Várható változások a B kategóriás jogosítvány körül

B+ kategóriás jogosítvány

Az Európai Parlament elé került egy olyan szakbizottsági jelentéstervezet, amely a B kategóriás jogosítvány két kategóriára történő felbontását javasolja. A változtatás a B kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezők számára számos korlátozással járna, emellett igen nagy anyagi terhet is jelentene.

A tervezet szerint teljes értékű személygépjármű vezetői jogosultságot csak két jogosítvány megszerzésével kaphatnának az autósok.

A változtatás értelmében a B kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezők számára az autópályákon megengedett legnagyobb sebesség 110 km/h lenne, és nem vezethetnének 1,8 tonnát meghaladó súlyú gépjárművet. A 110 km/h-nál magasabb sebességgel történő utazáshoz, valamint az 1,8 és 3,5 tonna közötti súlyú gépjárművek vezetéséhez B+ kategóriás jogosítvány lenne szükséges.

Az elektromos autók, melyek súlya az akkumulátor miatt többnyire 1,8 tonna felett van, valamint a kisteherautók és a nagyobb személygépkocsik vezetői ezzel rákényszerülnének a B+ kategóriás jogosítvány megszerzésére. A korlátozás ezen része, az elektromos autók vonatkozásában, veszélyeztetheti a környezetvédelem fejlődését is.