Kátyúbiztosítás nem csak a kátyúszezonra

kátyúbiztosítás

Az autósok az első negyedévben jelentik a kátyúk okozta károk kétharmadát, mivel a téli időszakban a kátyúk száma – mely a magyar utakon százezres nagyságrendű – a nagy napi hőingásnak, illetve a jegesedésnek köszönhetően ugrásszerűen megnő. Mivel ezek az úthibák nem kis kockázatot jelentenek a járművek számára, érdemes az autósoknak fontolóra venniük a kátyúbiztosítás megkötését.

Ebben az időszakban a forgalmasabb szakaszokon akár órák alatt is létrejöhetnek nagyobb kátyúk, amelybe így a gépjármű vezetője akkor is belehajthat, ha egyébként jól ismeri az adott utat. Egy-egy ilyen úthiba az esetek többségében defektet okoz, azonban ilyenkor szükségessé válhat a felni javítása is. A futómű is sérülhet egy kátyúba hajtás során, de akár olyan balesetet is okozhatnak ezek az úthibák, amelyek személyi sérüléssel és akár milliós tételű károkkal járnak.

Kátyúbiztosítás nélkül…

Amennyiben az autósnak nincs kátyúbiztosítása, ilyen esetekben a kárt az illetékes útkezelőnél kell bejelentenie: lakott területen belül az illetékes önkormányzat erre kijelölt szervénél, a főváros fő- és tömegközlekedési útjain pedig a Budapest Közút Zrt-nél; lakott területen kívül az illetékes a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az útkezelők elutasítják többnyire azokat a kártérítési igényeket, amelyek nem megfelelően vannak dokumentálva, illetve azokat is, amelyekből kiderül, hogy a baleset olyan úton történt, amelyen ki volt helyezve az úthibára figyelmeztető jelzőtábla. A kátyúba hajtott, kárt szenvedett autósok így az esetek nagy százalékában kárigényeiket nem tudják érvényesíteni.

Habár az úthibák javítása folyamatosan zajlik, előreláthatólag májusig bizonyosan nagy számban lesznek az utakon kátyúk, ezért célszerű megfontolni a kátyúbiztosítás megkötését, mely az útkezelővel szemben történő kárérvényesítéshez képest számtalan előnyt nyújt.

A kátyúbiztosítás előnyei

A kátyúbiztosítás jellemzően casco vagy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellett, kiegészítő biztosításként köthető már évi 3-4 ezer forintos díjtól, de van olyan biztosítótársaság is, ahol különálló termékként is elérhető. Káresemény bekövetkezésekor a biztosítás kezdvezményezettje a biztosítója felé jelenti a kárt, és nem az útkezelő felé, ez alapból növeli a kárrendezés sikerességének esélyét. Mindemellett van olyan biztosítás is, amely fedezetet nyújt azokra az útszakaszokra is, amelyeken figyelmeztető tábla van elhelyezve.

Önrészt e konstrukcióban többnyire nem számítanak fel a biztosítók, ami azért lényeges, mert egy szokványos kátyúkár jellemzően belefér 100 ezer forint összegbe, és ezért azok a casco biztosítások, amelyek minimális, jellemzően 100 ezer forintos önrésszel köthetők, egy ilyen esetben nem nyújtanak megoldást.

Mi a teendő kátyúkár bekövetkezése esetén?

Kátyúbiztosítás megléte esetén is elengedhetetlen a megfelelő dokumentáció. Lényeges, hogy a jármű vezetője ne hagyja el a helyszínt, hiszen csak így biztosítható a hatósági jegyzőkönyv, illetve a tanúk. Autópályán történő káresemény esetén az útellenőrt lehetőleg a legközelebb eső biztonságos helyen kell megvárni. Tanácsos több fotót készíteni magáról az úthibáról, valamint a sérülésről is, és nagyon kell figyelni arra, hogy a fotók alapján a helyszín is jól beazonosítható legyen. A fotók mellett, ha vannak tanúk, fontos az elérhetőségüket feljegyezni, és amíg a kártérítés meg nem érkezik, a sérülést szenvedett alkatrészeket is meg kell őrizni.