Kötelező biztosítás – Mitől függ a díja?

kötelező biztosítás

A kötelező biztosítások díjai eltérőek, ezért fordulhat elő, hogy egy tulajdonos több járművére akár járművenként más és más díjat fizet. De mitől függ a kötelező biztosítás díja?

A jármű tulajdonságai

A legelemibb tényezők, amelyek alapján a biztosítás díja alakul, a kötelező biztosítás tárgyához, azaz a gépjárműhöz kapcsolódnak. Ez alapján befolyásoló tényező, hogy a biztosítandó jármű motorkerékpár vagy autó, illetve a típuson belül számít az is például, hogy mekkora a hengerűrtartalom vagy éppen a teljesítmény. A biztosítandó jármű használati célja is döntően befolyásolja a díjat, hiszen az általános használathoz a díj alacsonyabb, míg például a személyszállításhoz használt járművekhez kapcsolódó díj magasabb. Egyes biztosítótársaságoknál az is számít, hogy milyen idős a jármű, milyen üzemanyaggal működik, mekkora a futásteljesítménye vagy hogy az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal használják-e. Amennyiben a tulajdonos egyszerre több járművel rendelkezik, vagy egyszerre több járműnek az üzembentartója bizonyos biztosítók pótdíjat vethetnek ki, de az is lényeges lehet, hogy az üzembentartó és a tulajdonos személye ugyanaz-e.

Személyi paraméterek

A jármű tulajdonságain túl a törvény által előírt, valamint a biztosítók szabályzatai és kockázatbecslései által megállapított, személyhez kötődő kedvezmények, illetve pótdíjak is befolyásolják a biztosítás díját. Az egyik ilyen, széleskörűen ismert személyi tényező az M4-től B10-ig terjedő, úgynevezett bonus-malus besorolás, melynek értelmében minél magasabb bonus fokozatban van a biztosítást megkötő személy, annál kedvezőbb díjjal számolhat, illetve a malus kategória a pótdíjjal kapcsolatos besoroláshoz használatos.

Mivel a biztosítás a szerződő félhez kapcsolódik és nem a gépjárműhöz, ezért a bonus besorolás akkor is érvényben marad, ha a szerződő személy időközben túlad a járművén és újat vásárol. Kivétel ez alól az, ha a két biztosítás megkötése között minimum két év eltelik.

Ezen kívül a biztosítás díjának megállapításakor a biztosítást kötő személy életkora, lakóhelye is döntő lehet, továbbá az is számít, hogy korábban okozott-e kárt és mennyit, hogy a jármű külföldön mennyit közlekedik, de még a cég tevékenysége és a rendszeres home office-ban történő munkavégzés is fontos tényező lehet.

Díjkedvezmények

Díjkedvezmények igénybevételére is van lehetőség, amennyiben a szerződő fél vállalja, hogy csoportos beszedéssel fizeti a biztosítás díját, ha elfogadja a biztosítóval történő papírmentes kommunikációt, illetve ha éves fizetést választ a negyedéves fizetés helyett.

Mivel a fiatalabb életkorú, nagyvárosban élő sofőrök kötelező biztosításának díja magasabb lehet a vidéki, idősebb sofőrökénél, ezért bevett gyakorlattá vált, hogy az idősebb vidéki rokon gyakorolja a gépjármű üzembentartói jogait. Ez azonban nem biztos, hogy előnyös megoldás, mivel például ha a gépjárművet valójában használó személy kármentesen vezet, a bonus fokozat a hivatalos üzembentartó személyéhez fog kapcsolódni, így amennyiben a későbbiek során a gépjárművet a saját nevére íratná, a kármentes évek utáni bonus kedvezmény személyére nem érvényesíthető. Károkozás esetében pedig a hivatalos üzembentartó kerülhet hátrányos helyzetbe, hiszen ha a járművet valójában használó személy okoz kárt, a hivatalos üzembentartónak fog drágulni a biztosítása.

Ha valaki olyan kedvezményeket vesz igénybe a biztosítás megkötésekor, amelyekre nem jogosult, az rosszul is elsülhet. Ha például a szerződéskötéskor a szerződő fél vállalja az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal történő közlekedést, de történik egy káresemény, és ott napvilágot lát, hogy ez a vállalás nem teljesült, a biztosítótársaságoknak lehetőségük van különféle szankciók kivetésére.

Kedvezőbb díjak

A kötelező biztosítás minél kedvezőbb díjának eléréséhez lehetőség van az INSURA kötelező biztosítás kalkulátor használatára, amely összeveti a piacon fellelhető összes ajánlatot. A kalkuláció elvégzéséhez feltett kérdések sora hosszúnak tűnhet, de még így is jelentősen gyorsabb megoldás, mint a biztosítóktól egyenként ajánlatot kérni.

Amennyiben a kötelező biztosítást a szerződő fél drágának tartja, élhet az évfordulós biztosítóváltás lehetőségével. A kalkulációnak köszönhetően, éves szinten akár több tízezer forint is megspórolható. Nem muszáj azonban biztosítót váltani plusz kedvezmények igénybevételéhez. Érdemes időnként átnézni a szerződést és ellenőrizni, hogy van-e olyan kedvezmény, amely utólag érvényesíthető. Ezen túlmenően adott biztosító ajánlata bővülhet is újabb kedvezményekkel, de az is előfordulhat, hogy a szerződő fél a szerződéskötés óta egy meglévő kedvezményre lett jogosult. Ilyen lehet például az, ha nyugdíjba megy vagy ha gyermeke születik. Javasolt továbbá a díjfizetés módját és gyakoriságát is felülvizsgálni, hiszen akár 10-15%-kal is csökkenthető a kötelező biztosítás díja azzal, ha papírmentes kommunikációra, éves díjfizetésre vagy csoportos beszedésre vált át.