Kötelező lesz a biztosítás egyes elektromos rollerekre

biztosítás elektromos roller

Évek óta napirenden volt már a kötelező biztosítás szabályozása az elektromos rollerekre vonatkozóan, 2024-ben pedig új szabályok lépnek érvénybe. Júliustól ugyanis bizonyos rollerekkel csak kötelező biztosítás megléte mellett lehet közlekedni.

Az Európai Unió legtöbb országában szigorú előírások vonatkoznak az elektromos rollerekre, megszabják például azt, hogy milyen idős kortól vezethetők, illetve kötelezővé teszik a bukósisak viselését bizonyos életkor alatt. Az Egyesült Királyságban és Hollandiában az elektromos rollerek használatát majdnem teljesen betiltották, bérelni sem lehet ilyen eszközöket. Szlovákiában a 15 év alattiak kizárólag magánterületen, erdei utakon és bicikliúton használhatják az elektromos rollereket. Romániában elektromos rollerrel kizárólag 14 éves kor felett lehet közlekedni, és nem használhatók parkokban, macskaköves utakon és járdákon. Horvátországban 14 éves kor alatt nem megengedett ezen közlekedési eszközök használata, valamint kötelező a bukósisak használata, illetve kedvezőtlen látási viszonyok esetén a láthatósági ruházat viselése is. Szlovéniában a bukósisak használata 18 éves kor alatt kötelező. Ausztriában külön engedély birtokában ugyan már 9 éves kortól használhatók az elektromos rollerek, de kizárólag 16 éven felüli kisérővel, 25 km/óra sebességig és bukósisak használatával.

Magyarországon napjainkig nem létezik alapvető szabályozás az elektromos rollerek használatára vonatkozóan. Az új KRESZ feltehetőleg érinti majd e témakört is, ezért valószínűsíthetőleg hazánkban is lesznek változások az elektromos rollerek használatának szabályozását illetően.  

Az európai uniós szabályozás sokáig nem volt egységes az elektromos rollerekkel kapcsolatban annak ellenére, hogy tömegesen elterjedtek ezek a közlekedési eszközök. A beavatkozás azonban egyre sürgetőbbé vált, mivel folyamatosan nőtt az elektromos rollerekkel okozott károk száma egész Európában, emellett ezek a motoros járművek sok esetben 25 km/óránál nagyobb sebességű haladásra képesek.

Egy európai uniós irányelv alapján minden uniós tagállam köteles bevezetni az elektromos rollerek kötelező biztosítását. Eddig akár anyagi kár, akár személyi sérülés okozása esetén a roller tulajdonosa volt a felelős, a kötelező biztosítás bevezetése után, a biztosított közlekedési eszközök esetében a kár okozójának biztosítása nyújt fedezetet.

Ezekre az elektromos rollerekre kell kötelező biztosítást kötni 2024. júliusától

A szabályozás nem érinti az összes elektromos rollert, azonban egyéb mikromobilitási eszközökre is vonatkozhat. Kötelező biztosítást kötni arra a mikromobilitási eszközre, amely tervezési sebessége eléri a 14 km/órát, saját tömege pedig meghaladja a 25 kilogrammot, illetve arra, amely tervezési sebessége meghaladja a 25 km/órát, saját tömege pedig nem éri el 25 kg-ot. Nem kell biztosítást kötni arra az eszközre, amely tervezési sebessége nem éri el a 25 km/órát, saját tömege pedig 25 kg-nál alacsonyabb, illetve arra az eszközre sem, amely nem elektromos meghajtású.

Mikortól lép érvénybe az elektromos rollerek kötelező biztosítására vonatkozó szabályozás?

A változás 2024. július 16-án lép érvénybe, a biztosítótársaságoknak pedig 2024.  június 8-ig kell a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjaikat kihirdetniük. Ez azt jelenti, hogy az érintetteknek ettől a dátumtól kell rendelkezniük kötelező biztosítással. Erről külön értesítést senki nem kap, az eszközök üzembentartóinak saját felelősségük ellenőrizni járművük paramétereit, és amennyiben azok alapján szükséges, megkötni a kötelező biztosítást.

Az elektromos rollerek kötelező biztosításának díja

A mikromobilitási eszközökre vonatkozó kötelező biztosítások díjai még nem derültek ki, azonban feltételezhető, hogy a segédmotoros kerékpárok kötelező gépjármű felelősségbiztosításához hasonlóan, évi néhány ezer forint lehet majd a biztosítás díja. Egy esetleges, több százezer vagy akár több millió forintos károkozással összevetve az évi néhány ezer forintos biztosítási díj igen alacsony, mivel a biztosítással nem rendelkező károkozónak saját zsebből kell a kártérítést kifizetnie. A jövőben pedig, kötelező biztosítás hiányában, még pénzbírsággal is sújtható a kár okozója.