Eredetiségvizsgálat Jászapátiban

Jászapáti a Jászság második legnagyobb városa, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán terül el, vagyis jászapáti eredetiségvizsgáló állomásunkon nem csupán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei autótulajdonosokat várjuk, hanem a Heves megye déli részén élőket is – Heves és Füzesabony környékéről.

A két megye határvidékét kiszolgáló állomásunkon felkészült kollégák várják azokat, akik új autót vásároltak, vagy a forgalomból korábban kivont autót szeretnének újra használatba venni, esetleg külföldről hoztak kocsit, vagy balesetes autójukat szeretnék eredetiségvizsgálatra hozni.

Tisztában vagyunk vele, hogy az eredetiségvizsgálatot mindenki nyűgnek tartja. Ez egészen addig van így, amíg a hozzánk betérőkkel el nem beszélgetünk, és meg nem magyarázzuk nekik, hogy miért fontos az eredetiségvizsgálat. Többen vannak, akik finoman ugyan, de kifejezik, hogy ezért a „bohóckodásért”, amit az autón végzünk, sokallják a hatósági árat. Nekik is elmondjuk, hogy az eredetiségvizsgálat nem bohóckodás, hiszen komoly szakértelmet kíván. Természetesen nem ahhoz kell a szakértelem, hogy valaki megtalálja a motorszámot vagy az alvázszámot az autón. Ha egy ismeretlen típust behoznak, mi is egy központi adatbázisból kérjük le az egyedi azonosítók pontos helyét, hiszen nincs ember, aki több ezer autótípus egyedi azonosítójának hollétét meg tudná jegyezni. Ezután jön azonban csak a java: miután megvannak az azonosítók, meg kell állapítanunk, hogy nem buheráltak-e velük. Mivel itt valójában egy rabló-pandúr játékról van szó, a csalás megállapítása egyre nehezebb, ahogyan az autótolvajok egyre fifikásabbak.

Ők mindig megpróbálnak kitalálni újabb módszereket, mi pedig mindig megpróbálunk túljárni az eszükön. Egy igazán gyakorlott szem észreveszi a csalást, hiszen tudja, hol keresse az árulkodó jeleket. Jászapáti – és persze az országban másutt dolgozó – eredetiségvizsgáló kollégáink pedig felismerik, ha egy típustábla nem eredeti, ha egy motorszámot megpróbáltak felülírni egy másikkal stb. Nem akarunk tippeket adni, ezért konkrétumokról ne essen szó, de láttunk már duplafalú bőröndhöz hasonló tűzfalat a motortérben, amelynek a látható felületén volt egy alvázszám, mögötte pedig ott volt az eredeti tűzfal az eredeti alvázszámmal. Mivel ezt le tudjuk ide írni, ezért büszkén mondhatjuk, hogy a tolvajbanda nem tudott túljárni az eszünkön.

Ez még egyszer sem sikerült, senkinek. Ha megbízható eredetiségvizsgálatot akar, bízza ránk a munkát. Nem szoktunk tévedni.