Eredetiségvizsgálat Nagykőrösön

Nagykőrös Pest megye és Bács-Kiskun határán fekszik, és Kecskemét, illetve Cegléd közelsége miatt északi vagy déli vonzáskörzete nincs, csupán kelet–nyugati irányú.

Nagykőrös azonban önmagában is elég nagy település ahhoz, hogy itteni eredetiségvizsgáló állomásunkat ellássa munkával. Annál inkább, mert a két közeli, nagyobb városból is járnak erre az állomásunkra. Előfordul, hogy a környéken élő autósok nem kapnak megfelelő időpontot a két nagyobb városban az eredetiségvizsgálatra, és ilyenkor inkább megtesznek néhány plusz kilométert a kényelmesebb és gyorsabb ügyintézés érdekében. Nagykőrösi állomásunk ugyanolyan színvonalú szolgáltatásokkal várja a járműtulajdonosokat, mint a ceglédi vagy a kecskeméti, vagy bármelyik, központibb fekvésű városban levő eredetiségvizsgálók.

Ez azért van így, mert az eredetiségvizsgálat tulajdonképpen a rendőrség segítése, és ilyen esetben nincs helye hibáknak, félrenézéseknek, kenőpénzeknek stb. Az eredetiségvizsgálat igen alapos, hiszen lényegében a bűnüldözés egyik eleme. A vizsgáló feladata, hogy feltárja, ha egy autóval manipuláltak annak érdekében, hogy eltüntessenek róla bizonyos nyomokat. Ez azt jelenti, hogy átütötték a motorszámot, új lemezdarabbal takarták el az alvázszámot és így tovább. Az eredetiségvizsgáló feladata ezeknek a manipulációknak a feltárása. A legtöbbször az eredeti egyedi azonosítót úgy eltüntetik, hogy az eredetiségvizsgáló nem tudja kideríteni, mi is lehetett az. De ez nem is az ő feladata, hiszen a bűnüldözés már a rendőrök reszortja.

Nagykőrösi kollégáink szorosan együttműködnek a rendőrséggel. 1998 óta ennek az együttműködésnek a gyümölcseként az autólopások száma meredeken csökkent. Az eredetiségvizsgálat elvégzése után az autó tulajdonosa egy igazolást kap, amelyen vagy az áll, hogy az autó tiszta, vagy az, hogy az autó pl. körözés alatt van, vagy bármilyen egyéb okból gyanús. Az autó vásárlója még az utóbbi esetben is elviheti az autót, és a labda ilyenkor a nagykőrösi rendőrség térfelén pattog. Ha sikerül kideríteni, hogy kitől lopták a kocsit az eladók, akkor általában visszaadják a járművet a megkárosított tulajdonosnak, a vásárló pedig elveszíti a pénzét – remélhetőleg csak a foglalót vagy az eredetiségvizsgálat díját, mivel az adásvételi aláírása előtt sor került a vizsgálatra.

Hozzá kell tennünk, hogy a vásárló jóhiszeműségéből következően nem biztos, hogy az autót elkobozzák tőle, de minden ilyen eset egyedi, tehát általános érvényű megállapítást nem tehetünk. Mindenesetre az eredetiségvizsgálat elvégeztetése kötelező, és inkább a vizsgálat díját bukja el a vásárló, mint hogy később kiderüljön: az autója lopott. Ebben az esetben ugyanis nem az eredeti tolvajt, hanem őt fogják elővenni, és tisztázhatja magát, azonban a rendőrségi tortúrának nyilván senki nem szeretné alávetni saját személyét.