Ki ne örülne annak, ha egy rokonától autót kapna ajándékba? Nagy örömöt lehet ezzel az ajándékkal szerezni, azonban arról sokan megfeledkeznek, hogy a gépjárműajándékozásnak szigorú lépései vannak, és gyakran igen komoly összegeket kell ráköltenünk. Cikkünkben ezeket összegezzük.

Kell-e szerződést írni az ajándékozásról?

Nincs is nagyobb álma egy fiatalnak, mint hogy a szüleitől vagy nagyszüleitől megkapja álmai kocsiját. A feleségeknek is igen nagy boldogságot jelent, ha kapnak egy szép kocsit, amivel kényelmesen vihetik a gyerekeket ide-oda. Az autó átírása tehát igen gyakori dolog családon belül és családon kívül is. Azokban az esetekben, amikor az autó tulajdonost cserél, és az előző tulajdonos nem kér pénzt az új tulajdonostól, akkor nem egy hagyományos adásvétel történik, hanem ajándékozás. És akármennyire furcsa, az ajándékozás esetében is szerződést kell kötni, azaz dokumentálni kell a tulajdonoscserét. Amennyiben nem kötünk szerződést, akkor a gépjármű átírása során nem tudjuk bizonyítani azt, hogy valóban megtörtént a tulajdonoscsere, éppen ezért nem is vehetjük birtokba a gépjárművet. Ha tehát ajándékozásról van szó, akkor is szerződést kell írni, mégpedig ezt éppolyan komolyan kell venni, mintha adásvételi szerződésről beszélnénk. A különbség csupán annyi, hogy nem tüntetnünk fel vételárat, éppen ezért ajándékozási szerződésnek nevezzük. 

Mit kell tartalmaznia az ajándékozási szerződésnek?

Mint azt már említettük, az ajándékozási szerződés nem tér el jelentősen az adásvételi szerződéstől. A legtöbb pontban és feltételben, körülményben megegyezik a kettő, a lényegi különbség egyedül az, hogy nem tartalmazza a szerződés a vételárat (hiszen nincs ilyen), valamint az eladó helyett ajándékozó, vevő helyett pedig ajándékozott kell, hogy szerepeljen a szerződésben. 

Nézzük meg, milyen információknak kell biztosan szerepelniük a szerződésben!
  • Az ajándékozási szerződésben mindenképpen szerepelnie kell az ajándék tárgyát képező jármű pontos típusának,
  • az ajándékozási szerződésben mindenképpen szerepelnie kell az ajándék tárgyát képező jármű kilométerórájának pontos állásának,
  • az ajándékozási szerződésben mindenképpen szerepelnie kell az ajándék tárgyát képező jármű pontos állapotának,
  • az ajándékozási szerződésben mindenképpen szerepelnie kell az ajándékozó fél nevének és adatainak (a szerződés megkötésekor legyen az ajándékozó félnél minden okmánya!),
  • az ajándékozási szerződésben mindenképpen szerepelnie kell az ajándékozott fél nevének és adatainak (a szerződés megkötésekor legyen az ajándékozott félnél minden okmánya!),
  • az ajándékozási szerződésben mindenképpen szerepelnie kell annak, hogy az ajándékozás mikor lép hatályba, azaz az ajándékozott mikor veheti birtokába az autót,
  • az ajándékozási szerződésben mindenképpen szerepelnie kell annak, hogy milyen határidővel kell megtörténnie az átírásnak.

Nagyon fontos emellett, hogy az ajándékozási szerződés éppannyira hivatalos dokumentum, mint az adásvételi, éppen ezért épp olyan nagy gonddal kell hitelesíteni is. Ezen szerződésnek is bizonyító ereje van, így tehát két tanú aláírásával kell hitelesíteni.

Mekkora illetéket kell fizetni ajándékozás esetében?

Fontos tudni, hogy minden olyan esetben, amikor nagyobb vagyonhoz jutunk, a megszerzett vagyon után illetéket kell fizetnünk. Nem képez ez alól kivételt a gépjármű sem, így tehát ha gépjárművet kapunk ajándékba, azután vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk. Ingóságok esetében az ajándékozás után fizetendő illeték az ajándékozott dolog értékének 18 százaléka szokott lenni. Ez alól sajnos a gépjármű kivételt képet, a kocsi ugyanis visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetésére kötelez. Ez az összeg pedig a szokásos illeték (a vagyon értékének 18 százaléka) kétszerese. Ha tehát a főnökünktől, barátunktól, unokatestvérünktől kapunk ajándékba kocsit, akkor igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlni ahhoz, hogy kifizessük az illetéket.

Van azonban egy jó hírünk azok számára, akik házastársuktól vagy egyenesági felmenőiktől (édesapa, édesanya, valamelyik nagyszülő) kaptak ajándékba kocsit. A vagyonszerzési illeték megfizetése alól ugyanis kivételt élveznek azok, akik az ajándékot a házastársuktól vagy az egyenesági rokonuktól kapták. Sőt, eredetiségvizsgálatra sincs szükség abban az esetben, ha az ajándékozó és az ajándékozott között közeli rokoni kapcsolat áll. Nem szabad azonban arról megfeledkezni, hogy az illeték megfizetése alóli mentességet bizonyítani kell. A házasságot és a rokoni kapcsolatot is anyakönyvi kivonat bemutatásával lehet bizonyítani.

Amennyiben azonban meg kell fizetnünk a vagyonszerzési illetéket, úgy nem habozhatunk a dologgal, ezt minél előbb meg kell tennünk. Az illeték mértéke több dologtól is függ, ennek megítélése igen komplex folyamat:

  • a vagyonszerzési illeték nagysága többek között függ attól, hogy a jármű milyen korban van,
  • a vagyonszerzési illeték nagysága többek között függ attól, hogy a járműnek milyen a teljesítménye.

Megkötöttük a szerződést, befizettük az illetéket. Mi a következő lépés?

A szerződés megkötése az egyik legfontosabb lépés, így ha ezzel készen vagyunk, szusszanhatunk egy nagyot. De ne dőljünk sokáig hátra, ugyanis még sok teendő vár ránk. A szerződésben – mint azt már említettük – szerepelnie kell annak is, hogy mikortól léphet hatályba az ajándékozást. Ez azt jelenti, hogy a szerződésben megjelölt dátumtól számítunk mi az autó új tulajdonosának. És ha ez így van, onnantól már a mi felelősségünk az, hogy az autó rendelkezzen kötelező biztosítással. Éppen ezért már előtte érdemes elindítani a folyamatokat. Még mielőtt az ajándékozás hatályba lépne, járjunk alaposan utána, hogy arra a bizonyos kocsira milyen biztosítást lehet kötni. Hasonlítsuk össze, hogy a különféle biztosítók milyen áron kínálják a szolgáltatásaikat, majd az ár-érték viszonyokat mérlegelve hozzuk meg a döntést, és kössük meg a biztosítást. Fontos, hogy attól a naptól kezdve, hogy a kocsi a miénk, már mindenképpen legyen rajta biztosítás!

Ezt mindenképpen vegyük komolyan, ugyanis az ajándékozó félnek ekkor fel kell mondania a szerződést érdekmúlás jogcímen, és a befizetett biztosítási díjat időarányosan visszakapja. Ez tehát hivatalosan is azt jelenti, hogy nincs biztosítva a kocsi, ezért erről már nekünk, az ajándékozottaknak kell gondoskodnunk.

A kötelező felelősségbiztosítás megkötésén túl az átírásról is időben kell gondoskodnunk. Arról, hogy az autóval kapcsolatban tulajdonosváltozás történt, mindkét félnek bejelentést kell tennie az okmányirodában. Az ajándékozónak nyolc munkanapja van arra, hogy befáradjon az okmányirodába, és megtegye a bejelentést, az ajándékozottnak pedig ugyanerre 15 nap áll a rendelkezésére. Ekkor történik meg az autó átírása, ekkor lesz hivatalosan is az ajándékozott az új tulajdonos.

Milyen egyéb költségekkel kell még számolnunk?

Az ajándékozott fél bizonyára nagyon örül az autójának, ugyanakkor annak ellenére, hogy ajándék volt, még így is kell kiadásokkal számolnia. A vagyonszerzési illeték a legjelentősebb összeg, ehhez gyakran mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Abban az esetben, ha az ajándékozó és az ajándékozott között nem közeli rokoni kapcsolat áll fenn, akkor a kocsit eredetiségvizsgálatra kell vinni, aminek szintén meg kell fizetni az árát. Az eredetiségvizsgáról egy igazolást fognak kiállítani, ezt be kell mutatni az okmányirodában. 

Mindezek mellett számolnunk kell még néhány elenyésző költséggel:

  • az autó átírása során új törzskönyvet kell kiállíttatni, melynek illetéke 6 ezer forint. Ezt az összeget általában helyben, az okmányirodában szokás kifizetni, amely megtörténhet bankkártyával és készpénzzel is egyaránt. 
  • Az autó átírása során új forgalmi engedélyt kell kiállíttatni, melynek illetéke 6 ezer forint. Ezt az összeget általában helyben, az okmányirodában szokás kifizetni, amely megtörténhet bankkártyával és készpénzzel is egyaránt. 

Ha ezekkel is megvagyunk, akkor hivatalosan is kimondogatjuk, hogy lezárult az ajándékozás és a tulajdonoscsere által megkövetelt adminisztráció, és végre teljes mértékben miénk lett a kocsi!