Nagy változás történt a gépjárműadóban

változás gépjárműadó

Március 15. helyett április 15-ig kell befizetni ötmillió jármű után az idei gépjárműadót, ráadásul az eddig megszokott két részlet helyett már egyben.

Minden gépjármű tulajdonos alapkötelezettsége a gépjárműadó befizetése, mely kötelezettségnek minden évben ugyanazon időpontban kell eleget tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. A gépjárműadóról szóló határozatokat a NAV március elejétől küldi el az érintettek részére. Aki nem rendelkezik cégkapuval, hivatali tárhellyel vagy ügyfélkapu-tárhellyel, az postán kapja meg a határozatot.

Minden személyszállító gépjármű, tehergépjármű, lakókocsi, lakópótkocsi és nyergesvontató után gépjárműadót kell fizetni.

Nem kell gépjárműadót fizetni a négykerekű segédmotoros kerékpárokra, a Z, OT, DT, CK és CD betűjű rendszámtáblával rendelkező gépjárművekre, a magyar rendszámtáblájú mezőgazdasági vontatókra, a munkagépekre, a lassú járművekre és a lassú járművek pótkocsijára, a méhesházas gépjárművekre, valamint az EU tagállamaiban nyilvántartott külföldi tehergépjárművekre.

Mentesülnek a gépjárműadó megfizetése alól az elektromos autók, a fegyveres erők és az egyházi személyek járművei, az alapítványi és egyesületi járművek, valamint a költségvetési szervek járművei. Gépjárműadó-mentesség vonatkozik továbbá azokra a legfeljebb 100 kW teljesítményű gépjárművekre is, amelyek súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő személyt szállítanak rendszeres jelleggel, valamint azokra az autóbuszokra, amelyeknek helyközi vagy helyi tömegközlekedésből származik a nettó jövedelmének legalább 75%-a.

Változások a gépjárműadó befizetésében

Március elején kapják kézhez a gépjárműadóval érintettek az erről szóló levelet a NAV-tól. Lényeges változás, hogy 2024-ben csupán egyszer küld az adóhatóság fizetési értesítőt, az eddig megszokott évi két alkalom helyett. Az adóhatóság közleményében az áll, hogy az egyben történő fizetés a szabályok egyszerűsítését jelenti, mivel az ügyfelek többségénél problémákba ütközött a kétszeri fizetés: vagy duplán fizettek, vagy a gépjárműadó második részletéről megfeledkeztek.

Ha valakinek gondot okoz a gépjárműadó egyben történő megfizetése, igénybe veheti a természetes személyek (magánszemélyek, egyéni vállakozók) számára elérhető részletfizetési kedvezményt, ami öthavi pótlékmentes részletfizetést biztosít. A kedvezményt évente egy alkalommal, június 30-ig lehet kérelmezni a NAV-hoz benyújtott részletfizetési kérelem útján, illetékmentesen.