Tilos a biztonsági öv használata? Igen, ilyen is van

biztonsági öv használat

Észtország három szigetén nem büntetik meg az autósokat, ha nem csatolják be a biztonsági öveiket, sőt, nem is lehet azt használni az “autópályán”. Hiiumaa, Saaremaa és Vormsi lakói ugyanis autópályaként használják a befagyott tengert, természetesen a szigorú biztonsági előírások betartása mellett.

Észtországban összesen több mint 80 km a hét hivatalos jégút hossza, amelyek az egyes szigetekkel összekötik a szárazföldet. Ezek az utak nem turistalátványosság céljából kerültek kialakításra, sokkal inkább a helyi lakosok életének megkönnyítése volt a cél. Európában a jelenleg használatban lévő, leghosszabb ilyen út a 25 km-es hiiumai jégút.

Fő a biztonság!

A jégrétegnek minimum 20 cm vastagnak kell lennie ahhoz, hogy az autó súlyát elbírja. Az észtországi autósoknak minden szabályt be kell tartaniuk a Balti-tengeren történő közlekedésük során.

A jégen kétféle sebességtartományban szabad közlekedni, 10-25 kilométer/órával és 40-70 kilométer/órával, ennél lassúbb vagy gyorsabb sebességnél ugyanis a gépjármű olyan rezonanciahullámot kelthet, amely a jég megtöréséhez vezet.

A biztonsági öv használata pedig azért kerülendő, mert egy esetleges jégbeszakadás során az utasoknak minél hamarabb ki kell jutniuk a járműből. Ezért fontos az is, hogy a gépjármű minden ajtaja könnyen nyitható legyen.

Fontos továbbá a két jármű közötti legalább 250 méteres távolság betartása is, a kijelölt útról pedig nem ajánlott letérni. Az autóval megállni nem szabad, folyamatosan mozgásban kell tartani. Az észt jégutakon nem süllyedt el autó, és súlyos közlekedési baleset sem történt.

Amennyiben valakinek éppen arra visz az útja, és kipróbálná a szokatlan “autópályát”, érdemes az Észt Közlekedési Hatóságoknál érdeklődni az utak megnyitásáról és használatuk pontos szabályairól.

Mikor nem kötelező a biztonsági öv?

A biztonsági öv használata hazánkban 47 éve kötelező, azonban vannak olyan helyzetek, amelyek felmentést adnak ez alól.

Nem kötelező becsatolni a biztonsági övet a mentőben utazóknak akkor, ha ez akadályozza a beteg ellátását, illetve a beteg állapota ezáltal romolhat; a menetrend szerinti, lakott területen kívül közlekedő autóbuszban, amennyiben az álló utasok szállítására is alkalmas; a menetrend szerinti, lakott területen belül közlekedő autóbuszban; a taxi üzemmódban utasokat fuvarozó taxi vezetőjének; annak a személynek, aki külön jogszabály által meghatározott orvosi igazolással rendelkezik erről, valamint a hátramenetben közlekedő autósnak. A nem menetrend szerint közlekedő buszok, illetve a teherautók esetében, az övvel ellátott ülésekben kizárólag a biztonsági övet használva szabad utazni.