Jogosítvány állami támogatással? Lehetséges

Jogsi támogatással

2018. július 1-től 25 000 Ft-os állami támogatást igényelhetnek a 20 évnél fiatalabbak autójogosítványuk megszerzéséhez. A támogatás alapfeltétele, hogy a fiatal az igényléskor sikeres „B” kategóriás KRESZ vizsgával rendelkezzen.

Ugyanakkor kérdéses, mekkora segítséget jelent ez az összeg egy frissen érettségizett fiatal számára, mikor az autósiskolák túlterheltsége, illetve a vizsgakörülmények nehézségei miatt a jogosítvány megszerzése akár 300-400 000 Ft-os költséggel is járhat.

Az elmúlt években számtalan változás történt a jogosítvány megszerzésének folyamatában, illetve körülményeiben: a KRESZ vizsgák több éve számítógépen zajlanak, így akár otthonról, online formában is elsajátítható az elméleti rész. A rutinvizsga eltörlésével a járművezetői és forgalmi vizsgát összevonták és 10 perccel meghosszabbították. Ugyanakkor az ily módon már 50 perces forgalmi vizsga – egyes oktatók szerint – nehézséget jelent a vizsgázók számára, több bukással lehet számolni, mivel legtöbben a 30. perc körül buknak meg a pszichés nyomás következtében. A változásokkal összhangban új módszereket alkalmaznak az autósoktatók képzésében is.

Az autóvezetés elsajátítására természetesen egyre nagyobb az igény, hiszen a jogosítvány megléte és a magabiztos, gyakorlott vezetés alapvetően kihat életünk mindennapjaira: egyrészt az álláslehetőségek szélesebb köréből választhatunk, másrészt a pályázat során a jogosítvány pozitívumként szerepel még akkor is, ha az elvégzendő munka szempontjából nem elengedhetetlen az autóvezetés. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy a magánéletünkre is kihat a vezetési tudás, hiszen nagyobb mozgásteret biztosít a szabadidő és utazási programok kiválasztásakor. Mindezek ellenére a jogosítvány megszerzése egyfelől folyamatosan drágul, másfelől pedig egyre hosszabb időt vesz igénybe: az elméleti vizsga letételét követően egyre több időbe kerül, míg a tanuló megkezdheti a vezetési órákat, majd leteheti a gyakorlati forgalmi vizsgát.

A támogatás mértéke

A fentiek ismeretében különösen pozitívan hangzik az új hír, miszerint 2018. július 1-től állami támogatás igényelhető a jogosítvány megszerzéséhez. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos álhírekkel ellentétben ez nem azt jelenti, hogy ingyenesen lehet jogosítványhoz jutni, sőt a 25 000 Ft-os támogatást csupán az autósoktatásra jelentkezők kb. 20% igényelheti: az állami támogatásban csak az részesülhet, aki 20 éves kora előtt sikeresen letette a B kategóriás KRESZ vizsgát. A törvény értelmében jogosítvány 17 éves kor alatt nem szerezhető, így a támogatást csak egy igen szűk csoport veheti igénybe. A támogatás nem titkolt célja, hogy azokat is az autóvezetés megtanulására ösztönözzék, akik ezt anyagi okok miatt csupán felsőiskolai végzettségük megszerzését követően kívánták megkezdeni és az első keresetükből akarták fedezni.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk róla, hogy az elmúlt időszakban a jogosítvány megszerzésének költségei jelentősen megnövekedtek. Ennek hátterében több tényező húzódik: egyfelől a hazánkra jellemző munkaerőhiány az autósoktatók létszámában is megmutatkozik, mely a tanfolyamok drágulásához vezetett. Az oktatók alacsony létszáma következtében a tanulóknak igen sokat kell várni, míg az elméleti vizsga után autóba ülhetnek. Így abban az esetben, ha valakinek sürgősen szüksége van a jogosítványra, a költségeket tovább növeli, hogy számos autósiskola felárat kér az azonnali forgalmi oktatás megkezdéséért.

A jogosítvány megszerzésének költsége

Másfelől az autók létszámának megnövekedése és az egyre sűrűsödő forgalom következtében az autóvezetés elsajátítása is nehezebbé vált. Így, különösen a fővárosban, a sikeres vizsga letételéhez akár 50-60 órát is kell venni, a számtalan pótóra következtében pedig a jogosítvány megszerzése összességében akár 300-400 000 forint is lehet. A 25 000 forintos támogatás ily módon a jogosítványszerzésnek mindössze 5-10%-t fedezi, ennek fényében nem valószínű, hogy a 20 év alattiak nagy tömege lesz képes élni a lehetőséggel.

A támogatás igényléséhez az alábbi kritériumoknak kell megfelelni:
  • a támogatásra vonatkozó kérelmet írásban kell beadni a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál (elektronikus formában vagy kitöltött formanyomtatványt mellékelve)
  • az igénylést csak magyar állampolgár nyújthatja be, amennyiben sikeres B kategóriás KRESZ vizsgája időpontjában még nem töltötte be a 20. életévét
  • az igénylés és a sikeres KRESZ vizsga letétele között maximum egy év telhet el
  • a támogatáshoz szükséges bemutatni az autósiskola által kiállított számlát
  • a kérelmek elbírálása maximum 30 napon belül esedékes, ezt követően utalják ki a támogatást.