Megbízható használt autót továbbra sem könnyű találni…

Jó autók...

A JóAutók nemrégiben 800 autókereskedés megbízhatóságát vizsgálta, ám több mint 50%-ukról kiderült, hogy megbízhatatlan, azaz hibás autókat kínálnak és/vagy céges problémákkal küszködnek. Mit tehet a vásárló ilyen helyzetben? A legfontosabb, hogy kérjük szakértő segítségét az autó kiválasztásához és mindig tudakozódjunk az autókereskedés múltjáról, ahol az új autónkat kívánjuk megvenni.

A JóAutók.hu felmérése – az autókereskedők kevesebb, mint 50% megbízható

Nagyjából egy éve jött létre a JóAutók portál, amely nyíltan vállalja – elsőként az itthoni honlapok közül -, hogy csak azt követően engedélyezi az oldalukon egy gépjármű hirdetését, hogy megbizonyosodott az adatok pontos és hiteles voltáról. Az elmúlt időszakban kb. 800 autókereskedést vizsgáltak át, ami ezeknek mindössze 48%-a felelt meg a szigorú elvárásoknak. A szűrűn kihullott kereskedések közel 49%-ánál autóállomány volt a megbízhatatlan, 36%-uk kapott igen negatív vásárlói visszajelzést és 15% esetében magával a céggel voltak komoly problémák.

Várhatóan az év végéig a JóAutók átvizsgálja mind 3000 hazai autókereskedést, mely végeztével az arány várhatóan tovább romlik. A weboldal munkatársai elsőként a nagyobb kereskedéseket ellenőrizte, az év hátralévő részében kerül sor a kisebb üzletekre, így a végeredmény várhatóan alacsonyabb százalékot mutat majd. Az előzetes kalkulációk szerint végül 800-1000 kereskedés bizonyul majd tökéletesen megbízhatónak, ami nem teszi ki cégek 30%-át.

A fenti vizsgálódás eredményeként nagyon is valószínű, hogy az érdeklődő hamis adatokkal fog találkozni az autóhirdetésekben. Éppen ezért a JóAutók azt javasolja, hogy amennyiben nem ellenőrzött hirdetés használ valaki, mindenképpen kérje szakértő segítségét a választáshoz, illetve igyekezzen olyan üzletet keresni, melynek várhatóan megbízható a kínálata. Ebben segítséget nyújt a weboldalon található lista a megbízható kereskedőkről.

A felmérés során alkalmazott szempontok

Megbízhatatlan minősítést kaptak azok az autókereskedők, melyeknek kínálatában olyan autók szerepelnek, melyek rossz műszaki állapotban vannak, esetleg működésképtelenek, illetve ami a legtöbb esetben előfordul, kilométerórájukat jelentősen elállították. Szintén a megbízhatatlanok csoportjába kerülnek azok, akik nem valós készletből árulnak, azaz olyan autókra vesznek fel előleget, melyeket még be sem hoztak az országba.

Sok esetben a kereskedők vállalkozásának háttere jelenti a gondot, hiszen sokak valós telephely nélkül dolgoznak, illetve nagymértékű köztartozást halmoztak fel, melynek következtében már most vagy várhatóan a közeljövőben csődeljárás alá kerülnek.

Az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy egy megbízhatatlannak ítélt kereskedőnek nem a teljes kínálatával van probléma, hiszen akadnak köztük jó minőségű, megbízható autók is. Ugyanakkor a weboldal döntése az volt, hogy a felhasználók érdekében nem kísérleteznek, hanem egységesen kitiltják oldalukról ezeknek a vállalkozásoknak minden hirdetését.

A JóAutók vizsgálata során figyelembe vette partnereinek, ügyfeleinek, illetve a korábbi vásárlóknak a visszajelzését és értékelését is. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a felhasználók értékelik a JóAutók szigorú rendszerét, hiszen az érdeklődők jelentős része már eleve a Jóautók weboldalon kezdi meg a keresgélést és 2/3-uk újból visszatér ide a végső választásnál.

Melyek ma a legtöbbet keresett autók Magyarországon?

A korábbiakkal ellentétben a 2017-es adatok elemzéséből egyértelműen kiderült, hogy a magyar lakosság érdeklődése a német prémium márkákról a kompakt autók irányába tolódott el. Ez azt mutatja, hogy vevőközösség megfontoltabban választ a kínálatból, és éppen ezért a többség a könnyebben fenntartható gépjárművek felé fordult.

A legkeresettebb autók negyedét a szokásos magyar kedvencek, az Opel (14%) és a Suzuki (12%) márkák teszik ki, a második negyedébe kerültek a következő szintén igen kedvelt autómárkák: Volkswagen (10%), Ford (8%), Renault (6%).