Így becsülhetjük fel az autónk értékét

Amikor egy új autót szeretnénk vásárolni, az esetek többségében kénytelenek vagyunk megválni a régitől. A régi autónk eladási árát ugyanis általában beforgatjuk a következő autónk megvásárlásába. Nehéz kérdés azonban, hogy mennyit is érhet pontosan az autónk. Cikkünkben azt a kérdést járjuk körül, hogy miképpen deríthetnénk fényt arra, hogy reálisan mennyit kérhetünk el az autónkért. 

Az első lépés a legnehezebb

Elcsépelt a mondás: az első lépést a legnehezebb megtenni. Azonban akármennyire is elcsépelt, olyannyira örök igazság, hogy még az autóeladás folyamatában is elmondható. Mert bár nem könnyű elakadni egy kocsit, hiszen kevés komolytalan érdeklődőre vágyván meg szeretnénk találni minél hamarabb a komoly érdeklődőket, és azt is szeretnénk, hogy minél hamarabb megvegye tőlünk a járművet, rendben kifizesse, és az adásvétel vita nélkül, rendben zajlódjék le. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy sok esetben az első lépés sikerességétől függ az, hogy az adásvétel a későbbiekben hogyan zajlik majd. Ez az első lépés pedig nem más, mint az autó értékének a felbecslése. Ami nem is olyan könnyű, mint amilyennek elsőre gondolnánk. A dolgunkat ugyanis megnehezíti, hogy a használt autónak nincs egy konkrét piaci értéke, ami pontosan megmondja, hogy mennyit kaphatunk az autónkért. Nekünk kell meghatározni az irányt, ezt azonban a lehető legjobban, hiszen ha kevesebbre becsüljük az autót, akkor komoly pénzektől eshetünk el, ha pedig túlbecsüljük, akkor meglehet, hogy senki nem akarja majd megvenni. Ráadásul a felbecslés egy nagyon komplex munka, hiszen számos tényező befolyásolja az adott autó értékét. Az bizonyos, hogy az autónkat több platformon hirdethetjük (és hirdessük is!) – így akár a közösségi oldalakon, csoportokban, adásvételi honlapokon, az újságban, szórólapokon, vagy a kocsira kiragasztva az ELADÓ feliratot –, annyi azonban bizonyos, hogy nem érdemes megkezdeni a hirdetést azelőtt, hogy nem győződtünk meg arról, hogy a becslésünk helyes. De mégis mi alapján becsüljük meg ennek értékét?

Fontos befolyásoló tényezők

Mint arról már szó esett, az autó értékének felbecsléséhez nincs egy bármikor alkalmazható kulcs. A használt járművek esetében ugyanis hatványozottan igaz az, hogy ahány kocsi, annyi ár. Attól, hogy például, hogy két autónak azonos a gyártója, azonos a típusa, sőt, még a széria is megegyezik, előfordulhat, hogy az egyiknek sokkal több az értéke, mint a másiknak. Ennek az az oka, hogy számos tényező befolyásolja az adott autó értékének az alakulását. Ezeket szedjük össze az alábbiakban:

  • amennyiben a hírek attól lesznek híresek, hogy egy adott motorkonstrukció tervezési gyengeséggel bír, és a mi autónknak pont ilyen motorkonstrukciója van, akkor az autónk értéke csökkenni fog, ennek eladása nehezebb lesz,
  • amennyiben gyakoribbá válnak azok a hírek, hogy a dízeles autókat kitiltják a városokból, az autónk pedig dízeles, akkor az autónk értéke csökkenni fog,
  • amennyiben az üzemanyagárak emelkednek, az autónk pedig kis fogyasztású vagy dízeles, akkor az autónk értéke emelkedni fog,
  • amennyiben valamilyen fogyasztóvédelmi szerv az autónk típusáról jó hírekkel szolgál, akkor az autónk értéke emelkedni fog,
  • amennyiben valamilyen autós magazin az autónk típusáról jókat ír, akkor az autónk értéke emelkedni fog,
  • az elektromos autók értékét befolyásolja az, hogy aktuálisan az állam milyen támogatásokat vezet be az új elektromos autók vásárlására, vagy hogy egy-egy állami támogatási pályázatnak milyen időbeli közelsége van.

Hogyan becsülhetjük fel a kocsit mi magunk?

Az autónk felbecsléséét elkezdhetjük egyedül is, külső segítség nélkül. Fontos kiemelni, hogy ez csupán az első lépés, hogy már a kezdetektől fogva legalább nagyjából be tudjuk lőni, hogy mennyit érhet az autó. Ezután a lépés után erősen ajánlott egy szakemberrel felbescültetni az autót. 

Az önálló becslés legegyszerűbb módja, ha elkezdünk nyomozni az interneten. Nézzük meg, hogy a mi autónkkal azonos típusú járművek mennyiért kelnek el a világhálón. Ehhez mindenképpen érdemes felkeresni a közösségi oldalak autóadásvételi csoportjait, a Facebook marketplace szolgáltatását, illetve adásvétellel foglalkozó weboldalakat is. Sőt, az sem árthat, ha belelapozunk egy-két újságba. Tudni kell azonban, hogy ezek valóban csak iránymutatásént szolgálhatnak, hiszen tudvalevő, hogy amennyiben valaki gyorsan túl szeretne adni a kocsin, akkor áron alul kínálja, de valaki túl is árazhatja azt. Sőt, arról sem érdemes megfeledkezni, hogy Magyarországról és magyar emberekről beszélünk, így az alkudozási kedv a vásárlás elengedhetetlen kelléke. Számos esetben kezd el a vevő alkudozni, és jobbára sikerül is ezt-azt lefaragni az árból, éppen ezért a meghirdetett összeg általában csak irányadó, egy kikiáltási ár, ami szinte mindig alakul a későbbiekben. 

Mi a helyzet az autókereskedésekkel? 

A lehető legkevesebb árat bizonyos, hogy az autókereskedésnél fogják nekünk adni. Felbecsültethetjük ugyan egy-egy ilyen kereskedéssel a kocsit, de ne lepődjünk meg rajta, ha jelentősen kevesebb összeget mond, mint amire számítottunk. Emögött az áll, hogy javára az autókereskedések fel is akarják vásárolni a becsült autót, majd el szeretnék adni. Mivel ez üzlet, ezért pénzt is szeretnének rajta keresni, és hogy legyen profitjuk, az autót a reálisnál alacsonyabb áron vásárolják meg, hogy aztán a reálisnál kicsit magasabb áron adják el. Az eladási ár és a megvételi ár közötti differencia képzi a profitot, és mivel minél nagyobb profitot akarnak, ezért valószínűleg jelentősen kevesebb pénzt ajánlanak majd nekünk (hiszen nagyon nem tudják megemelni az autó árát, ugyanis akkor ki venné meg?)

Az tagadhatatlan, hogy az autókereskedésekben fennáll az az opció, hogy a régi kocsinkat lecserélhetjük vagy beszámíttathatjuk egy új kocsihoz, azonban nem árt ezzel is vigyázni. Ilen esetben ugyanis bár biztosan magasabb összeget ajánlanak az autónkért, de az is biztos, hogy az így elvesztett profitot máshogyan kell behajtaniuk. Éppen ezért ebben az esetben általában az eladásra szánt autót adják drágábban, hogy ezáltal a profitjuk megmaradjon.  De ha szemfülesek vagyunk, ki tudjuk okoskodni az olcsóbb vételárat is.

Bízhatunk-e az Eurotaxban?

Aki már adott el életében autót, az tudhatja, hogy az értékbecslésben sokszor irányadó tud lenni az Eurotax. Ez az adataink beírásával egy igen meghatározó becslést tud adni, ez a becslés pedig azért tekinthető félig-meddig hivatalosnak, és azért van igen nagy presztízsben, mert többek között a biztosítási kárügyintézéseknél és a forgalmi engedélyben is meghatározza az autó vagyoni besorolását az Eurotax-kód. Az Eurotax legfőképpen cégeknek végez becslést, és bár jelenleg ez a szolgáltatása szünetel, a múltban, és feltehetőleg a közeljövőben magánszemélyeknek is végez becsléseket. A magánszemélyeknek adott becslések azonban csak részben tekinthetők hivatalosnak, hiszen az általunk megadott adatok (az autó állapota, felszereltsége) alapján kalkulál ki egy számot, az eladó pedig akár fel is turbózhat néhány adatot ahhoz, hogy szebb szám jöjjön ki végül. És persze az Eurotax által kiszámolt érték csak iránymutató, ennél lehet többért és kevesebbért is eladni az autót. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy amikor az Eurotax végez magánszemélyeknek kalkulációt, az mindig pénzbe kerül. Ha számunka nagyon fontos a kalkuláció, és most azonnal van rá szükségünk, és nem tudjuk kivárni, hogy az Eurotax újra végezzen becslést, akkor érdemes megbecsültetni a kocsit a német autóklub oldalán, itt ugyanis néhány kattintással, néhány felvezetett adattal kaphatunk egy irányt. Fontos azonban, hogy ez az oldal csak a 12 évnél fiatalabb autókkal tud dolgozni.