Mennyibe kerül egy új forgalmi engedély?

Új forgalmi ára

Alapesetben egy forgalmi engedély kiállítása 6000 forint. Hogy mikor van erre szükség?

Természetesen alapesetben akkor, ha a forgalmink lejár vagy betelik. Bár elég sok vizsgabejegyzésnek van hely a dokumentumban, az öreg (pontosabban 4 évnél idősebb) autókat már 2 évente kell vinni műszaki vizsgára, így gyorsan betelik a forgalmi hátsó oldala. Tudnunk kell azt is, hogy a forgalmi érvényessége ugyanúgy lejár, ahogyan a személyi igazolványunk.

Nem egészen világos, hogy a forgalmi érvényessége miért jár le – ez nagyjából olyan, mintha lejárna valakinek a születési anyakönyvi kivonata. Elképzelhető, hogy csupán az állami sarclehetőség miatt nem örökösek a forgalmi engedélyek.

Ritkábban, de sajnos előfordulhat, hogy a forgalmi elveszik, ellopják, megsemmisül, olvashatatlanná válik. Ilyenkor szintén új forgalmit kell kérnünk. Ha az autónknak van érvényes műszakija, akkor a forgalmi engedélyt gond nélkül kiállítják, tehát nem kell ismét leműszakiztatnunk az autót csak azért, hogy az okmányirodában kiállítsák a forgalminkat.

Léteznek egészen különleges esetek is, amikor egy járműnek nem forgalmi engedélye van, hanem ideiglenes forgalomban tartási engedélye. Ilyen kell az E rendszámú járművekre (pl. ha külföldről hozunk be autót, ellopták a rendszámot), M rendszámú járművekre (mezőgazdasági gépek, három évig érvényes, meghosszabbítható engedéllyel) és P rendszámú autókra (jellemzően autókereskedők, szervizek, autógyárak által használt, tesztelt stb.). Egészen speciális esetnek számítanak a Z rendszámú járművek: ilyen rendszámot és a hozzá tartozó ideiglenes forgalmi (nem forgalomban tartási!) engedélyt akkor kell kérnünk, ha az autót Magyarországról külföldre akarjuk vinni (eladni, kiállítani stb.), és nincs Magyarországon forgalomba helyezve.

Sorban az engedélyek ára:

E – 3500 ft + egyéb költségek

M – 19500 ft

P – 44500 ft

Z – 2500 ft + egyéb költségek