Minden, amit a gépjárműadóról tudni kell

Sok-sok előnnyel jár az, ha van autónk. Ugyanakkor minden autótulajdonos tudja, hogy ez számos kötelezettséggel is jár. Ennek keretei között fizetnünk kell többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, valamint a gépjárműadót is. De az adót mikor kell megfizetnünk és kinek? Egyáltalán mennyit? Cikkünkben ezt mutatjuk be. 

Súlyadó vagy gépjárműadó? Kinek kell megfizetni?

A gépjárműadó szó hallatán sokan még ma is vakargatják a fejüket. Ez azonban megegyezik a korábbi súlyadóval, pusztán a neve változott meg. Ez tehát azt jelenti, hogy e kötelezettséget mindenkinek meg kell fizetnie, akire a következő feltételek érvényesülnek:

  • kötelező gépjárműadót fizetnie annak, akinek van olyan gépjárműve, amely Magyarországon lett forgalomba helyezve, 
  • kötelező gépjárműadót fizetnie annak, akinek van olyan gépjárműve, amely magyar rendszámtáblával rendelkezik,
  • kötelező gépjárműadót fizetnie annak, akinek a tehergépjárműve vagy pótkocsija bár külföldön van nyilvántartva, de Magyarország területén közlekedik.

A gépjárműadó úgy viselkedik, mint minden más adó. Ha a kötelezettnek adótartozása van, azt mindenképpen be kell fizetnie. Vannak, akik adómentességet élveznek, és vannak, akik adókedvezményben részesülnek. Olyan kötelező teher ez az autósoknak, mint többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás vagy a szervízelések. 

Kinek kell adót fizetni?

A gépjárműadót természetesen annak kell megfizetnie, aki a haszonélvezője az autónak. Így tehát mindig az autó aktuális üzembentartóját terheli az adófizetési kötelezettség, ugyanakkor ha ilyen nincs, akkor a tulajdonosnak kell megfizetnie az összeget. 

Mi történik akkor, ha valaki használtan vesz autót?

Az adót egy évre kell befizetni. Éppen ezért jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi van akkor, ha év közben vásárolunk egy használt autót? Akkor be kell fizetnünk az évnek azon részére is az adót, amikor még nem is volt a birtokunkban a kocsi? A válasz egyszerűen: nem.

Amennyiben év közben veszünk egy autót használtan, annak az adóját az előző tulajdonosa rendezte az évre, ezért nekünk abban a naptári évben nem kell adót fizetnünk, majd csak a következő naptári évben. Tehát ha például 2022 augusztusában veszünk egy használt kocsit, akkor nekünk legközelebb csak 2023-ban kell adót fizetnünk a jármű után. 

És mi van abban az esetben, ha év közben veszünk új autót?

Ha új autót veszünk, az egészen más helyzet, mintha használtan vennénk kocsit. Ilyenkor ugyanis frissen helyezzük a forgalomba a kocsit, azaz korábban senki nem rendezte a jármű éves adóját. Ilyenkor tehát nekünk kell megfizetni az adót, de csak attól kezdve, hogy birtokba vettük és használni kezdtük. Ilyen esetben az autó a forgalomba helyezést követő naptári hónapnak első napjától lesz adóköteles. Ilyenkor természetesen nem kell az egész évre megfizetni az adót, hiszen nem használtuk egész évben a kocsit. Az aktuális évben csupán időarányosan kell adóznunk.

Ha tehát 2022 júniusában veszünk egy új autót, akkor ebben a naptári évben csupán az éves adó felét kell megfizetnünk, hiszen csak az év második felétől van meg a jármű. 

Mi alapján számolják ki a gépjárműadó nagyságát?

Mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy 2022 óta megváltoztatták azon eddigi hagyományt, miszerint az adót ezer forintra kerekítve kell befizetni. 2022 januárja óta a pontos összeget kell fizetni, annál nem kell se többet, se kevesebbet beszolgáltatni.

A gépjárműadó nagyságát több szempont alapján számítják ki. Minden eset egyedi, minden gépjárműre más-más adót vetnek ki. De mégis mi alapján számítják ki, hogy mennyit kell fizetnünk. Az alábbi szempontok a leginkább meghatározóak a kalkulációban:

  • a gépjármű adója elsősorban a gépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye alapján történik,
  • a gépjármű adóját emellett a gépjármű kora alapján számítják ki (tudvalevő, hogy minél idősebb egy autó, annál kisebb lesz a kivetett adó is),
  • a gépjármű adóját emellett a gépjármű típusa alapján számítják ki (az adó nagysága függ attól, hogy személygépkocsiról, tehergépjárműről, autóbuszról beszélünk-e).

Természetesen lehetnek egyéb szempontok, amelyek befolyásolják a kivetett adó mértékét, mindazonáltal ezen három szempont a legfontosabb, ebből indul ki a kalkuláció. 

Ki élvez adómentességet? Milyen okból jár adómentesség?

Mint arról már szó esett, vannak olyan helyezetek, hogy bizonyos személyek adókedvezményben vagy adómentességben részesülnek. A gépjármű adómentességére több okból lehet jogosult az ember:

  • gépjárműadó-mentességre jogosult az az illető, akinek a kivetett gépjárműadója nem éri el a 13 ezer forintot, és az autó üzembentartója vagy tulajdonosa súlyos mozgáskorlátozottsággal vagy egyéb fogyatékossággal él. Ehhez azonban teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy a gépjármű teljesítménye nem haladhatja meg a 100 kilowattot.
  • Gépjárműadó-mentességre jogosult az az illető, akinek a kivetett gépjárműadója nem éri el a 13 ezer forintot, és az autó üzembentartójának vagy tulajdonosának van olyan hozzátartozója, aki súlyos mozgáskorlátozottsággal vagy egyéb fogyatékossággal él, s az autó üzembentartója vagy tulajdonosa e fogyatékossággal élőt rendszeresen szállítja, gondozza, vagy egy háztartásban él vele. Ehhez azonban teljesülnie kell annak a feltételnek, hogy a gépjármű teljesítménye nem haladhatja meg a 100 kilowattot.
  • Gépjárműadó-mentességre jogosult az az illető, akinek az autója környezetkímélő elektromos gépkocsi.
  • Gépjárműadó-mentességre jogosult az az illető, akinek az autója környezetkímélő nulla emissziós gépkocsi.
  • Gépjárműadó-mentességre jogosult az az illető, akinek a motorkerékpárja környezetkímélő.
  • Gépjárműadó-mentességre jogosult az az illető, akinek az autója környezetkímélő külső töltésű hibrid gépkocsi.
  • Gépjárműadó-mentességre jogosult az az illető, akinek az autója környezetkímélő plug-in gépkocsi.
  • Gépjárműadó-mentességre jogosult az az illető, akinek az autója környezetkímélő, növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi.

Az adómentesség mellett bizonyos személyek adókedvezményre is jogosultak lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a reális összegnél kisebb adót kell fizetniük. De kik számíthatnak adókedvezményre?

  • Adókedvezményben részesülhetnek az autóbuszok, 
  • adókedvezményben részesülhetnek a tehergépjárművek, 
  • adókedvezményben részesülhetnek a nyerges vontatók.

De a fenti három esetben nem jár mindenkinek adókedvezmény. Ennek megítélése és a kedvezmény mértéke legfőképpen attól függ, hogy milyen környezetvédelmi osztályjelzéssel rendelkezik a jármű, valamint hogy milyen az áruszállítás módja. 

Hogyan tudhatom meg, hogy mekkora gépjárműadót kell fizetnem az évben?

A NAV gondoskodik arról, hogy minden adóköteles autótulajdonos időben értesüljön arról, hogy mekkora adót kell az adott évben fizetnie. Ezért tehát az adóhivatal minden év elején küld egy határozatot az érintetteknek arról, hogy az adott naptári évben mekkora lesz a gépjárműadó mértéke. Azon üzembentartók, akik elektronikus kapcsolattartásra vannak kötelezve, természetesen elektronikus formában számíthatnak a határozatra. Akik pedig nem vállaltak ilyen kötelezettséget, azok postai úton kapják meg a határozatot. 

A NAV év eleji értesítője alól csak azok jelentenek kivételt, akik év közben vásároltak új vagy használt autót. Ők ugyanis a vásárlást követően értesülnek a befizetendő adó nagyságáról.

A NAV elegendő időt hagy arra. hogy fellebbezhessenek a megítélt adóösszeg ellen azok, akik nem értenek vele egyet. Ha mi sem értünk egyet a kiszabott adó nagyságával, vagy bármiféle kifogásunk van vele szemben, úgy a határozat átvételétől számított tizenötödik napig nyújthatjuk be a fellebbezésünket, s akkor az adóhivatal kivizsgálja az ügyet. 

Mikor kell befizetni az adót?

Fentebb részleteztük, hogy speciális helyzet lép érvénybe, ha valaki év körben vásárol új vagy használtautót. Új autó esetében ugyanis időarányosan kell befizetni az adót az aktuális éveben, használtautó vásárlása esetében pedig a vásárlás évében nem terheli adókötelezettség az új tulajdonost. 

Amennyiben – például új autó forgalomba helyezése esetében, vagy új autó vásárlása esetében – év közben keletkezik kötelezettségünk a gépjárműadó megfizetésére, úgy tehát a határozat véglegessé válásától számított tizenöt nap lesz az adó befizetésének határideje. 

Ha ezen kivételes és speciális helyzeteket nem vesszük figyelembe, akkor azt lehet elmondani, hogy az éves gépjárműadót két egyenlő részletben kell megfizetni:

  • az éves gépjárműadó első felét az aktuális naptári év március 15-ig kell megfizetni,
  • az éves gépjárműadó második felét pedig az aktuális naptári év szeptember 15-ig kell megfizetni.

Hol tudom befizetni a gépjárműadót?

2021. január 1-től tehát a gépjárműadó ügye a NAV alá tartozik. Ennek alapján nekik is kell befizetnünk a kiszabott összeget. A befizetésre számos lehetőségünk van, ezek közül azt a megoldást választjuk, amelyik a számunka a legszimpatikusabb:

  • A kivetett adót befizethetjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal belföldi gépjárműadó-bevételi számlájára belföldi utalással az online bakfiókunkból, telefonos alkalmazásunkból. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a közlemény rovatba tüntessük fel az adóazonosító jelet vagy az adószámot, valamint a gépjárművünk rendszámát is!
  • A kivetett adót befizethetjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal belföldi gépjárműadó-bevételi számlájára belföldi utalással bármely bankfiókból, ha személyesen befáradunk. Ilyen esetben hivatalos, lepecsételt fizetési nyugtát is kapunk. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a közlemény rovatba tüntessük fel az adóazonosító jelet vagy az adószámot, valamint a gépjárművünk rendszámát is!
  • A kivetett adót befizethetjük csekkel. A csekket a határozat mellé küldték, ezt ki kell töltenünk, majd feladnunk postán.
  • A kivetett adót befizethetjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére a NAV bármely ügyfélszolgálatán személyesen, bankkártyával.
  • A kivetett adót befizethetjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére a NAV bármely ügyfélszolgálatán személyesen, készpénzzel.
  • A kivetett adót befizethetjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére az EFER rendszer segítségével.

Vannak emellett olyan adózók is, akik kötelesek pénzforgalmi számla nyitására. Ők kizárólag a belföldi pénzforgalmi számlájukról fizethetik be a kivetett adót!