Hogyan kell egy élő kötelező biztosítással rendelkező autót ideiglenesen kivonatni a forgalomból?

ideiglenes kivonás

Amennyiben egy jármű hosszabb ideig kihasználatlanul áll, célszerű azt ideiglenesen kivonatni a forgalomból. Ez számos előnnyel jár, és az ügyintézés sem egy bonyolult dolog. Mikor lehet szükség erre a lépésre, és mi az ügyintézés menete?

Számos oka lehet annak, hogy egy járművet ideiglenesen ki akarnak vonatni a forgalomból. Ez lehet egy új autó vásárlása, amikor is a régit még nem szeretné eladni a tulajdonosa, de már nem jár vele; előfordulhat, hogy a gépjármű tulajdonosa hosszabb ideig külföldön fog tartózkodni, és a járművét nem viszi magával; vagy a tulajdonos céges autót kezd használni; esetleg a járműre hosszabb szervizelés vár; de akár egy tartósabb betegség is oka lehet a gépjármű „szabadságra küldésének”.

Az ügyintézés menete

A gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonásának folyamata mérhetetlenül egyszerű, és az ügyintézés akár online is elindítható, az Ügyfélkapun keresztül, ahol az ideiglenes kivonás mellett a kivonás meghosszabbítása, valamint az ismételt forgalomba helyezés is intézhető. Az ügyintézésre kizárólag a jármű üzembentartója jogosult, az eljárást csakis ő kezdeményezheti a forgalmi engedély birtokában. Az erre vonatkozó kérelmet 2300 forintos igazgatási szolgáltatási díj megfizetése mellett lehet benyújtani, ezt az összeget a kivonás meghosszabbításakor, illetve az ismételt forgalomba helyezéskor is meg kell fizetni.

Mi történik a forgalomból ideiglenesen kivont jármű biztosításával?

Az ideiglenes kivonás időtartama alatt a gépjármű után sem gépjárműadót, sem kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást nem kell fizetni. A biztosító ugyan értesül a kivonás megtörténtéről, de érdemes ezt külön is jelezni a társaság felé a kivonás tényét rögzítő határozat elküldésével – ezzel kezdetét veszi a szerződés szüneteltetése. Ha valaki huzamosabb ideig nem használja az autóját, ne úgy „szüntesse meg” a szerződést, hogy a díjat nem fizeti be, ugyanis ez negatív következményekkel jár, tehát az aktuális díjat akkor is be kell fizetni, ha a járművet pár napon belül ideiglenesen kivonják a forgalomból.

Fontos információ, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szüneteltetése maximum egy éves időtartamra lehetséges, amennyiben a jármű ennél tovább lesz üzemen kívül, a KGFB-szerződés megszűnik, ami azt jelenti, hogy az autó ismételt forgalomba helyezésekor új biztosítást kell kötni rá.

Meddig lehet egy gépjármű ideiglenesen kivonva a forgalomból?

A forgalomból történő ideiglenes kivonás időtartama hat hónap, amely akár többször is meghosszabbítható újabb hat hónapra, a határidő lejárta előtt. Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a forgalomból történő ideiglenes kivonás meghosszabbítása nem történik meg időben, a gépjármű a forgalomba automatikusan visszakerül, és attól a naptól fogva rendelkeznie kell kötelező biztosítással. Amennyiben valaki hat hónapnál hamarabb szeretné visszahelyeztetni a forgalomba a járművét, ezt megteheti egy külön eljárás keretén belül. Bár a biztosító a forgalomba történő visszahelyezés tényéről is értesül, azonban érdemes ezt külön is jelezni a biztosítótársaság felé.