Szigorítások várhatók a B-kategóriás vezetői engedély megszerzésében

B-kategóriás jogosítvány szigorítás

Egy 2023. július első napján, Budapesten, az Árpád hídon történt halálos kimenetelű kerékpárgázolásos baleset kapcsán idén ősszel társadalmi egyeztetésre bocsátják a KRESZ átalakítását, melynek felülvizsgálatát jelenleg a Belügyminisztérium, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium közösen végzi. A hírt Lázár János, építési és közlekedési miniszter jelentette be.

A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozásásának módosítása mellett a B-kategóriás jogosítvány megszerzésének gyakorlatát is átalakíthatják.

Az Árpád hídi tragédiát egy versenyző személyautó sofőrje okozta, majd július végén újabb halálos baleset történt a fővárosban, amikor egy ittas vezető miatt vesztette életét egy motoros. Az eset kapcsán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán kifejtette, hogy a szabályok szigorítása és betartatása szükséges, és bejelentette, hogy a KRESZ módosításával kapcsolatban a területért felelős minisztériummal egyeztetést kezdeményez.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, kisebb változtatásoktól eltekintve, csaknem ötven éve jóformán teljesen változatlan.