Mennyit lehet alkudni egy autó árából?

Áralku tippek

Ha igazán szerencsésnek érezzük magunkat, mert a kereskedő sokat engedett az autó eredeti vételárából, akkor jobb, ha elgondolkodunk egy pillanatra…

Mennyi lehet a kereskedő haszna, ha alkudozás után elengedett az árból 500000–600000 forintot. Nos, egyes legendák szerint a kereskedők még akkor is engednek az árból, ha lényegében olyan mélyre kell menniük, hogy szinte nulla forint hasznuk marad az autón. Ennek az oka, hogy szeretnék, ha a náluk levő autók forognának, és nem állna a szalonban vagy a telephelyen egy autó hónapokon át. Pontosabban ez az egyik oka, a másik lehet az is, hogy egy komoly, a gépjármű árától függően akár több százezres jutalékkal megpakolt autófinanszírozási konstrukciót szeretne a nyakunkba rakni, de ez más lapra tartozik.

Szalonban

A szalonokban mindenesetre sokkal többet tudunk alkudni – hiszen az új autók árai jóval magasabbak, mint a használtaké, nem beszélve az ún. listaárakról. Nem véletlenül mondják, hogy amint az autó kigördül a szalonból, máris elveszti az értéke 20-30%-át. Ezzel a megállapítással egyetlen baj van: nem az értéke, hanem az ára nagy részét veszíti el. Mégpedig pontosan azt a részét, amit mi a kereskedőnek kifizettünk, és amit nekünk nem fog kifizetni senki, akkor sem, ha másnap megpróbáljuk eladni az autónkat. Egy szalonban tehát nyugodtan megpróbálhatunk 5-10-15%-ot alkudni az árból, vagy kérhetünk a kocsiba ingyenes extrákat vagy legalábbis apróságokat (autórádió, gumiszőnyeg, lopásgátló, egy garnitúra téli gumi stb.). Ha az autók árai magasak, akkor természetesen az engedmény is nagyobb lehet, mivel egy relatíve olcsóbb új autón a kereskedői árrés is kisebb, mint egy tíz vagy több tízmilliós autón.

Neppernél

Mennyit enged a nepper? A nepperek alacsonyabb árréssel és alacsonyabb árakkal dolgoznak, tehát nem tudnak annyit engedni az autó árából. De ők eleve úgy hirdetik meg a kocsit, hogy valamivel fölélőnek az árnak, tudván, hogy mindenki alkudni akar majd belőle – ne is hagyjuk ki a lehetőséget. Szerencsés esetben itt is kaphatunk 10-15% engedményt, de elégedjünk meg kevesebbel is, ha tetszik az autó és problémamentes. A használtautó vásárlás menetéről, tudnivalóiról itt található útmutatónkban írtunk bővebben.

Ha magánszemély az eladó

Végül meg kell említenünk a magánszemélyeket. Valószínűleg még maga az eladó sem tudja pontosan, hogy mennyit is akar kapni az autójáért, tehát ebben az esetben nincs értelme százalékokról beszélni. A Tescós árakat (99000-re végződik) nyugodtan lealkudhatjuk a legközelebbi kerek számig, de ne számítsunk arra, hogy a magánszemély eladó 5-10%-nál többet fog engedni az autó árából.

Áralku használtautó vásárlásakor

Az eladó által előzetesen elvégeztetett állapotfelmérés biztonságot adhat a vevőjelölttel folytatott áralku során. Ne feledjük: az eladó jobban ismeri az eladásra kínált járművet, tehát ha nincsen résen, akkor sokkal kisebb az esély, hogy ön vevőként érvényesíteni tudja az akaratát. A használtautó értékesítésénél mindig számolni kell az áralkuval, ezért azt javasoljuk, hogy próbáljon meg az eladó fejével gondolkodni (ami nyilván nem nehéz feladat, hiszen a legtöbb ember, aki autót vesz, már adott el). Az eladó – akár magánszemély, akár kereskedő – a kitűzött eladási árhoz általában hozzászámítja a lealkudható összeget, de ez soha nem túl sok, mert az már riasztóan magasra emelné az árat és azt eredményezné, hogy végső soron nem lenne kivel alkudozni.

Itt jön a csavar: ha tudják, hogy az autó állapota a korához és a futott km-hez képest nem makulátlan, akkor még egy kicsit rátesznek, mivel az ilyen típusú hibák felfedését többnyire komolyabb (és jogosabb) alkudozás szokta követni. Vevőként próbáljunk meg minél előbb végső árat kicsikarni. Ha ezt követően még elő tudunk állni bármilyen érdemi árcsökkentő tényezővel, nyert ügyünk van, mert a “mi a vége” kérdésre adott összegből még kénytelen lesz engedni az eladó. Ha az autó jó állapotban van, keresett modellnek számít, akkor az eladó le szokta rövidíteni az alkudozást azzal, hogy a végső árhoz közeli árral kezd, ilyenkor feleslegesen számítunk 15% engedményre, de ne adjuk fel. A határozottság itt is döntő fontosságú…

Tippek

Mielőtt belekezd az alkudozásba, készüljön fel, mivel tud érvelni a kereskedőnél. Alapvető fontosságú, hogy ne csak képekről ismerje a kiszemelt modellt és évjáratot.

  • Ne tárja fel az összes ütőkártyáját – előfordul, hogy az eladó dörzsölt és jól felépítette az érvelését a hirdetési ár mellett: ebben az esetben csak akkor tudja az árat érvekkel letörni, ha nem dobott be minden adut az elején.
  • Ne mondja, hogy nagyon tetszik/sürgősen kell/mindenképpen ilyen típust vesz – ezt a fajta bevallott elköteleződést az eladó ki fogja tudni használni.
  • Ne árulja el, mekkora kerete van valójában – vagy mondjon kevesebbet, akkor egy magasabb árat valószínűleg le tud nyomni odáig, de ha bevallja, hogy 3M-ért venne, akkor egy tetszetős 2,8M-s kocsi árából nem nagyon engedik alkudni.

Tudakozódjon a típushibákról fórumokon, online portálokon, például arról, hogy a futásteljesítménnyel összefüggő meghibásodások mikor szoktak jelentkezni és mennyibe kerül a kijavítása. A járulékos költségekről se feledkezzen meg, gépjármű átírás kalkulátorunkkal ezek vonatkozásában is képbe kerülhet.