Furcsa változások a műszaki vizsgán

Változások a műszaki vizsgán

Műszaki vizsgáztatást is végző autószerelőktől származó információk szerint nem várt szigorítás történt ezen a héten a személyautók műszaki vizsgáztatásának gyakorlatában.

Mint ismert, korábban az autósoknak vinniük kellett a műszaki vizsgára a kötelező biztosítás csekkjét vagy a a biztosítás díjának befizetését igazoló bizonylatot, aztán később ez feleslegessé vált, hiszen a központi számítógépes nyilvántartó rendszerben látszik, ha egy járműre nincsen érvényes biztosítás kötve.

Úgy tűnik, a gyakorlat ismét változott: szeptember 23., hétfő óta óta ismét kérik az érvényes biztosítás meglétét igazoló bizonylatot, mégpedig szkennelhető formában.

Ez az egyik probléma, ami bosszúságot okozhat. A másik probléma még ennél is több bosszúságot fog okozni: közismert, hogy a dízelmotoros autók forgalmijába az üzemanyag rovatba vagy “dízel” vagy “gázolaj” bejegyzést írták az okmányirodák. Ezt már nem fogadja el a rendszer: hétfő óta csak a “gázolaj” megnevezést veszi be, a “dízel” pedig hivatali elírásnak minősül. Emiatt a sikeres műszaki vizsgáztatás után az ügyfeleknek el kell fáradniuk a kormányablakba, ahol ugyan díjmentesen cserélik a forgalmit, mivel az elírás hivatali, de senkinek nem kell bemutatni, hogy ez mennyi várakozással töltött időbe kerülhet a pórul járt autósoknak. A probléma jellegéből adódóan van rá esély, hogy változik a gyakorlat és újra elfogadják a “dízel” megnevezést is, ám addig is jobb, ha tisztában vagyunk vele, ha mostanában vizsgáztatjuk járművünket.

Tehát a lényeg összefoglalva:

  • vigyük el a műszaki vizsgára a kötelező biztosítás csekkjét vagy a befizetést igazoló bizonylatot, még ha legutóbb nem is így jártunk el;
  • készüljünk fel rá dízel üzemű autó esetén, hogy ha a forgalminkban “dízel” szerepel, akkor lesz egy extra utunk az okmányirodába.

Menete:

A műszaki vizsgaállomáson adatlapot kap a tulajdonos: megjelölik az elírásokat (akár több is lehet!), ettől kezdve 30 nap áll rendelkezésre, hogy kormányablakban új, az adatlap alapján javított forgalmit igényeljünk, amelynek kiállítása díjmentes.