Hogyan lehet autót vásárolni 2024-ben akár önerő nélkül?

autóvásárlás önerő nélkül

Autóvásárlás tervezésekor az első számú kérdés, hogy miből lesz kiegyenlítve a jármű vételára. Előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre teljes mértékben a szükséges összeg, de az is megeshet, hogy van tartalék pénz, azonban az nem autó vásárlására van félretéve. Ilyenkor jó megoldás lehet a személyi kölcsön, mert segítségével akár önerő nélkül is megszerezhető a vágyott járgány.

A pénzintézetek nagyon sokszor nyújtanak kedvezményeket a személyi kölcsön igénylői számára, célszerű tehát alaposan körülnézni a bankok ajánlatai között.

A személyi kölcsön konkrét előnyei autóvásárlás esetén

A személyi kölcsönök kamata fix, azaz a havi törlesztőrészlet összege változatlan marad a kölcsön teljes futamideje alatt. A törlesztőrészlet a saját igények szerint beállítható a futamidő változtatásával.

A személyi hitelek igénylése meglehetősen egyszerű, és a megítélt összeg is igen gyorsan megérkezik az igénylő számlájára. Az is előfordulhat, hogy az igénylés benyújtását követő pár órán belül megérkezik a pénzösszeg. Mivel a személyi hitel szabadon felhasználható, ezért az autóvásárláshoz szükséges összeg már az autó kiválasztása előtt rendelkezésre állhat. Ezzel szemben lízingelés esetén alapvető feltétel az autó kiválasztása, mivel e kölcsöntípusnál a fedezet maga a jármű, és nem az igénylő jövedelme, mint a személyi kölcsön esetében. A személyi kölcsön további előnye autóvásárlás esetén, hogy az adásvétel megkötése után a vásárló lesz a tulajdonos, míg lizingeléskor az autó csak a lízingdíj, valamint az esetleges maradványérték teljes mértékben történő kiegyenlítése után kerülhet a vásárló tulajdonába, ami több évet is jelenthet.

Személyi kölcsön igénylésekor csupán az igénylő személyes okmányaira, valamint jövedelmének igazolására és bankszámlakivonatra van szükség. Mindemellett, a lízinggel ellentétben, életkori megkötés sincs a megvásárolni kívánt autó tekintetében, és önerő nélkül is megvásárolható a gépjármű.

Lehet-e személyi kölcsönt felvenni aktív KHR státusz esetén?

Mivel az aktív KHR státusz kizáró ok bármely hitel igénylése esetén, így van ez az autóvásárlás céljából felvenni kívánt személyi kölcsön esetében is. Azonban, amennyiben az igénylő passzív státusszal szerepel a KHR listán, de teljes mértékben kiegyenlítette a mulasztással érintett hitelt, amelyet a KHR információ is igazol, van olyan bank, amely ilyenkor nyújt hitelt.

Jövedelemre vonatkozó követmények

Személyi kölcsönt minimum 3 hónapos munkaviszony igazolásával lehet igényelni, és fontos, hogy ez az időtartam a jelenlegi munkahelyre vonatkozik. A hitel igénylője az igényléskor nem állhat sem felmondás, sem pedig próbaidő hatálya alatt. Nettó 600 ezer forintos jövedelemig a jövedelem 50, nettó 600 ezer forintos jövedelem felett pedig a jövedelem 60%-a fordítható a havi törlesztőrészlet megfizetésére. Ebbe az esetlegesen korábban már felvett kölcsönök is beletartoznak, a hitelkártya és a folyószámlahitel is. Előfordulhat az is, hogy egyes bankok a JTM szabályozásnál szigorúbb előírásokkal rendelkeznek, és azt alkalmazzák a hitel elbírálása folyamán.

Futamidő, maximum felvehető összeg és konkrét példák

Személyi kölcsönt a bankok általában 2-10 éves futamidőre adnak, az összeg pedig 300 ezer és 15 millió forint között lehet.

Egy 7 millió forint összegű személyi hitel 8 éves futamidőre történő felvétele esetén, az ügyfélminősítéstől függően, a THM 12,07 – 17,47%, a havi törlesztőrészlet 111.653 – 130.576 Ft, a teljes visszafizetendő összeg pedig 10.718.688 és 12.535.296 Ft között alakul.

3 millió forint felvétele esetén, amennyiben a futamidő 5 év, szintén az ügyfélminősítés eredményétől függően, a THM 12,63 – 18,06%, a törlesztőrészlet havi összege 66.664 – 74.106 Ft, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3.999.840 és 4.446.360 Ft között lesz.