Mi alapján válasszunk autós kamerát?

Menetrögzítő kamera

Joggal mondhatjuk azt, hogy az autós kamera vagy menetrögzítő kamera a lehető leghálásabb útitárs. Mindamellett, hogy nem felesel vissza, a dashcam autós utazásaink minden pillanatát rögzíti, ebből kifolyólag akár olyan kártérítési összegekhez is hozzájuthatunk, amihez egyébként megfelelő bizonyíték nélkül nem lehetne.

Azonban ezen termékek piaca meglehetőse telített, és igen nehéz döntés előtt állunk, ha rászánjuk magunkat egy ilyen masina beszerzésére. Hogy elősegítsük a választást, összeszedtük a legfontosabb szempontokat, hogy mi alapján érdemes kiválasztanunk leendő útitársunkat.

Miért jó, ha rendelkezünk autós kamerával?

A szélvédőre szerelt és az utat rögzítő kis kamera számtalan funkciót betölt, így több esetben is a hasznunkra válhat. Nincs is azon mit ragozni, hogy mi a legfőbb feladta egy ilyen készüléknek: ha balesetet szenvedünk, készítsen egy ütőképes bizonyítékot annak céljából, hogy bizonyítani tudjuk ártatlanságunkat. Azt ugyanis minden autós tudja, hogy hiába fújja a közlekedési szabályokat, hiába vezet becsületesen, a balesetek bizony azokat sem kímélik, akik minden előírást betartanak. Azonban, ha más hibája vagy figyelmetlensége miatt balesetet szenvedünk, a lehető legtöbb bizonyítékot össze kell gyűjtenünk, hogy kártérítést kapjuk.

Gyakran megesik, hogy megírtuk a jegyzőkönyvet, kijön a szakvélemény, azonban mégsem olyan összeget kapunk a biztosítótól, amire számítottunk. Ez azért történhet meg, mert a biztosítók sem a jó szívük miatt működnek, profitorientált cégekről beszélünk, s mint olyan, számukra az az elsődleges, hogy minél több legyen a bevételük, és a lehető legkevesebb a kiadásuk, vagyis a kifizetett kártérítés. Ezért, ha méltányos összeget szeretnénk egy szerencsétlen eset után kapni, nagyon fontos, hogy megcáfolhatatlan bizonyítékkal álljunk elő, amit az autós kamera tud nyújtani.

Ezen fő ok mellett persze számos egyéb előnyét is élvezhetjük a menetrögzítő kamerának – például a nyaralások, kirándulások során olyan felvételeket készít számunkra az út szépségeiről, amelyet semmilyen más, az ablakon kidugott kamera vagy fényképezőgép nem tudna biztosítani. A nyári emlékek elhanyagolhatatlan tartozéka az út élménye, a mesés szerpentinek, hágók, tengerparti utak, amelyről mind felvételt készít kis útitársunk, és amelyeket fel is használhatunk a kirándulásokról készült kisfilmekben.

Amit egy jó fedélzeti kamerának tudnia kell

Igen nehéz döntés előtt állunk, amikor elhatározzuk magunkat, hogy beszerzünk egy új útitársat, hiszen a piac gazdag, árkategóriákban és minőségben eltérő termékek sokaságával találkozhatunk, de mi mégis a lehető legjobb vásárt szeretnénk csinálni ár-érték arányban. Miket kell tehát figyelembe venni, ha a legjobb döntést szeretnénk meghozni?

A videó felbontása: talán nem meglepő, hogy ez az egyik legfontosabb szempont. Semmiképpen nem érdemes ezen spórolni, hiszen mit ér az autós kamera, ha egy baleset rögzítése során nem látszik a pocsék minőség miatt a vétkes fél rendszáma, vagy más fontos bizonyíték? Ezért az persze a legtöbb valamirevaló kameránál természetes, hogy 1080p full HD a kép minősége, azonban célszerű a Native 1080p-t választani, ez ugyanis a legtisztább, míg más esetekben a nagyítás során kockás, rossz minőségű képet kapunk. Ez sem egy balesetnél, sem egy nyaralás videójához nem hasznos.

Kétcsatornás rendszer: ez azt jelenti, hogy a készülék rendelkezik első és hátsó kamerával. Ez azért nagyon fontos, mert ezzel nem csak azt dokumentálhatjuk, ami előttünk történik, hanem azt is, ami mögöttünk. Így például bizonyítani tudjuk, ha valaki a parkoló autónknak hátulról nekiment, vagy ha a mögöttünk haladó jármű nem tartja be a követési távolságot. Ilyen esetekben ugyanis a kerekünket vizsgálnák be, a releváns felvétel birtokában azonban ezt az eljárást megspórolhatjuk.

Készít-e hangfelvételt? Vannak olyan kamerák, amelyek hangfelvételt is képesek rögzíteni, ám nem biztos, hogy ez egy kiemelkedő funkció, hiszen balesetek során ennek kevésbé vesszük hasznát.

Az eszköz kapacitása: Semmiképpen ne válasszunk olyan eszközt, amit nem lehet bővíteni SD vagy micro SD kártyával! Ez több okból is fontos. A full HD videók igen sok helyet foglalnak (egy órányi anyag ilyen minőségben akár 6 GB-ot is), és könnyen megeshet, hogy amennyiben megtelik a belső memória, akkor az új anyagot már nem veszi fel, így akkor nem válik hasznunkra, amikor egyébként szükségünk lett volna rá. Ezért a profibb készülékek már csak olyan kamerát kínálnak, ami kártyára helyezi a memóriát.

Emellett ezzel biztosíthatjuk azt is, hogy a rendőr ne foglalhassa le a készülékünket bizonyítékként. Hivatalosan ezt csak akkor tehetné meg, ha erre engedélyt kapott, azonban a gyakorlatban néha nincs így, ezért sokkal egyszerűbb, ha csak a memóriakártyát adjuk át, hogy átmásolják az adatokat, mintha a drága útitársunkat engednénk elkobozni.

Loop felvétel: ennek a felvételmódnak az a hasznossága, hogy amennyiben a memória betelik, akkor nem áll le a videózással, hanem a memórián található felvétel elejére ugrik, és elkezdi felülírni az új képsorokkal. Ezzel megakadályozható az, hogy a memória betelte miatt elszalasszunk egy fontos esemény megörökítését. Azt azonban fontos hozzátenni, hogy mielőtt felülírná magát a kamera, érdemes lementeni a videókat, ha esetleg a későbbiekben bármire is szükségünk lenne.

A kamera mérete: nem elhanyagolható tényező, hogy mekkora kamerát veszünk, ezt azonban csak a saját autónk méretei alapján tudjuk meghatározni. Ügyeljünk arra, hogy az eszköz ne takarja el a látómezőnket, nehogy a kamera miatt történjen a baleset!

Beépített wifi: hasznos tud lenni, ha rá vagyunk csatlakozva az internetre. Ezzel nem csak, hogy élő felvételeket készíthetünk, értesítéseket és helykövetést állíthatunk be, hanem az okostelefonunkkal is összekapcsolhatjuk a kamerát, ezáltal a felvételek azonnal átkerülhetnek erre.

Van-e rajta GPS? Nem tűnik evidensnek, hogy egy fedélzeti kamerának rendelkeznie kell GPS-szel, azonban ha valóban biztonságban szeretnénk magunkat érezni az esetleges balesetek után, akkor ez mindenképpen egy fontos szempont. Akadnak olyan kamerák, amelyek nem rendelkeznek beépített GPS-szel, ami persze egy nyaralás során nem is olyan nagy baj, azonban a balesetek esetében jó, ha fel tudjuk mutatni az autó sebességét és az aktuális pozícióját, ezért inkább válasszunk ilyen kamerát!

A kamera kijelzője: az autós kamerák esetében van, amelyiknek van kijelzője, és van, amelyiknek nincs. A kijelző nélküli eszköz vitathatatlan előnye, hogy jóval olcsóbb, azonban a hátránya, hogy helyben nem nézhető vissza a felvétel, csak számítógépről. Emellett a kijelzős készülékkel véletlenül sem kerülhetünk olyan helyzetben, hogy csak utólag jövünk rá, hogy elcsúszott a kamera, így végig a műszerfalat rögzítettük.

Tudjon készíteni éjszakai felvételt! Vezetni nem csak nappal szoktunk, és balesetek éjszaka is történhetnek, fontos tehát, hogy ezeket az utazásokat is dokumentálni tudjuk. Ehhez azonban olyan kamerára van szükségünk, ami rendelkezik éjjelifelvétel-móddal.

Automata kapcsoló: hatékonyság szempontjából kulcsfontosságú lehet az eszköznél, hogy automatikusan tud-e ki- és bekapcsolni. Ha van lehetőségünk, mindenképpen ilyen kamerát szerezzünk be, ezek ugyanis úgy vannak beprogramozva, hogy ha a motor elindul, automatikusan bekapcsolnak, ha pedig leáll, akkor kikapcsolnak. Ez azért is nagyon fontos, mert így elkerülhetjük azokat a kellemetlen szituációkat, amikor szükségünk lenne a felvételre, de menet közben kiderül, hogy nem készített felvételt, mert az lemerült, hiszen bekapcsolva hagytuk a garázsban.

Parkoló funkció: bizonyos kamerák képesek rá, hogy parkolás közben is dokumentáljanak. Ez azért is nagyon fontos, mert amennyiben feltörik és kirabolják az autónkat, akkor tiszta arcképet kaphatunk a tettesekről, valamint nem lehet elhanyagolni az előbb említett példát, miszerint, ha a parkoló autónkat meghúzzák vagy nekimennek, akkor rögtön elő is keríthetjük a tettest.

Mivel működik? A piacon alapvetően három típusú kamera közül választhatunk: lehet ez akkumulátoros, elemes vagy kondenzátoros. A lehető legjobban akkor járunk, ha az utóbbit választjuk, azonban arra figyelnünk kell, hogy amennyiben nincs mozgásban a jármű, akkor legfeljebb 24 óráig szokták bírni.

Érzékelje az ütközést! A magas kategóriás készülékekbe bele van építve egy úgynevezett G-sensor, ami azt a célt szolgálja, hogy amennyiben ütközünk, ennek erőhatása pedig több, mint 2,5 g erősségű, akkor az eszköz zárolja a felvételt. Ez kulcsfontosságú bizonyíték lehet abban az esetben, ha valaki oldalról ütközött nekünk.

A kamera megválasztásánál tehát ezekre a szempontokra érdemes figyelni, és az árak is ezen funkciókat fogják tükrözni. Nem érdemes egy 10 ezer forint értékű kamerába beruházni, hiszen ez pénzkidobásnak is mondható, elvégre számos fontos szempontnak nem tesznek eleget. A legjobb kamera értelemszerűen az, amelyik a fentiek közül sokat magáénak tud, nem kell azonban a fejünkhöz kapni. Egy jó autós kamera már beszerezhető 20-30 ezer forintért, és nem is kell feltétlenül a százezer forintos masina után futnunk.

Mi a helyzet a memóriával?

Mint ahogyan azt már kifejtettük, mindenképpen olyan készüléket válasszunk, ami memóriakártyával bővíthető. Ha van rá lehetőségünk, a belső tárhely csak arra szolgáljon, hogy a rendszer elfoglalhassa rajta a helyét, ezt pedig felvételekkel ne terheljük!

Sajnos a legtöbb esetben nem kapunk a készülékhez SD kártyát, így azt nekünk kell beszerezni, ebben az esetben azonban járjunk utána alaposan, hogy milyen típusú kártya kell bele. Csupán a Class 10 típus képes olyan teljesítményre, amely során a felvétel és a működés nem akadozik, és legalább 10 MBps sebességgel játssza le azokat. Ennél már csak az U3-as a gyorsabb. Semmiképpen ne az SD kártyán spóroljunk, ez ugyanis a kulcsa a készüléknek. Vásároljunk márkaboltban jó minőségű terméket!

És ha már a memóriánál tartunk… Felejtsük el azokat a kísérleteket, amelyekben úgy próbálunk meg memóriát spórolni, hogy gyengébb formátumban készítjük a videóinkat! Ebben az esetben lényegében teljesen felesleges autós kamerába pénzt fektetni, mert így elveszíti főbb funkcióit. Ragaszkodjunk a natív full HD felvételekhez, amelyek mentésre kerülhetnek MOV vagy MP4 formátumban, de az AVI-t semmiképpen ne használjuk!

Mit kezdhetünk a felvételekkel?

A személyijogok miatt okkal tehető fel a kérdés, hogy mennyire szabályos videózni mások rendszámát és arcát azok beleegyezése nélkül. Mivel Magyarországon erre nem adtak ki szabályozást, ezért a bevett módszer egyszerű: nyugodtan készíthetünk felvételeket, ezeket azonban csak saját felhasználásra lehet használni, illetve bizonyítékként kezelni, amennyiben azonban más adatai szerepelnek a videón, akkor azt csak az ő beleegyezésével lehet közzétenni.

Nem ez a helyzet Ausztriában, a nyugati szomszédunknál ugyanis szigorúbban kezelik a személyiségi jogokat, ezért be van tiltva a kamera használata. Ezért, ha Ausztrián át vezet az utunk, ott mindenképpen vagy szereljük le a készüléket, vagy kapcsoljuk ki!

Mely készülékeket ajánljuk?

Mindenképpen mérlegeljük a fentieket, és ennek alapján döntsük el, hogy számunkra mi a fontos!

Maximum 20 000 forint árkategória GPS nélkül: Xiaomi 70mai Dash Cam Smart Wifi Car DVR International Version; Lamax C3; Lamax C4; Mobius ActionCam 116; G1W 120; G1WH 120; G1WH 140; LS650W 170

20 000 és 50 000 forint között: OVERMAX CamRoad 6.1 165; TrueCam A4; Transcend DrivePro 200 160; TrueCam A75

50 000 forint felett: A Sony MIO MiVue 788 Connect Full HD-je, valamint a DOD LS430W 140

Ha fontos a biztonságunk és egy hosszútávú befektetésként kezeljük a vásárlást, akkor érdemes egy kicsit mélyebbre a zsebünkbe nyúlnunk. Az azonban szigorúan elkerülendő, hogy különböző internetes webshopokból rendelgessünk magunknak autós kamerát pusztán azért, mert ott olcsóbb, azzal ugyanis számolni kell, hogy ez gyengébb minőségű is lesz. Mindenképpen márkaboltban vásároljunk, hogy az eladók tájékoztathassanak a részletekről, valamint fontos, hogy legyen rajta garancia!