Új autót webáruházból? – Amerikában már lehetséges!

új autó vásárlása online

Az Amazon.com online áruház és a Hyundai autógyártó cég közötti sok éve tartó együttműködés 2024 második felétől magasabb szintre lép. Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó, seattle-i székhelyű cég eredetileg internetes könyváruházként indult, azonban a későbbiek során bővítette a kínálatát, és többek között CD-k, DVD-k, videójátékok, elektromos cikkek, bútorok, ruházati termékek és ételek forgalmazásával kezdett el foglalkozni. Jövőre újabb csoporttal bővül a termékpaletta, ugyanis az Amazonon ezentúl autót is lehet vásárolni.

A jövő év második félévétől a dél-koreai autógyártó gépjárműveit nemcsak autókereskedésekben, de az interneten keresztül is meg lehet majd vásárolni Amerikában. A népszerű Amazon online kiskereskedelmi online áruház felületén lesznek kaphatók a Hyundai autói, ahol a leendő vásárlók kiválaszthatják többek között az autó típusát, színét, valamint felszereltségi szintjét, ezen kívül kiszámíthatják a havi törlesztőrészlet összegét is. Az autó árának kiegyenlítése online fizetéssel, közvetlenül az Amazon rendszerében történik. A járműveket egyelőre nem szállítják házhoz, az új tulajdonos valamelyik autókereskedésben veheti át az online vásárolt gépjárművet. Az eddigi gyakorlat szerint a vásárlók a Hyundai Amazonon található autószalonjában virtuális sétán vehetnek részt, árkalkulációt végezhetnek és kereskedőt kereshetnek, 2024-ben viszont már meg is vásárolhatják a kiszemelt járművet. Az üzlethez hozzátartozik az is, hogy a 2025. évtől az Amazon hangvezérelt digitális asszisztensét, Alexát a Hyundai beépíti az autóiba.

A márkakereskedőknek nem kötelező részt venniük a programban, a csatlakozás opcionális számukra. Az, hogy hány kereskedő vesz részt az együttműködésben, egyelőre nem ismert, azt viszont tudni lehet, hogy a világ legnagyobb online kiskereskedője, az Amazon az ár meghatározását a kereskedők nélkül végzi. Az online autóértékesítés nem lesz egyszerű feladat, ugyanis Amerika államaiban az autóértékesítés tevékenysége többnyire szigorú szabályozás mellett végezhető. Jellemző szabály, hogy kizárólag a saját kereskedőhálózaton keresztül értékesíthetők a gépjárművek. Az autósok vonatkozásában aggodalomra adhat okot a nagyértékű internetes vásárlás, hiszen az ilyen jellegű tranzakciókat az emberek jobban szeretik személyesen intézni, de az Amazon arra törekszik, hogy a gépjármű megvásárlásának folyamata minél egyszerűbb és átláthatóbb legyen. Az online autóvásárlásnak azonban előnyei is vannak, például elkerülhető, hogy a kereskedő mindenféle olyan extrákat tukmáljon rá a vevőre, amelyekre nincs szüksége.

Elképzelhető, hogy az Amazon a jövőben más autógyártókkal is együtt fog működni.