Mi a teendő autólopás esetén?

autólopás teendők

Az autólopások többsége megelőzhető lenne, ha az autósok nagyobb figyelmet fordítanának járművük biztonságára. Ezt alátámasztja az is, hogy a bűnügyi statisztikák szerint 2023-ban a legtöbb esetben a jármű saját kulcsának segítségével tulajdonították el a gépjárműveket. Sokszor előfordul, hogy az autós bent hagyja az autóban a kulcsot, gyakran járó motor mellett, amíg beszalad a közértbe vagy a házba. Azon túl, hogy ez sok szempontból veszélyes, a casco sem fedezi az így bekövetkező káreseményt.

Mi a teendő, ha ellopják az autót?

Autólopás esetén fontos a gyors cselekvés, ugyanis a lopott járművek sok esetben még a bűncselekmény napján külföldre kerülnek. Amennyiben felmerül a lopás gyanúja, és a tulajdonos megbizonyosodott arról, hogy például nem egy családtagja használja éppen az autót, vagy hogy nem máshova parkolt vele, mint amire emlékszik, azonnal jelezni kell a rendőrség felé a jármű eltűnését, ahol kiadják rá a körözést. Célszerű egy fotót is közzétenni az ellopott autóról (vagy éppen motorkerékpárról) a közösségi oldalakon, mivel a tolvajok gyakran teszik félre egy időre az eltulajdonított járműveket például közterületek elhagyatottabb részein.

Lopás esetén is hasznos a casco

Fiatalabb autókra célszerű teljes körű casco biztosítást kötni, főként akkor, ha a jármű lopás szempontjából keresettebb márkájú vagy nagyrészt közterületen parkol. Egy fiatal és értékes jármű eltulajdonítása tetemes anyagi kárral jár, ehhez viszonyítva a casco díja éves szinten csekélynek mondható, emellett elemi és töréskár, valamint rongálás esetén is fedezetet nyújt.

Az idősebb autókra teljes körű casco ugyan nem köthető, de lopás casco igen, bármilyen korú autóra, és mivel ez a fajta biztosítás kizárólag lopás esetén téríti meg a kárt, az éves díja meglehetősen kedvező. Lopás esetén a legelső tennivaló a rendőrség értesítése, majd a rendőrségtől kapott jegyzőkönyv birtokában minél előbb, de mindenképpen a szerződésben szereplő határidőn belül be kell jelenteni a kárt a biztosító felé.

Mi történik akkor, ha megkerül az ellopott jármű

Az ellopott jármű megkerülésekor általában a hatóság lefoglalja azt bűnjelként, a büntetőeljárás pedig olykor akár hónapokig is elhúzódhat. Amennyiben valaki felvette a casco biztosítás által nyújtott kártérítést, és ezután kerül meg az ellopott autója, a tulajdonos dönthet úgy, hogy igényt tart az ellopott járműre, ebben az esetben azonban a kártérítésként kiutalt összeget vissza kell fizetnie a biztosítótársaság részére. Amennyiben a tulajdonos úgy dönt, hogy az előkerült járművet nem szeretné visszakapni, a biztosító értékesíteni fogja azt, az értékesítésben pedig a tulajdonosnak kötelessége közreműködni.