Magyarországon is kötelező lesz a jogosítványcsere

kötelező jogosítványcsere

2013-ban lépett érvénybe az az Európai Uniós határozat, amely előírja a vezetői engedélyek egységes cseréjét az unió összes tagállamában. A határidő 2033, azonban sokak számára 2024. január 19-ig kötelező a régi típusú jogosítvány kártyaformátumú vezetői engedélyre történő lecserélése.

2033-ig kell kötelezően lecserélni az Európai Unió tagállamaiban a nem kártyaformátumú vezetői engedélyeket, azonban az 1965 és 1970 között született gépjárművezetőknek 2024. január 19-ig el kell intézniük a cserét. Azoknak, akik 1953 előtt születtek, a csere határideje, a jogosítvány kiállításának időpontjától függetlenül, 2033. január 19.

A bankkártyára hasonlító új formátumú, gördülékenyebb ügyintézést lehetővé tevő vezetői engedély hamisításbiztos, és a hatóságok számára könnyebben felismerhető. A folyamatosan végrehajtott cserén már számos magyar gépjárművezető átesett, hiszen 2013. január 19. után kizárólag az új típusú vezetői engedély állítható ki. A régi jogosítványok az érvényességi idejükig megtarthatók. Az Európai Unió tagállamaiban a jövőben megszűnik az életre szóló vezetői engedélyek kiállítása, azonban a korábbi tízéves érvényességi idő 15 évre hosszabbodik. Azt, hogy a jogosítvány érvényességének meghosszabbításához orvosi vizsgálat szükséges lesz-e, az uniós országok szabadon eldönthetik.