Járműfinanszírozás cégek számára

járműfinanszírozás cégeknek

Napjainkban sajnos már nem elérhető személyautókra a kedvezményes lízingfinanszírozás mikro-, kis- és középvállalkozások részére, kizárólag nagy- és kishaszongépjárművekre, illetve vontatmányaikra van lehetőség igényelni a Széchenyi Lízing Max+ lízing konstrukciót, a Széchenyi Kártya Program keretén belül. E konstrukcióban is találkozhatunk korlátozásokkal, például a kölcsön nem vehető fel quad, terepjáró, pickup vagy 25 millió forint plusz áfa összeget meghaladó értékű kishaszongépjármű vásárlására.

Amennyiben a korlátozásokkal érintett árucikkek vásárlását tervezzük, be kell érnünk a nem támogatott, ám ennek ellenére versenyképes ajánlatokkal.

Az autókereskedések döntő többségében segítséget kaphatunk abban az esetben is, ha már kiválasztottuk a vállalkozásunk céljának megfelelő gépjárművet, de önerőből nem tudjuk megvásárolni azt.

Csábító lehet, ha mindent helyben intézhetünk, de a pénztárcánk szempontjából érdemes összehasonlítani a kereskedő által ajánlott bank hitelkonstrukcióját más pénzintézetek ajánlataival. Amennyiben ismeretesek a forgalmazó és a kiválasztott gépjármű ismérvei, minden egyes bank esetében rendkívül gyorsan megtudhatjuk, hogy milyen feltételekkel és kondíciókkal kaphatjuk meg adott pénzintézetnél ugyanazt az összeget. Az energia és az idő, melyet a legmegfelelőbb hitelkonstrukció kiválasztására fordítunk, anyagi szempontból mindenképpen megtérül.

Mire készüljünk az igénylés során?

Új és használt eszközt is lízingelhetünk, és megtehetjük ezt akár eurós konstrukcióban is. Az euró alapú lízingelés azonban kizárólag abban az esetben érhető el számunkra, amennyiben vállalkozásunk jelentős euróbevétellel rendelkezik.

Általános feltételként kötik ki a bankok az egy lezárt üzleti év meglétét, melyet igazolni kell a NAV által kiadott adóhatósági igazolás formájában.

A lízingfinanszírozás során a vállalkozás hitelképességénél valamivel lényegesebb a finanszírozásból megvásárolni kívánt eszköz forgalomképessége, valamint a céges vásárlás alkalmával a pénzintézet azt is vizsgálja, hogy az eszköz, jelen esetben a gépjármű, alkalmas-e a vállalkozás bevételeinek növelésére.

Mindezek ellenére a céges hitelnél a lízing jellemzően gyorsabban és könnyebben elérhető.

Önerő és költségek

Nemcsak a lízingelni kívánt eszköztől és a hitelképességünktől függ, hogy mekkora önerővel szükséges rendelkeznünk a beszerzéséhez, hanem attól is, hogy nyílt vagy zárt lízingelési formát választunk. A minimális önerő jellemzően a vételár tíz százaléka, de nem árt húsz százalék önerővel számolni. A futamidő döntően legalább egy és legfeljebb hét év – ez nagyban függ a lízingelés tárgyának amortizációs idejétől.

Választhatunk fix, vagy változó kamatozású konstrukciót. Fix kamatozás esetén, az esetek túlnyomó többségében, a Magyar Nemzeti Bank által számolt és naponta közzétett Budapest Interest Rate Swap (BIRS) fixing alapján adják meg a kamat mértékét. Értéke pillanatnyilag hozzávetőlegesen 12,5 (2 év) és 8,5 (7 év) százalék. Fix kamat tekintetében 12-15 százalékos kamatmértékkel számolhatunk, futamidőtől függően.

Változó kamatnál általában a három havi BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) változásának megfelelően alakul a költség. Jelenleg ez az érték 20 százalék körüli, ezért a fix kamatozású lízingajánlat választása pillanatnyilag jóval olcsóbb, amellett, hogy kiszámíthatóbb is.

Piaci vagy támogatott konstrukció?

Az egyedi tényezők jelentősen eltérhetnek attól függően például, hogy milyen eszközt kívánunk beszerezni, vagy milyen támogatási formát választunk, de íme egy durván számított becslés zárt végű lízing esetén. A támogatott Széchenyi Lízing MAX+ kamata 5 százalék, piaci konstrukcióknál, kedvezőbb esetet választva, 13-14 százalékos a kamat mértéke. Havi költség tekintetében ez hozzávetőlegesen 30 százalékos emelkedést jelent.