Ilyen összegű büntetésekre számíthatnak Ausztriában és Horvátországban a közlekedési szabályokat megszegő autósok

közlekedési szabálysértés

Horvátország és Ausztria a legkedveltebb úti célok közé tartozik a magyarok körében, ami nem csoda, hiszen Horvátország tengerpartja nyáron, Ausztria hegyei pedig télen csábítják a nyaralni, illetve síelni vágyókat, és még csak nem is kell messzire menni értük. Ezért talán nem is meglepő a tény, miszerint a magyar autósokat, külföldi viszonylatban, leggyakrabban Horvátországban és Ausztriában bírságolják meg.

Az, hogy az Európai Unió tagállamai kiadják egymásnak a más uniós tagállamok állampolgárainak adatait, amennyiben szabálysértést követnek el, nem riasztja vissza az autósokat a szabályok megsértésétől – ezt támasztják alá egyes európai felmérések, melyekből kiderül, hogy az európai gépjárművezetők külföldi autózásuk során háromszor annyira hajlamosak arra, hogy áthágják a közlekedési szabályokat, mint a hazai utakon vezetve.

Az Európai Unió országai az alábbi közlekedési szabályok megszegése esetén szolgáltatják ki egymásnak a szabálysértést elkövető adatait: útdíj nélküli autópálya használat, tilosban parkolás, autópálya leállósávjának vagy buszsávnak a tiltott használata, mobiltelefon kézi használata járművezetés közben, bukósisak hiánya vagy biztonsági öv használatának mellőzése, tilos jelzésen történő áthajtás, gyorshajtás, ittas vezetés.

Horvátországban fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a turistaszezonban

Horvátországban, a nyári időszakban – különösen hétvégenként – fokozott a közúti ellenőrzés.

A sebességhatár 10%-os átlépését nézik el lakott területen belül, lakott területen kívül pedig csak a sebességhatár 10 km/órával történő átlépése esetén büntetnek. A megengedett sebesség autópályán 130, autóúton 110, lakott területen kívül 90, lakott területen pedig 50 km/óra.

A 24 év alatti vezetők számára a sebességhatár autópályán 120, autóúton 100, lakott területen kívül pedig 80 km/óra.

November 1-től március 31-ig kötelező éjjel-nappal a nappali menetfény vagy a tompított fényszóró használata, a tompított fényszórót ezen túlmenően kedvezőtlen látási viszonyok és alagutakban történő közlekedés esetén az év minden napján kötelező felkapcsolni. Ennek elmulasztása 30 euró összegű bírságot vonhat maga után.

Az irányjelző használatának mellőzése miatt kiszabott büntetés összege 30 euró; 60 eurót kell fizetni annak az autósnak, aki nem tartja be a követési távolságot; vezetés közbeni mobiltelefonálásért 130 euró a bírság csakúgy, mint abban az esetben, ha a 150 cm-nél alacsonyabb vagy 5 évnél fiatalabb gyermek az autóban nem biztonsági gyermekülésben, illetve ülésmagasítóval utazik; gyalogátkelőhelyen történő előzés esetén pedig a büntetés 390-920 euró lehet. A rendőrség a szabálysértés megállapításakor helyszíni bírságot szabhat ki, melynek befizetési határideje 8 nap.

Horvátországban 0,5‰ a véralkoholszint maximálisan megengedett mértéke. Ezen felül 0,5-1,5‰ esetén a bírság 390 eurótól 1990 euróig terjedhet, 1,5‰ felett pedig 1320-2650 euró a büntetés összege. A 24 év alatti autósok esetében az alkoholfogyasztás terén zéró tolerancia van érvényben.

Szigorúbban vett sebességkorlátozás és átlagsebesség-mérés Ausztriában

Ausztriában igen szigorúan veszik a sebességkorlátozást, már a megengedett sebességhatár 5 km/órával történő túllépése esetén is bírságot szabnak ki. Ugyanilyen szigor jellemzi az ideiglenes sebességkorlátozások betartásának ellenőrzését is, számtalan esetben található sebességmérő olyan utakon, amelyeken ideiglenes sebességkorlátozás van elrendelve.

A járművek sebességét az átlagsebesség mérésével is ellenőrzik. Ilyen esetekben a sebességmérők nem egy ponton vannak elhelyezve az úton, hanem bizonyos szakaszokon a belépés, illetve a kilépés idejének különbsége szerint számolják ki azt, hogy az adott távot az egyes járművek milyen sebességgel tették meg.

Egyes szabálysértések bírságai Ausztriában

Fix összeggel lehet számolni bizonyos szabálysértések elkövetése esetében, azonban lényeges tudni, hogy a közlekedési szabályok áthágásáért kirótt bírságok összege tartományonként eltérő lehet. A tompított fényszóró használatának mellőzése kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén 30 eurós bírságot vonhat maga után; 35 eurót kell fizetni a nem bekapcsolt biztonsági övért, valamint abban az esetben is, ha a gyermek a járműben nem szabályszerűen utazik; vezetés közbeni mobiltelefonálásért a bírság 50 euró; tiloson áthajtásért és szabálytalan előzésért pedig 70 euró a büntetés.

Az ittas vezetésért járó bírság összege függ a vér alkoholszintjétől, amely maximum 0,49‰ lehet, kivéve a kezdő vezetőket, ugyanis 2 éves vezetési tapasztalat alatt a megengedett véralkoholszint 0,1‰. Büntetést kell fizetni, melynek összege 300-3700 euró, 0,5 és 0,79‰ közötti véralkoholszint esetén; 0,8 és 1,19‰ közötti értéknél a 800-3700 eurós bírság mellett 1 hónapos időtartamra felfüggesztik a vezetői engedélyt; 1200-4400 euró büntetés és 4 hónapra történő jogosítvány felfüggesztés jár 1,2 és 1,59‰ között; 1,6‰ érték felett pedig az 1600-5900 euró bírság mellett 6 hónapos jogosítvány felfüggesztés a büntetés.