Eredetiségvizsgálat Hódmezővásárhelyen

Csongrád megye északi részén, a megye második legjelentősebb városában, egykori székhelyén, Hódmezővásárhelyen is várjuk az autósokat, akik eredetiségvizsgálatra szeretnék vinni autójukat.

Hogy mikor van erre szükség?

Akkor, ha az autót itthon vagy külföldön vásárolták, esetleg balesetben egy olyan elemet cseréltek rajta, amelyen egyedi azonosító található. Ez lehet a motorszám, az alvázszám vagy a típustábla. A motorszám természetesen a motoron található, a típustábla pedig általában a B oszlopon. Az alvázszám a legkülönbözőbb helyeken lehet feltüntetve, ráadásul teherautókon egészen máshol van, mint a személyautókon, vagyis ennek pontos helye típustól függ. Az eredetiségvizsgálat elvégzése pontosan a speciális tudnivalók miatt van vizsgához és tanfolyamhoz kötve. Hódmezővásárhelyi kollégáink tehát az eredetiségvizsgálat során a tanfolyamok során megszerzett tudásukat, több évtizedes tapasztalatukat is hasznosítják.

Az alapos vizsgálat célja a lopott, bűncselekményben részt vevő autók kiszűrése. Mivel a bűnözők természetesen nem verik nagydobra, ha egy autóval bűncselekményt követtek el, a vizsgálat során kell felderíteni, hogy a vevő nem egy bizonytalan (vagy éppen bizonyosan sötét) múltú autót nézett-e ki magának. A nyomok eltüntetésében jó tapasztalatokkal rendelkező bűnözők és az eltüntetett nyomok feltárásában szakértő eredetiségvizsgálók közötti futóversenyt reményeink – és a statisztikák szerint – szinte mindig a törvény képviselői nyerik. Ne feledjük, hogy az autólopások száma jelentősen visszaesett, mióta bevezették az eredetiségvizsgálatot. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a bűnözők már nem tekintik olyan könnyű prédának az autókat, és olyan könnyű pénzkeresetnek az autólopást, mint a 90-es évek elején, amikor lényegében semmilyen rendszerrel sem lehetett kiszűrni a lopott autókat.

Hódmezővásárhely nem számít különösebben fertőzött helynek (a legtöbb autót amúgy Budapesten lopják el), de törvényi kötelessége minden vásárlónak elvinni az autóját egy eredetiségvizsgálatra – a biztonság kedvéért. Bár ez kötelesség, valójában mindannyiunkat véd. A vizsgálat miatt kevesebb a lopás, kiszűrhetők a bűncselekmények, és megelőzhetők a rendőrségi vizsgálatok – korábban, ha valaki lopott autót vett, és ez csak évek múlva derült ki, meglehetősen kellemetlen procedúrának nézett elébe a gyanútlan autós…

Látogassa meg tehát hódmezővásárhelyi telepünket, vizsgáltassa meg autóját, és legyen nyugodt annak múltja felől!