Klímahasználat az autóban – Mire kell figyelni?

klímahasználat az autóban

A klíma – legyen szó akár épületről, akár autóról – meglehetősen hasznos találmány, azonban a használatakor nem árt néhány szabályt betartani az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Egyre forróbbak és hosszabbak a nyarak, ennek köszönhetően egyre gyakrabban működnek a légkondicionáló berendezések az autókban is. Fontos azonban tisztában lenni pár szabállyal a klímahasználatot tekintve, hogy elkerülhetők legyenek a kellemetlen meglepetések.

A klímaberendezés tisztántartása

A szellőzőrendszerben uralkodó nedves közeg kitűnő táptalaja lehet a különféle baktériumoknak, amelyeket a levegő utastérbe áramlása során a járműben utazók belélegeznek, ezért az egyik legfontosabb teendő a klímaberendezéssel kapcsolatban annak tisztántartása, és évente legalább egyszer az autó szellőzőrendszerének fertőtlenítése. A pollenszűrő is rendszeres cserére szorul, mivel amellett, hogy az eltömődött szűrő megnehezíti a levegő cseréjét, beengedi a koszos levegőt az utastérbe. A szennyezett klímarendszer súlyos betegségek okozója lehet, ezért fontos figyelmet fordítani a karbantartására.

A klíma használata

Kánikulában, tanácsos először leengedni a jármű ablakait, hogy a felforrósodott levegő enyhüljön az utastérben, és kellőképpen átszellőzzön a jármű. Erre akár fél perc is elegendő lehet, érdemes addig az autó mellett várakozni, ezután beindítható a klíma, akár maximum teljesítményen is. Ha az idő sürget, és nincs idő a félperces szellőztetésre sem, akkor alacsony állásba kell kapcsolni a légkondicionálót, és amikor az utastérbe már hűvös levegő áramlik, fokozatosan lehet növelni a berendezés teljesítményét.

A modern klímaberendezések, különösen a többzónás légkondicionálók, képesek szabályozni a levegő befújásának helyét és mértékét, de ugyanez megtehető kézi erővel is, érdemes a hideg levegőt arra a felületre irányítani, amelyet süt a nap, emellett célszerű a felső légteret hűteni.

A klímahasználat veszélyei és hátránya

A nem megfelelően karbantartott klíma használatának egészségügyi kockázatai mellett a túlzásba vitt klímahasználat következménye lehet a megfázás, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. Ezek elkerülése érdekében a szellőzőrostélyokat sohasem szabad az utasokra irányítani, illetve nem ajánlott a klímát huzamosabb ideig használni, ezzel, és az egyik ablak résnyire történő lehúzásával, elkerülhető a szemszárazság és a torokkaparás. Az sem tesz jót a szervezetnek, ha a külső hőmérséklethez képest jóval alacsonyabb hőfokra van állítva a légkondicionáló, nem szerencsés a 10 °C-nál nagyobb hőmérsékletkülönbség.

Az egészségügyi kockázatokon túl érdemes tisztában lenni azzal is, hogy intenzív klímahasználat mellett a jármű többet fogyaszt, mivel a légkondicionáló berendezés bekapcsolt állapotban megemeli az alapjárati fordulatszámot.