Mire kell figyelni az utasbiztosítás kiválasztása során?

utasbiztosítás kiválasztása

Utazás előtt, bármi is legyen az úti cél, érdemes utasbiztosítást kötni, amely számos nem várt helyzet esetén védelmet nyújthat akár egy repülővel történő utazás, egy tengerparti pihenés vagy egy hegymászó túra során. A megfelelő biztosítás kiválasztásakor bizonyos szempontokat érdemes figyelembe venni. Lássuk, melyek ezek!

Ne a biztosítás díja legyen a legfőbb szempont!

Sokak számára az utasbiztosítás díja a legfontosabb szempont a kiválasztás során, és jóllehet, ez valóban fontos is, azonban mégsem célszerű kizárólag a költség alapján dönteni. Bátran választható az olcsóbb konstrukció akkor, ha két ajánlat fedezete, valamint kártérítési összegei egyformák, továbbá az sem biztos, hogy a drágább ajánlat minden esetben a jobb ajánlat, mivel például olyan fedezetekre biztosítást kötni, amelyre biztosan nem lesz szükség, teljesen felesleges. A legkézenfekvőbb megoldás az, ha a biztosítás díján túl egyéb szempontok is alaposan mérlegelésre kerülnek a kiválasztás előtt.

Mi az utazás célja?

Utasbiztosítás szempontjából egyáltalán nem mindegy például, hogy egy városnéző körútról vagy egy vadvízi evezős túráról van szó. Az egyes utazások során más és más kockázatok merülhetnek fel, ezért fontos az úti célnak megfelelő biztosítás megkötése.

Mire nyújt fedezetet a biztosítás?

Fontos szempont az utasbiztosítások esetében, hogy pontosan mire nyújtanak fedezetet, milyen káresemények bekövetkezése esetén fizet a biztosító kártérítést. A fedezetek köre nemcsak biztosítótársaságonként, de akár egy biztosító termékei között is eltérhet. Az utazás megszervezése során lényeges tehát számba venni, hogy az utazás alatt milyen káresemények következhetnek be, például elvész a poggyász, lopás áldozata lesz az illető, esetleg valamilyen betegség üti fel a fejét. Repülővel történő utazáskor érdemes biztosítást kötni a poggyászra, de akár egy járatkésés is káresemény lehet, autós utazás esetén pedig egyes esetekben jól jöhet az autós asszisztencia szolgáltatás. Egy ideális utasbiztosítás fedezetnyújtása széles körű, a megfelelő ajánlathoz csupán meg kell határozni az utazás célját és módját.

Mekkora a kártérítés maximum összege?

A fedezeteken túl fontos figyelembe venni a kártérítés maximális összegét is, hiszen hiába véd egy biztosítás akár az összes szóba jöhető káreseményre, ha a kártérítés összege minimális. Célszerű tehát az ajánlatok tanulmányozásakor figyelmet fordítani arra is, hogy bizonyos fedezetek mekkora kártérítési összegeket biztosítanak.

Biztosítási feltételek és kizárások

Csakúgy, mint a többi biztosítás, az utasbiztosítás is feltételekhez kötött, és vannak kizárásai is. Általában igaz a biztosítások esetében, hogy például alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság következtében történő káreseményekre a biztosító nem fizet, és ugyanez vonatkozik azokra a károkra is, amelyek súlyos gondatlanság miatt történnek. Amennyiben tehát valaki ittas állapotban szenved síbalesetet, a biztosító a kár megtérítését megtagadhatja. Szintén megtagadhatja a kártérítést a biztosító a biztosítási feltételek be nem tartása esetén, például akkor, ha valaki nem a kijelölt sípályákat használja. A biztosítási fedezet nem vonatkozik továbbá azokra az esetekre, ha valaki olyan térségekbe látogat el, amelyek utazásra nem javasoltak. Amennyiben káresemény történik, rendkívül lényeges, hogy a kárbejelentés határidőn belül megtörténjen, ugyanis, ha határidőn túl jelentik be a kárt, a biztosító ez esetben is megtagadhatja a kártérítést.