Nem csak azért kell ápolni az autót, hogy szép legyen

autóápolás biztonság

Egy gépjármű ápolására nem csak esztétikai okból van szükség, a megfelelő ápolás a járművet biztonságossá teszi, élettartamát pedig megnöveli. Egy nem megfelelően karbantartott autó az idő múlásával egyre több gondot okozhat tulajdonosának, ami anyagi vonzattal is jár, nem beszélve arról, hogy egy elhanyagolt járműben az utasok biztonsága is veszélyben lehet.

Az autóápolás legalapvetőbb és egyik legfontosabb lépése a rendszeres mosás, hiszen a járművek folyamatosan ki vannak téve a külső környezeti hatásoknak, amilyen példának okáért a madárürülék vagy a por. Amennyiben az autó hosszabb ideig van kitéve az ilyen behatásoknak anélkül, hogy rendszeresen takarítva lenne, a szennyeződések megsérthetik a festékréteget, aminek következtében a jármű egy idő után elrozsdásodhat. Az autómosás mellett lényeges a különböző ápolószerek használata is, amelyek a karosszériát védik, emellett pedig ragyogóvá teszik a fényezést.

Motorolaj

Szintén fontos és alapvető autóápolási teendő, a jármű motorjának optimális működéséhez, a motorolaj rendszeres cseréje, amely a szennyeződésektől megtisztítja a jármű motorját, valamint megfelelő módon keni és hűti azt. Amennyiben a motorolaj nincs rendszeresen cserélve, hűtőképessége lecsökken és kenőhatását is elveszítheti, ezáltal a motorban komoly károk keletkezhetnek.

Fék és fékolaj

A fék ellenőrzése, illetve a fékolaj ellenőrzése és cseréje a jármű biztonságos használatához elengedhetetlen, hiszen egy kitűnően működő fékrendszer nélküli autóban utazni életveszélyes is lehet. Rendszeresen szükséges tehát a fékolaj szintjének, valamint a fékbetétek állapotának az ellenőrzése, illetve a meghatározott időszakokban történő cseréje.

Gumiabroncsok

Szintén kulcsfontosságú a gumiabroncsok állapotának rendszeres ellenőrzése, mivel a sérült vagy kopott gumiabroncsokkal való közlekedés megnöveli a defekt kockázatát, illetve ilyenkor az autó nehezebben irányítható és nem tapad kellő mértékben az úthoz. Ez kiváltképpen rossz időjárási viszonyok között teremthet veszélyes helyzeteket. A biztonságos közlekedés érdekében fontos, hogy az autó gumiabroncsaiban mindig megfelelő legyen a nyomás, valamint az is, hogy a gumik állapotát az autós rendszeresen ellenőrizze.

Olajszűrők és légszűrők

Az olajszűrők és a légszűrők cseréje következtében a motor folyamatos és megfelelő mennyiségű tiszta olaj és levegő utánpótlása biztosított, ami hozzájárul a motor élettartamának és teljesítményének növeléséhez.