Mikor érdemes autós asszisztencia biztosítást kötni?

asszisztencia biztosítás

Egy megfelelő utasbiztosítás nemcsak a kár költségeit téríti meg, de gyors segítséget is jelenthet egy káresemény bekövetkeztekor. Egy külföldi autós utazás során például, amennyiben a megkötött utasbiztosítás asszisztencia szolgáltatást is tartalmaz, akkor a felmerülő költségek fedezése mellett az ügyintézésben is számíthatunk a biztosítóra.

Rengetegen utaznak külföldre autóval az év összes évszakában, nyáron a közeli tengerpartokra, télen síelni, tavasszal és ősszel pedig főként a kirándulós, városnézős utazások jellemzőek. Amennyiben az utazás autóval történik, érdemes az utazók biztosítása mellett az autóra is biztosítást kötni, hogy egy váratlan meghibásodás vagy baleset során ne zsebből kelljen fizetni a költségeket.

Utasbiztosítás nélkül nem érdemes nekivágni egy külföldi utazásnak, és érvényes ez az autóra is, hiszen Magyarország határain túl a kötelező felelősségbiztosítás és a casco nem feltétlenül nyújt segítséget baleset vagy meghibásodás esetén. A gépjármű teljes körű védelme érdekében célszerű olyan utasbiztosítást kötni, amely autós asszisztencia szolgáltatást is tartalmaz.

Mire jó az asszisztencia szolgáltatás?

Sok esetben szerencsés lehet, ha az autóval külföldre utazó személy utasbiztosítása kiterjed az autós asszisztencia szolgáltatásra is. A szolgáltatás fő előnye, hogy éjjel-nappal hívható a biztosító probléma esetén.

Számtalan olyan helyzet felvetődhet, amely segítség nélkül nagy nehézségeket okozhat az autós részére. Amennyiben azonban rendelkezik autós asszisztencia biztosítással, akár közúti baleset történik, akár meghibásodik az autó, azonnali segítséget kaphat akkor is, ha javítani kell a járművet, és akkor is, ha a javításhoz el kell szállítani. Utóbbi esetben a biztosító részben vagy teljes egészében megtéríti a szervizbe szállíttatás költségeit. Ezen túlmenően, amennyiben tárolni szükséges az üzemképtelen járművet, napidíjat térít, illetve az autó meghibásodása miatt szükséges autóbérlés költségeit kifizeti, ugyanígy az elromlott jármű miatt foglalt szállás költségét is, és megtéríti a hazaszállítás költségét részben, vagy teljes egészében.

A költségek viselése mellett nagy segítséget jelenthet az ügyintézésben való segítségnyújtás, hiszen az esetleges nyelvi nehézségek és a helyismeret hiánya jelentős mértékben megnehezíti az autós dolgát.

Mire kell figyelni a biztosítás megkötése előtt?

Nemcsak a biztosítási összegek és a biztosítások díjai mutatnak eltéréseket az egyes biztosítótársaságok különböző ajánlatai között, hanem a vállalt segítségnyújtás és a kockázatok is. Az alacsonyabb díjú asszisztencia szolgáltatások nem feltétlenül térítik meg a külföldön történő javíttatás költségeit, így ebben az esetben előnyösebb lehet az autó hazaszállíttatása. Lényeges figyelembe venni azt is, hogy bizonyos káresemények bekövetkezése esetén mekkora összeget térít meg a biztosító, valamint azt, hogy a maximum térítendő összeg a teljes kárt fedezné-e. Fontos szempont az autó kora is, ugyanis egyes káreseményeknél a fiatalabb járművekre lényegesen többet fizet a biztosító. A 10 és 15 év közötti autók esetében a biztosítási összegek már alacsonyabbak, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem térít a biztosító. A 15 évnél idősebb járművek esetében pedig egyes biztosítók nem vállalnak kockázatot.