Így készüljünk a hólánc használatára

Ha olyan területen tervezünk vezetni, ahol a nagy hó nehézségeket okozhat, akkor mindenképpen gondoskodnunk kell hóláncról. Mikor és hol tanuljuk meg a hólánc felszerelésének technikáját? Egyáltalán mikor kell felszerelnünk és hol szerezhetjük be? Cikkünkben ezekre a kérdésekre térünk ki. 

Még javában benne vagyunk a síszezonban, így tehát nagyon sokan indulnak autóval a jegesebbnél jegesebb tájakra. Bár természetesen mindig óvatosan és körültekintően kell vezetni, a havas, csúszós utakon ez hatványozottabban igaz. Elég egy óvatlan mozdulat, és máris hatalmas baj következhet. Ha például Ausztriába megyünk síelni, akkor tudnunk kell, hogy maga a hatóság írja elő azt, hogy legyen nálunk hólánc. Egy közúti ellenőrzés során bármikor megnézhetik, hogy van-e nálunk hólánc, és ha nincs, akkor bizony komoly büntetésre számíthatunk. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy jól képben legyünk a biztonságos autózás körülményeiről. Nézzük tehát meg, hogy mi a teendőnk, ha havas, csúszós területre utazunk!

Időben gondoskodjunk a biztonságunkról!

A legoptimálisabb, ha már azelőtt beszerezzük a hóláncot, hogy elindulunk az utazásra. Ha azonban erre nincsen lehetőségünk, akkor mindenképpen nézzük meg, hogy út közben hol tudjuk beszerezni. Ismét hangsúlyozzuk, semmiképpen ne induljunk el havas területre úgy, hogy nincs a kocsiban megfelelő eszköz a védekezésre. 

Ne a bajban kezdjük el tanulni a technikát!

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy noha sokan tisztában vannak vele, hogy a havas, jeged utakra vinni kell magunkkal hóláncot, ezt azonban mégis dísznek tartják az autóban, és fogalmuk sincs, hogy mire való, és hogyan kell felszerleni. Arra persze nem nehéz rájönni, hogy a balesetveszélyes csúszkálást hivatott megakadályozni az eszköz, arról azonban nagyon keveseknek van fogalmuk, hogy mit kezdjenek vele szükséghelyzetben.

Képzeljük csak el, hogy elindultunk síelni Ausztriába. A hólánc természetesen a csomagtartóban van, mert előírás, azonban soha nem gondolkodtunk azon, hogy hogyan kell felszerelni. Egyszerre azt vesszük észre, hogy az Alpokban a hegyi utak használhatatlanok a jégtől, és egy tapodtat sem tudunk mozdulni, ha nem kezdünk valamit a gumival. Ilyenkor jön képbe a hólánc. Igen ám, de ha még soha életünkbe nem szereltünk fel hóláncot, akkor bizony nagy bajban leszünk.

Ha a jeges út miatti kényszerből kellett megállnunk, az már alapvetően igen feszültté és türelmetlenné teszi az autósokat. Ehhez még hozzájön az is, hogy minden bizonnyal fagypont alatt van a hőmérséklet és havazik, tehát az időjárási körülmények sem járulnak hozzá a türelmünk megőrzéséhez. Ráadásul könnyen elképzelhető, hogy sötétedés után kell leállnunk, ami tovább fokozza az egyébként is feszült helyzetet. Láthatjuk tehát, hogy egy ilyen helyzet alapvetően nagy idegeskedéssel jár együtt. Ha ilyen körülmények között kell életünkben először felszerelnünk egy hóláncot, akkor minden bizonnyal hosszú órákat és sok-sok idegeskedést fog igényelni a feladat. 

Készüljünk előre!

A legbiztonságosabb és legpraktikusabb, ha már az út előtt alaposan begyakoroljuk, hogy hogyan lehet felhelyezni a hóláncot a kocsi kerekeire. Sokkal kényelmesebb és hatékonyabb ugyanis, ha otthoni környezetben, melegben, nyugodt lelki állapotban tanuljuk meg a felhelyezés technikáját. Helyezzük fel és vegyül le minél gyakrabban, gyakoroljuk a felhelyezést, hogy amikor arra kerül sor éles helyzetben, akkor már rutinból működjön a dolog, és akkor már ne jelentsen kihívást. Ha néhányszor megismételjük a folyamatot, akkor könnyen rögzül a mozdulatsor.

Ne várjunk a végletekig!

A fentebb vázolt helyzet igen elkeserítőnek tűnhet. Senki nem szeretne sötétedés után, a komoly fagyokban, a szakadó hóban szenvedni a téli gumi felszerelésével. Éppen emiatt erősen ajánlott, ilyen tekintetben is előre gondolkodni. Amikor már kezdjük érezni, hogy a meredek szerpentineken egyre nehezebb vezetni, és kezdjük érzékelni, hogy az út egyre csúszósabb és jegesebb, akkor minél hamarabb álljunk félre. Sokkal egyszerűbb ugyanis, ha kényelmesen lehúzódunk egy parkolóba, és ott helyezzük fel a hóláncot (ahol esetleg még tud is valaki segíteni nekünk, ha elakadnánk), mint ha az út szélén tennénk meg ugyanezt. 

Summa summarum

Semmiképpen ne induljunk el úgy síelni, vagy egyszerűen csak utazni hideg, jeges területre úgy, hogy nincs nálunk hólánc és téli gumi. Mindazonáltal nem elegendő, ha csak tárolgatjuk ezeket a csomagtartóban; fontos, hogy amikor arra szükség lesz, fel is tudjuk helyezni. Mindemellett nem szabad elindulni megfelelő biztosítások nélkül sem. Ha síelni megyünk, akkor kössünk biztosítást saját magunkra, hogy amennyiben megsérülünk, akkor a lehető legjobb ellátást kaphassuk. Ugyanakkor a cascót se felejtsük el, így ugyanis ha az autóval történik valami gond, akkor nem zsebből kell fizetni a javítását, hanem támaszkodhatunk a biztosítóra.