Január 31-én lejárnak a tavalyi éves autópálya matricák

Pályamatrica 2021

Ezt követően büntetnek, ha nincs megváltva a 2022-es éves úthasználati jogosultság. Mutatjuk, hol érdemes megvenni.

Mivel január 31. éjfélkor lejárnak a tavalyi e-matricák (idén hétfőre esik a 31. nap januárban), kedden 0 órától már csak a 2022-es úthasználati jogosultság birtokában lehet jogszerűen közlekedni a díjköteles utakon, ellenkező esetben pótdíjat kell az autósnak fizetnie.

Online célszerű megvenni

Talán nem kell magyarázni, hogy a járványhelyzetben miért jobb, ha online, személyes érintkezés nélkül vásároljuk meg, benzinkúti vagy ügyfélszolgálati sorban állás nélkül. Bár januárban lehetséges a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. mobil díjellenőrző egységeiben is matricát venni, ne hagyjuk magunkat elcsábítani (Retro-kedvelők ide és ide kattintsanak). A benzinkúton pedig szimplán a tankolásért fizetni sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint matricát is venni, ez stopperrel bizonyítható tény. Online vásárlásnál egyértelműen az

e-AutópályaMatrica.hu

oldalon járunk a legjobban, mivel itt ingyen kaphatunk fél éves balesetbiztosítást, utasbiztosítási kedvezménykódot, kárrendezési segítségnyújtást. A Nemzeti Mobilfizetés oldalán találunk még viszontleadókat, ilyen például az

Evopay.hu vagy a Cardnet.hu

– tőlük azonban szemlátomást nem kapunk díjmentes extrákat.

Érdemes tudni, hogy az e-matricát minden esetben a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni, azonban van egy egyfajta türelmi idő: ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot, elkerülheti a pótdíjfizetést. A kellemetlenségek elkerülése érdekében vásárláskor még a fizetés előtt érdemes ellenőrizni a megadott rendszámot, felségjelet, járműkategóriát és az érvényességi időt. Ha ezeket eltévesztjük, megússzuk egy kisebb ügyintézési díjjal (1470 Ft 2022-ben is) a korrekciót, azonban az utánajárást nem kerülhetjük el.

A nagycsaládosok idén is részleges díjmentességre jogosultak, kedvezményes matricavásárláshoz azonban minden év január 31-ig be kell jelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet.

Kevesen tudják, hogy nem csak az e-matricák ára nőtt idén – inflációkövető mértékben – 4,9%-kal, hanem a pótdíjaké és a pótdíjkülönbözeté is. Egy új szabály értelmében mostantól minden év elején az előző évi augusztusi, a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott éves bázisú, vagyis az előző év augusztusához mért inflációt figyelembe véve fog nőni a matricák ára és a pótdíjak összege.

Mennyit fizetünk, ha nincs érvényes e-matrica?

Pótdíj és pótdíjkülönbözet – 2022-ben a személygépkocsik és kishaszongépjárművek esetén (D1, D2 díjkategória) a büntetés 16 220 Ft, 60 napon túli fizetésnél 64 850 Ft. Buszoknál 72 950 Ft az alapbírság és 60 napon túl fizetés esetén 291 770 Ft fizetendő. Pótdíjkülönbözetet kell leróni, ha a gépjárműre a szükségesnél alacsonyabb díjkategóriás jogosultságot vásároltak. A személygépkocsik pótdíjkülönbözete 8 170 Ft, 60 napon túl 32 700 Ft a kifizetendő összeg.

Az idén megváltott éves megyei és éves országos jogosultságok egységesen 2023. január 31-ig érvényesek.