Műszaki hibák utazás közben – Mire figyeljen az autós, és mit tegyen, ha megtörtént a baj?

műszaki hiba útközben

Az autós legnagyobb félelme, hogy egy hosszabb autóút kellős közepén hagyja cserben a gépjárműve. Íme, néhány tanács arra az esetre, ha menet közben hibásodik meg az autó.

Magyarország autóállományának átlagos állapotát figyelembe véve jogos lehet az attól való félelem, hogy a gépjármű egyszer csak megáll, nem megy tovább. Ha ez megtörténik, fontos, hogy az autós gyorsan és körültekintően cselekedjen.

Autóvezetés közben elengedhetetlen a folyamatos figyelem

Egy útközben fellépő műszaki hiba nem kellemes élmény sem egy hétköznapi úticél felé tartó autózás során, sem például a családi nyaralás helyszínére igyekezvén. A meghibásodott jármű okozta idő-, energia- és anyagi ráfordítás miatt érzett bosszúságon túl azonban számolni kell egy esetleges veszélyes helyzet miatti katasztrófa lehetőségével is, és mindent meg kell tenni annak elkerülése érdekében. Fontos, hogy a gépjármű vezetője folyamatosan figyelje az autó állapotát, különös tekintettel a nem megszokott rezgésekre és hangokra. Lényeges továbbá, hogy már a szokatlan jelenség megjelenésekor szenteljen figyelmet a problémának, akármilyen banálisnak is tűnik az.

Meghibásodásra utaló jelek

A műszerfalon megjelenő sárga jelzéseket mindenképpen figyelembe kell venni, piros jelzés esetén pedig azonnali cselekvés szükséges. Az elektronikusan észlelhető figyelmeztetéseken túl ajánlatos odafigyelni az egyéb figyelmeztető jelzésekre is. Például, ha leáll a fűtés, az a hűtőfolyadékkal kapcsolatos rendellenességet jelezheti; ha a kormány valamelyik irányba húzni kezd, jó esély van a defektre; ha az autó rángat, remegés vagy koppanások érződnek, az futóműproblémára utalhat.

Mi a teendő műszaki hiba esetén?

Amennyiben a legnagyobb körültekintés ellenére is meghibásodik az autó útközben, legelőször a jármű feletti irányítás elvesztését kell elkerülni, majd a járművet biztonságos helyre kormányozni, ahol sem az autó utasaira, sem a közlekedésben résztvevő más autósokra nem jelent veszélyt. Autópályán célszerű a leállósávban megállítani a járművet, majd a láthatósági mellények felvétele után a szalagkorláton kívül megvárni a segítség érkezését. Országúton, amennyiben mód van rá, jól belátható, egyenes útszakaszon kell félreállni, lakott területen belül pedig törekedni kell a szabályos parkolóhelyen történő megállásra. Az elsődleges szempont mindig az utasok és a közlekedők biztonsága kell, hogy legyen.

Miután sikeresen, és optimális esetben biztonságosan leparkolt a gépjármű, el lehet kezdeni a mentés szervezését. Célszerű a környékbeli autómentőket, szervizeket felhívni. Ha a meghibásodás az otthontól távol következett be, és a lehetőség adott, a továbbutazás megoldható csere-, vagy bérautóval, így az utazás folytatható és a jármű megjavíttatására is lesz idő.

Hogyan előzhetők meg a kellemetlenségek?

Mindezt elkerülendő, érdemes főként a hosszabb utazások előtt az autót szakemberrel átvizsgáltatni még akkor is, ha a gépjármű egyébként hibátlan állapotban van. Ezt a költséget célszerű beilleszteni az utazási költségek közé.

Ezen kívül lehetőség van biztosítást kötni az útközben felmerülő váratlan helyzetekre. Az AutoSOS például olyan személygépjármű asszisztencia-biztosítást kínál, melynek keretén belül a hét minden napján, a nap 24 órájában segítséget nyújtanak a gépjárművekkel kapcsolatos baleset, műszaki meghibásodás, de akár az önhibából történő elakadás esetében is, ráadául nemcsak belföldön, hanem külföldön is. Mindezt a lefutott kilométerek, illetve a gépjármű életkorára való tekintet nélkül teszik, tehát idősebb autókra vonatkozóan is igénybe vehető a szolgáltatás, melynek keretén belül a helyszíni javítás mellett, ha az helyben nem lehetséges, megszervezik a szakszervízbe szállítást, illetve, amennyiben a szerviz zárva tart, a gépjármű tárolását is megoldják. Hosszabb időt igénylő javítási munkálatok esetén csereautóval, továbbutazással, hazatéréssel vagy akár szállással kapcsolatban is segítséget nyújthatnak. Amennyiben az autó külföldön hibásodik meg, és a javítás három munkanapnál többet vesz igénybe, a hazaszállításáról is gondoskodnak, továbbá akár online ügyintézés keretén belül is kérhető segítség a digitális AutoSOS szolgáltatást igénybe véve.