Ilyen törlesztőkre számíthatunk, ha autóhitelben gondolkodunk

A magyar lakosság jelentős része, ha autót szeretne vásárolni, inkább használt kocsiban kezd el gondolkodni. Ez persze nem is meglepő, hiszen ha megveszünk egy autót a szalonban, és onnan kigurulunk, akkor a jármű az értékének egy jelentős részét már el is veszíti. Sokaknak ezért gazdaságosabb döntés használtan kocsit, venni, csakhogy manapság ezeknek az ára is az egekbe szökött. Emiatt már a használt autóra is hitelt kell felvenni. De milyen lehetőségeink vannak erre a hitelpiacon, illetve milyen törlesztőkre számíthatunk? Cikkünkben ezt a kérdést tárgyaljuk. 

Jelentősen drágultak a használt autók

Ezeddig a használtautó vásárlása azért volt egy igen kecsegtető gondolat, mert így gyakran igen jó állapotban lévő autót tudtunk venni áron alul. Jelentősen könnyebben megfizethetőbb ugyanis úgy az autó, ha nem mi vagyunk az első tulajdonosai. A világgazdaság és az infláció azonban az autóárakra is rányomta a bélyegét, éppen ezért az új autók ára még inkább feljebb szökött, ugyanakkor a használt autók árai is az egekbe szálltak. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a használt járművek körülbelül 50 százalékkal kerülnek most többe, mint a korábbiakban, azaz mintegy megduplázódott az áruk: amit pár éve eladhattunk volna egymillióért, azt most kétmillióért is árulhatjuk. A beugró ár immáron 500 ezer forint. Ennél olcsóbban nem valószínű, hogy kocsihoz juthatunk, azonban ha pusztán ennyit szánunk a vásárlásra, jó, ha számítunk arra, hogy ennyiért legfeljebb egy igen rozoga állapotban lévő, régi, igen sok kilómétert látott autót tudunk csak venni. Ezeknek azonban megvan az a veszélye, hogy bár elköltünk erre a célra egy havi fizetést, később azonban talán a sokszorosát kell ráfordítanunk a különféle szerelések, szervizelések, cserék miatt, és a biztosítása sem lesz kellemes. Az elfogadhatóbb állapotban lévő autók 1,5 millió forintnál kezdődnek, de az átlagos, hosszú távra tervezhető autók még magasabb polcon helyezkednek. Egy négyéves 100 ezer kilométert megtett, 1.4-es dízelmotorral futó Toyota Auris négymillió forintnál kezdődik, míg egy szintén négyéves Skoda Octaviáért minimum ötmillió forintot ki kell adnunk. S mivel így felemelkedtek az árak, ezért egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy a használtautó-vásárlást zsebből oldják meg. Éppen emiatt egyre többen döntenek úgy, hogy valamilyen finanszírozási segítséget vesznek igénybe, hogy kocsihoz jussanak. De egyáltalán milyen segítségre számíthatunk?

A lízing

A lízinget legfőképpen a cégekhez kötjük, jellemzően ugyanis nekik éri meg autót lízingelni, kiadni a munkavállalóknak, majd megvásárolni. Ugyanakkor magánszemélyek is lízingelhetnek, jóllehet, nem örvend túl nagy népszerűségnek, és elsősorban új autót érdemes lízingelni, használtat nem igazán. A lízing alapvető koncepciója, hogy ennek lejáratáig az autó a lízingbe adó tulajdonában marad, a lízingelő pedig pusztán használja azt, a tulajdonos felé kötelezettségei vannak, és sok esetben el kell számolnia. Éppen emiatt az új autóknál még megérheti, azonban az alapvetően alacsonyabb árkategórián helyezkedő használt autóknál már kevéssé. Beszélhetünk zárt végű és nyílt végű lízingről. Zárt végű lízing esetében a futamidő végére a jármű automatikusan a lízingelő tulajdonába kerül, azaz mintegy előre törlesztette az autót, amely csak akkor lesz végérvényesen az ő birtokában, amikor végtörlesztette az összeget. A nyílt végű lízing esetében – amelyet magánszemélyek semmiképpen nem vehetnek igénybe, kizárólag vállalkozások – a futamidő végéig fizetnünk kell az autó díját, majd a futamidő végén egy előre meghatározott összegért megvásárolhatjuk a kocsit.  

A lízinges vásárlásról mindezek mellett azt is tudnunk kell, hogy a minimálisan elvárt önerő eléri a 20-30 százalékot, azaz az autó vételárának a 20-30 százalékát nem lehet részletekben kifizetni, hanem egyösszegben kell átadni a tulajdonosnak. Ugyancsak nem fizethetők részletekben a vásárlást követő költségek (átírás, vizsgálat… stb.), ezt egy összegben ki kell fizetnünk zsebből. 

A lízingelésnek tehát adott esetekben vitathatatlan előnyei vannak, azonban a használtautó-vásárlás esetében nem a legbölcsebb választás, ha ilyen finanszírozási segítség mellett döntünk. Lízing esetében ugyanis számos kötelezettségünk van, valamint bizonyos korlátozásra is számítanunk kell. Így például ha külföldre tervezünk utazni a kocsival, akkor – mivel a jármű nem a miénk, hiszen az továbbra is a lízingbe adó tulajdonában áll – a lízingbe adótól engedélyt kell kérnünk, hogy elvihetjük-e a kocsit. Sőt, hivatalosan nem elegendő csak közölni, hogy külföldre megyünk az autóval, hanem pontosan meg kell jelölnünk azt is, hogy mikor hová megyünk, és mikor térünk vissza az országba. 

Hovatovább az autó tulajdonosának természetesen beleszólása van abba is, hogy hogyan tartjuk karban a járművet. Éppen emiatt a lízingbe adó meghatározhatja, hogy pontosan melyik szervizbe kell vinni a kocsit (akár saját márkaszervízbe vagy szakszervízbe), amelyek gyakran jelentősen drágább költségeket jelenthetnek, mint amennyit mi szántunk volna rá. Előírhatja, hogy milyen rendszerességgel vigyük vizsgálatra, erről pedig minden esetben számlát kell kérnünk, szükség esetén pedig ezeket a számlákat be is kell tudnunk mutatni a tulajdonosnak. Emellett jogában áll az is, hogy bármikor felmérhesse az autó állapotát, és ha szükségesnek látja, elrendelheti az azonnali javíttatását, szervizelését, amelynek összegét természetesen nekünk kell állnunk. Tehát lízingelés esetében például hiába van egy nagyon kedves autószerelő barátunk, aki csupán jelképes összegért bármikor megszereli a kocsinkat. Ilyenkor ugyanis nincs meg a szabad választásunk, hogy hol javíttassuk az autót. Ha a lízingbe adó előírja, hogy kifejezetten egy adott márkaszervízbe szabad vinni a kocsit, akkor könnyes búcsút kell intenünk autószerelő barátunknak, és el kell vinnünk a kocsit oda, ahová a tulajdonos elrendelte. Sőt, a lízingelt kocsiknál minden esetben elvárt, hogy kössünk rá CASCO biztosítást, amely CASCO szerződésben társbiztosítottként meg kell jelölni a lízingbe adó céget. Tehát az autó tulajdonosa azt is megszabhatja nekünk, hogy pontosan hol milyen biztosításokat kössünk meg, ami azért okozhat problémát, mert elképzelhető, hogy más biztosítóknál olcsóbban köthetnél jobb biztosítást, s ezzel jelentős összegeket tarthatnánk a zsebünkben.

Természetesen a lízingelt autót eladni sem tudjuk, mivel nem a mi tulajdonunkban áll. Így tehát ha megszorulnánk, akkor nem opció az, hogy eladjuk a kocsit. 

Az autóhitel

Az autóhitel tulajdonképpen teljesen megegyezik a hagyományos személyi kölcsön konstrukciójával, ettől csak egyetlen ponton tér el: az igénylésnél meg kell adni a hitelcélt, azaz nem teljesen szabadfelhasználású a kölcsön. Ugyanakkor jellemző az is, hogy általában nem kell számlával igazolnunk utólag a bank felé, hogy a pénzből valóban kocsit vettünk-e. 

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön a legrugalmasabb és általában legoptimálisabb megoldás használtautó-vásárláshoz. Ebben az esetben ugyanis nem kell annyi kötelezettségek és korlátozást vállalnunk, mint a lízing során, és az autóhitelnél is rugalmasabb, hiszen a hitelcél nem meg jelölésével mint szabadfelhasználású személyi kölcsönt arra költünk, amire csak szeretnénk. Ez tehát azt jelenti, hogy vehetünk fel úgy hitelt, hogy az autó vételárán túl még jusson pénz a vásárlást követő kiadásokra, sőt, akár a garázs átalakítására és az autós kellékek megvásárlására is. Ebben az esetben tehát nincsen összefüggés a felvett hitel nagysága és az autó ára között, mi határozzuk meg, hogy mennyi pénzre lenne szükségünk. A bank nem fog keresni önerőt, hiszen azt sem tudja, mire szeretnénk költeni a pénzt. Ugyanakkor ebben az esetben különösen érdemes extra biztosítást kötni a kocsira, hiszen – noha a lízinggel ellentétben ebben az esetben azonnal a mi tulajdonunkba kerül a kocsi, amint felvettük a hitelt, és az összegből kifizettük a jármű vételárát – amennyiben ellopják vagy totálkáros, használhatatlan lesz, nekünk akkor is fizetnünk kell majd a havi törlesztőrészleteket. Ha tehát nem biztosítjuk be magunkat, akkor előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülünk, hogy kocsink már nem lesz, de havi százezres törlesztőnk igen. Azonban ha kötöttünk az autóra egy jó biztosítást, akkor a kárrendezés könnyen megoldhatja az ilyen problémákat. 

Mekkora törlesztőt kell fizetnünk a lízingelés esetében?

Amennyiben lízinggel szeretnénk autóhoz jutni, úgy a havonta fizetendő összeget több tétel is befolyásolja. Természetesen először az autó vételára határozza meg a havidíjat. Számít az is, hogy mekkora önerőt tudunk beletenni az autóba, de azzal mindenképpen számoljunk, hogy legalább 20-30 százaléknyi önerővel rendelkeznünk kell lízing esetében. Sőt, itt is érvényben van a JTM, azaz a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a fizetésünk havi 500 ezer forint alatt van, akkor legfeljebb a fizetésünk 50 százalékát fordíthatjuk törlesztésre. Törlesztésnek számít a lízing díja is, hiszen végig fix konstrukcióról beszélünk. Ugyanakkor ha 500 ezer forintnál többet keresünk havonta, akkor már a fizetésünk 60 százalékát is fordíthatjuk törlesztésre. Mindazonáltal tudni kell, hogy ez csupán az állam által megszabott határ, a legtöbb lízingbe adó szigorúbban nézi a jövedelmünket, és általában nem engedik még a fizetésünk 50 százalékát sem ráfordítani a havidíjra, csak ennél jóval kevesebbet. 

Tételezzük fel, hogy egy nyolcmillió forint értékű autót szeretnénk lízingelni. Ennek húsz százalékát kell előre megfizetnünk önerőként, azaz minimum 1,6 millió forintot kell tudnunk zsebből kifizetni, hogy a kezünkbe adják a kulcsokat. Ez azt jelenti, hogy 6,4 millió forint maradt, amit lízinggel kell kifizetnünk. Amennyiben hatéves futamidővel szeretnénk törleszteni, úgy 9,2 százalékos THM-mel kell számolnunk, így a havi törlesztő összege 114 715 forintra jön ki. Ezen költséges időszak után azonban az autó végleg a miénk lesz.

Mi a helyzet a személyi kölcsönnel?

Mint azt már említettük, amennyiben személyi kölcsönből szeretnénk autót venni, úgy a legkötetlenebb és legrugalmasabb megoldás a személyi kölcsön. Ebben az esetben ugyanis nincs megszabva, hogy csak annyi pénzt vehetünk fel, amennyibe az autó kerül, hiszen mivel ez egy szabad felhasználású hitel, ezért akár nagyobb összeget is igényelhetünk. Mivel pedig egy autó birtokbavételének egyéb kiadásai is vannak, ezért ez sok esetben kecsegtetőbb megoldás. Mivel tehát az autó vételára nem befolyásolja a havi törlesztőrészletet, így ezt csak az határozza meg, hogy mekkora a havi jövedelmünk, és a JTM alapján mekkora futamidővel mekkora összeget tudnak kikalkulálni nekünk a bankok. 

Kamat tekintetében most igen kedvező áron lehet hitelhez jutni. A szabad felhasználású kölcsönöket körülbelül 7,27-9,26 százalékos THM-mel adják a pénzintézetek, amennyiben 400 ezer forint jövedelemmel rendelkezünk. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben csupán 3 millió forintot szeretnénk felvenni kocsira, és ezt 5 év alatt kívánjuk visszafizetni, akkor havi 60 ezer forint lesz a havi törlesztőnk. Némiképpen nagyobb havi kiadással kell számolnunk, hat évre vennénk fel ötmillió forintot, ebben az esetben ugyanis 85 ezer forint terhelné a családi kasszát. Ha igénybe szeretnénk venni a személyi kölcsönök nyújtotta maximális 10 millió forintot, és ezt nyolc év alatt óhajtjuk végtörleszteni, akkor a havi törlesztője 140 ezer forint lesz. 

Fontos azonban tudni, hogy a fentebb jegyzett kalkulációk csupán körülbelüli értékek, ugyanis nincs két egyforma konstrukció. A bank által kínált konstrukciót ugyanis jelentősen befolyásolja az, hogy mekkora a havi jövedelmünk, milyen szektorban dolgozunk, milyen régóta vagyunk a munkahelyünkön, a korábbi hiteleinket hogyan törlesztettük… stb. Mint ahogyan azt azonban már többször is hangsúlyoztuk, rengeteg pénz múlhat azon, hogy melyik banknál vesszük fel a hitelt. Előfordulhat ugyanis, hogy ugyanakkora összeget ugyanakkora futamidővel több banknál is megérdeklődünk, és ezek jelentős árkülönbségekkel fogják felkínálni a hitelt. A differencia olykor igen nagy, van, hogy két bank között a havi törlesztőben akár 20 ezer forint az eltérés, ami egy hatéves futamidő esetében 1,5 millió forintot jelent a végén. Nagyon nem mindegy tehát, hogy honnan veszünk fel hitelt, mindenképpen tájékozódjunk alaposan, mielőtt aláírnánk a szerződést!

Mennyi idő, míg megkapjuk a pénzt?

A személyi kölcsönök vitathatatlan előnye, hogy igen gyorsan elbírálják őket, így hamar kézhez is kaphatjuk a kívánt összeget. Ez esetünkben általában 5—6 munkanap, azonban indokolt esetben, és némi plusz pénzért kérhetünk gyorsított bírálatot is. Azt azonban hangsúlyozzuk, hogy ne fizessünk foglalót addig, ameddig nem kapjuk meg a hitelt. Ez azért van, mert amennyiben a bank mégsem kölcsönöz nekünk, vagy csak kevesebbet annál, mint amire számítottunk, akkor a foglalót akár el is bukhatjuk, ami sok esetben igen komoly összeg. Inkább várjuk meg, hogy mit mond a bank az igénylésünkre, és csak ezután kezdjünk el beszélgetni az eladókkal.