Új autó vásárlása – egyre több a kedvezmény

új autó vásárlása

Napjainkra az autópiacra is jellemző lett a kereslet csökkenése, ami a használt autók esetében már némi árcsökkenést is eredményezett, az új autók piacán azonban még nem mutatkozott meg. Az elmúlt hónapok nem igazán voltak kedvezőnek tekinthetők autóvásárlás szempontjából.

Az infláció és a forint árfolyama magas, mindemellett az alapanyagok hiánya és magas költsége sem hatott kedvezően az új autók áraira, amit az üzemanyagárak emelkedésésből fakadó fenntartási költségek drágulása is tetézett. Ennek következtében megnőtt az elektromos autók iránti érdeklődés, azonban ezen járművek ára igencsak borsos. Egy elektromos modell akár 40%-kal is többe kerülhet, mint a hagyományos típusú változata.

Mi a teendő akkor, ha hiányzik egy rész a vételár összegéből?

Amennyiben nincs meg a szükséges fedezet az autóvásárlásra, lehetőség van autóhitel felvételére vagy lízingelésre.

Autólízing

Az autólízinget általában cégek választják, esetükben ez a megoldás kedvezőbb lehet az autóhitelnél. Lízing esetén a kapott összeg kizárólag autó vásárlására használható, és szükséges hozzá minimum 20% önerő. Mindemellett a lízingelt autó tulajdonjoga nem lesz azonnal a vásárlóé, a lízingelés időtartamára a jármű a lízingcég nevére kerül. Ezen felül a választást jóvá kell hagyatni a lízingcéggel vagy a bankkal.

Autóhitel

Az autóvásárlásra igényelt autóhitel gyakorlatilag egy szabadon felhasználható személyi kölcsön, az autó megvásárlásának sajátosságaihoz igazítva. A személyi kölcsönök mindig szabadon felhasználhatók, azonban a gyakori hitelcélokhoz speciális feltételeket határozhatnak meg a pénzintézetek, illetve jóváírási és kamatkedvezményeket adhatnak. Például a bank előírja, hogy a megítélt pénzösszeg egy részét a hitelfelvétel céljára kell költeni, illetve csak e feltétel teljesítése esetén jár a kamatkedvezmény.

Személyi kölcsön

Az autóvásárlás céljára felvett hitelek ajánlatai mellett érdemes más személyi kölcsön konstrukciókat is áttanulmányozni, hiszen ez a kölcsönfajta az, amelynél az igénylés folyamata rendkívül egyszerű és gyors, akár online is intézhető, az igényelt összeg pedig pár nap alatt megérkezhet a bankszámlára.

Emellett az éves átlagos inflációnál alacsonyabb a személyi kölcsönök kamata, tehát érdemes a vásárlás mellett dönteni, hiszen akkor is kedvező lehet a kölcsönből történő vásárlás, ha a kamatok lassan, vagy egyáltalán nem csökkennek. Ha pedig az autók ára is kedvezőbb lesz, akkor igazán érdemes megfontolni a beruházást, mivel kevesebb hitelösszeg felvétele mellett lehet majd hozzájutni az új járműhöz.

Kedvező személyi kölcsön ajánlatok

Akár 14% alatti kamattal is igényelhető személyi kölcsön, ez függ az igazolt jövedelem mértékétől, a hitel összegétől és a választott futamidőtől.

Kifejezetten autóvásárláshoz, a MagNet Banknál 300 ezertől 8 millió forintig igényelhető hitel, szemben a bank szabad felhasználásra kínált maximum 5 millió forintos személyi kölcsönével. Autóvásárlás esetében igazolni kell a hitelfelvétel célját, elektromos autó vásárlása esetén pedig kamatkedvezmény is jár.

Az UniCredit Bank kínálatában nem található kifejezetten autóhitel, azonban a szabad felhasználású személyi kölcsön a pénzintézet kínálatában, THM szempontjából, még az autóhitelek között is meglehetősen gazdaságos. A sokféle kedvezmény mellett akár 12 millió forint is lehet a maximálisan felvehető hitelösszeg, ehhez azonban megfelelő mértékű igazolt jövedelem szükséges. A Fix Kamat személyi kölcsön 2023. szeptember 18 és november 30. között online történő igénylése esetén akár 80 ezer forint jóváírás is járhat a feltételek teljesítése mellett.

Milyen változások várhatók az autópiacon?

Az autóvásárlás igen nagy kiadást jelent. Sokan cserélik le viszonylag rövid időn belül az autóikat, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetre való tekintettel napjainkban ez erős megfontolás tárgya. A családok mind jobban visszafogják kiadásaikat, és ez elsők között érinti az autóvásárlásokat. Sokan visszamondják a megrendeléseiket, így a kereskedésekben egyre több autó marad. Nemcsak a magán, de a céges vásárlások száma is csökken. Annak érdekében, hogy a megmaradt autók minél gyorsabban értékesíthetők legyenek, a kereskedők árengedményeket adnak és különféle akciókkal várják a vásárlókat.

Akkor is érdemes újra fontolóra venni az autóvásárlást, ha az korábban már elhalasztásra került, ugyanis fentiek tükrében előfordulhat, hogy a korábban tervezettnél sokkal kedvezőbb áron lehet majd gépjárműhöz jutni. Azonban a kölcsön igénylése során mindenképpen elsődleges szempont legyen a megélhetési költségek növekedésének figyelembe vétele, hiszen a kölcsön törlesztőrészletét éveken át fizetni kell majd.